Aftenposten

Super-Darios utrolige trippel

- Erlend Nesje Aftenposte­n i Pyeongchan­g

– Og jeg som har så mye erfaring ...

31-åringen fra den lille sveitsiske alpebygda Tschierv fikler med mikrofonen. Dario Cologna har sittet i denne posisjonen, i den midterste stolen på podiet, flere ganger tidligere. OL-vinner 15 kilometer 2010. OL-vinner 15 kilometer 2014. OL-vinner 15 kilometer 2018. I tillegg vant han tremila i Sotsji.

Sveitseren er olympisk mester i å vinne 15-kilometer i et OL. Ingen har gjort det tre ganger på den distansen tidligere.

Men Cologna finner ikke knappen som styrer lyden når han skal snakke til verdenspre­ssen. Cologna rister på hodet og ironiserer over at han burde vaere erfaren nok til å klare det.

Kun Federer større i Sveits

Når det først kommer lyd, er det ikke mye å få ut av ham.

Det er aldri noe sirkus rundt Dario. Han er alltid rolig. Han er ikke spesielt taletrengt.

Selv om Cologna har all grunn til å vaere det med sin imponerend­e merittlist­e, som gjør at han flere ganger er rangert som nummer to i sveitsisk idrett, kun slått av tennislege­nden Roger Federer.

«Det er en utrolig følelse å vinne gull». «Jeg er stolt over å vinne tre gull på rad på samme distanse». «Det er mye hardt arbeid som ligger bak».

Slik svarte han på spørsmålen­e om den utrolige OL-statistikk­en.

Da Aftenposte­n etter den internasjo­nale pressekonf­eransen spurte hva som var hemmelighe­ten bak tre strake OL-gull, oppsummert­e han det slik:

– Det er ingen hemmelighe­ter. Jeg jobber hardt. Jeg vet hva jeg skal gjøre for å komme meg i form. Jeg kjenner kroppen min godt. Men jeg har også hatt litt flaks med meg. I dag hadde jeg for eksempel veldig gode ski.

– Jobben var allerede gjort

I januar vant han Tour de Ski for fjerde gang. Mange langrennsl­øpere sliter med å toppe formen i både Tour de Ski og mesterskap. ski er vi sjanseløs, vi har ikke den samme organisasj­onen som dere. I forrige VM slet jeg med skader i forkant. Jeg har tydeligvis hellet med meg når det er OL.

Sundby: Han gikk styggfort

Martin Johnsrud Sundby, nummer fire på distansen, var imponert over sin overmann.

– Dario var ikke i naerheten på søndag og drar frem et rått løp her i dag. Det er svaert imponerend­e at han klarer å treffe så godt med dagen, han gikk styggfort.

Norges landslagst­rener Tor Arne Hetland beskriver Cologna slik:

– Han har et utrolig konkurrans­ehode. Selv om han er veldig rolig som type, er han en konkurrans­efyr. Og så har han en god motor. Han er godt trent. Dette var Dario på sitt beste.

Sveitseren viste seg også fra sitt beste da han sto og ventet på at de siste løperne skulle komme i mål.

– Det er stort å se skiløpere fra så mange nasjoner gå her. Jeg hørte det var over 60 nasjoner represente­rt her. De kjempet ikke for medaljer, men det er fint å se den olympiske ånden.

Det er også fint å se Dario Cologna gå på ski.

 ?? FOTO: CARLOS BARRIA, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Dario Cologna jublet for sitt tredje OL-gull på rad på 15 kilometer, hans fjerde OL-gull totalt.
FOTO: CARLOS BARRIA, REUTERS/NTB SCANPIX Dario Cologna jublet for sitt tredje OL-gull på rad på 15 kilometer, hans fjerde OL-gull totalt.
 ?? Journalist ??
Journalist

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway