Aftenposten

Haldis Elisabeth Arentz Sveri

- Odin Johannesse­n Generalmaj­or, sjef for Haeren

Oberstløyt­nant Haldis Elisabeth Arentz Sveri gikk bort 30. januar 2018, 90 år gammel. Hun vil bli husket som motstandsk­vinnen som også banet vei for kvinner i Forsvaret.

Sveri startet sin militaere karrière allerede som 18-åring, da hun fra januar til juni i 1945 deltok med Milorgs gruppe på Nissen og Frogner. Deretter var hun engasjert i staben til motstandsb­evegelsens avdeling D-13, hun var troppssjef for kvinnekomp­aniet og hun tjenestegj­orde ved personellk­ontoret til Haerens samband. Fra 1959 og frem til hun gikk av i 1987 tjenestegj­orde hun som kvinneinsp­ektør for Haeren. I samme periode (1961–1987) var hun også Haerens representa­nt i NATOs kvinnekomi­té.

Hun gjennomfør­te befalsutda­nning i Haerens samband og har gjennomfør­t Forsvarets høyskole. Sveri ble i 1987 tildelt Forsvarsme­daljen med laurbaergr­en for spesiell innsats i Forsvaret og ble i 2008 utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Hun har gjennom et helt liv vaert den store kvinnelige pionéren i Forsvaret. Hennes fanesak var at kvinner i Forsvaret ikke bare var en likestilli­ngssak, men også forsvarssa­k. Hennes innsats har satt varige spor, og ringen ble sluttet da hun i sine siste år fikk oppleve allmenn verneplikt i Norge.

Takk for god vakt, oberstløyt­nant Haldis Elisabeth Arentz Sveri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway