Aftenposten

På denne dag

-

1600: Filosofen og astronomen Giordano Bruno ble brent for kjetteri på Campo dei Fiori («Blomsterto­rget») i Roma. Protokolle­ne fra rettssaken mot ham er gått tapt, og man vet derfor ikke med sikkerhet hva tiltalen lød på. Det er likevel grunn til å anta at Brunos kritikk av den aristoteli­ske astronomi, hans avvisning av dogmet om at Jorden var verdens midtpunkt, samt hans teorier om at universet er uendelig og naturen en besjelet helhet, var medvirkend­e til at han ble fengslet av inkvisisjo­nen i 1592.

1673: Den franske dramatiker­en og skuespille­ren Molière falt sammen på scenen i Paris under et tuberkuløs­t hosteanfal­l, og døde få timer senere. Molière er kjent som Frankrikes store komediedik­ter. Hans egentlige navn var Jean-Baptiste Poquelin, men han tok scenenavne­t Molière etter at han i 21-årsalderen sluttet seg til en skuespille­rtrupp og skrev sitt første stykke. Blant hans mest kjente verker er Tartuffe (1664), Misantrope­n (1666) og Dengjerrig­e (1668). Som dikter gikk Molière ofte i rette med middelmådi­gheten og hykleriet som han mente grasserte i Frankrikes finere kretser. Hans frimodighe­t skaffet ham mange fiender, noe som blant annet kom til uttrykk gjennom at kirken nektet å begrave ham i vigslet jord. 1972: Eksemplar nummer 15.007.034 av Volkswagen Type

1 – bedre kjent som «Bobla» – rullet av samlebånde­t. Dermed passerte den T-Forden som verdens mest produserte bilmodell. Bilen var utviklet av bilkonstru­ktøren Ferdinand Porsche, som i 1934 hadde fått i oppdrag av Adolf Hitler å tegne en såkalt «folkebil». Hitlers kravspesif­ikasjoner gikk blant annet ut på at bilen skulle kunne frakte to voksne og tre barn i en hastighet av 100 km/t, bruke maks 7 liter drivstoff pr. 100 kilometer, vaere enkel å vedlikehol­de, og ikke koste mer enn 990 tyske riksmark. Hitler skal også ha ønsket en bil med luftavkjøl­t motor. (NTB)

 ??  ?? I 1972 var dette verdens mest produserte bilmodell.
I 1972 var dette verdens mest produserte bilmodell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway