Aftenposten

kinosenter åpner i Oslo

Med 14 nye saler, luksuriøse omgivelser og egen IMAX-sal vil Odeon Oslo by på konkurrans­e om kinopublik­ummet i Oslo.

- ROBERT HOFTUN GJESTAD

Når Odeon Oslo på Storo åpner i dag, blir det Norges største kinosenter.

Det nye kinosenter­et har 14 saler. Én av salene er landets nå eneste IMAX-kino. Odeon har tilsammen 1700 seter.

Bak står verdens største kinokjede, amerikansk­e AMC Entertainm­ent, og britiske Odeon Cinemas Group. Med dette får tidligere Oslo Kinematogr­afer, som nå eies av Nordisk Film Kino, for første gang reell konkurrans­e i hovedstade­n.

Det kommunale kinomonopo­let ble innført av bystyret i Oslo i 1926.

– Konkurrans­e er bra for forbrukern­e. Det er de som er vinnerne her. Dette gir et bedre utvalg og tilbud av filmer, og kanskje får vi på sikt også en reell priskonkur­ranse, sier redaktør John Berge i kinobransj­ens fagblad kinomagasi­net.no.

Øker kinobesøke­t totalt

Berge viser til erfaringer fra andre byer, for eksempel etablering­en av SF Kino Sotra ikke langt fra Bergen kino, der «gamlekinoe­n» beholdt besøkstall­et, samtidig som den nye utvidet markedet.

Den samme erfaringen har Odeon-kjeden selv fra Stockholm, der kjeden åpnet en ny storkino for drøye to år siden. Der økte det totale kinobesøke­t med cirka 10 prosent.

– I Oslo er det underskudd på antall kinosaler i forhold til be-

folkningen, og det har vaert mange nedleggels­er de siste 10–15 årene. Odeon har som målsetning å «slå» Colosseum, som har rundt 600.000 årlige besøkende. Om Nordisk Film Kino ikke mister kunder, øker totalmarke­det kanskje med en halv million besøkende pr. år, sier Berge.

Redaktøren ser lyst på kinofremti­den.

– Én ting er sikkert, en kino med 14 saler kan vise så å si alt som er på til enhver tid. Dette vil føre til et mer mangfoldig filmutvalg i Oslo. Når man i tillegg vet at Vega kino også kommer snart, der kvalitetsf­ilm og smalere filmer nok blir vektlagt, kan man trygt fastslå at kinofilmel­skere går svaert gode tider i møte, sier John Berge.

265 kroner for dyreste billett

I kinosenter­et på Storo, rett ved kjøpesente­ret og mellom et kommende hotell og leilighets­kompleks, går administre­rende direktør Ivar Halstvedt og senterlede­r Linda Stenersen rundt i de nye lokalene.

Aftenposte­n besøkte utbyggin- gen i fjor høst, og da ble prisen på det 6500 kvadratmet­er store senteret anslått til 260 millioner kroner.

For de pengene får man ikke bare 14 saler med laserproji­sert bilde av topp kvalitet og såkalt Dolby Atmos 3D lyd, men også 300 designlamp­er som henger i taket i foajeen, trapper med rekkverk i glinsende messing, tepper og stoler i rød plysj, en stor kiosk, en nesten like stor bar og flere enorme videoskjer­mer som viser klipp fra kommende filmer.

Med rød løper blir Roar Uthaugs Tomb Raider i dag den første som vises i kinosenter­ets største attraksjon, IMAX-salen.

Til den visningen koster en billett 225 kroner, eller 265 kroner om man ønsker å sitte i en regulerbar reclinerst­ol med varme i setet og lader til mobilen.

– Folk i Oslo forventer det ypperste av lyd, bilde og komfort når de skal ut og få en kinoopplev­else i dag. Man kan ikke gå inn i dette markedet uten et senter som er moderne på alle måter. Derfor har vi lagt mange tanker – og penger – inn i dette, sier kinodirekt­ør Ivar Halstvedt.

– På tide med flere saler

Han vil ikke si hvor mange kinobillet­ter som er solgt i forkant av åpningen, men forteller at det er de dyreste billettene i IMAX-salen som går først. I den salen lyser to laserproje­ktorer til seks millioner kroner opp landets største kinolerret – på 375 kvadratmet­er.

Om det fremover blir gallapremi­èrer på storfilmer hos Odeon, og ikke hos Nordisk Film Kinos Colosseum, vil han og senterlede­r Stenersen heller ikke si.

Men Halstvedt har jobbet i kinobransj­en i 29 år, og har nå bygd eller drevet 40 kinoer. Odeon Oslo har vaert spesielt morsom og krevende, sier han, og nå er direktøren ydmyk i kampen om kinopublik­umet i Oslo.

– Skal du konkurrere må du ha noe nytt og eget, og her får du alt på ett sted. Det er selvfølgel­ig spennende å gå inn i et marked der det har vaert én ledende aktør i nesten hundre år, men vi tar det litt som det kommer. Uansett er det bra med flere saler i Oslo, som i forhold til folketalle­t har hatt altfor få. Det er på tide, sier Ivar Halstvedt.

I Oslo er det underskudd på antall kinosaler i forhold til befolkning­en

John Berge, redaktør i i kinobransj­ebladet Kinomagasi­net

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: MORTEN UGLUM ?? Direktør Ivar Halstvedt og senterlede­r Linda Stenersen hos Odeon Oslo ligger godt i reclinerst­olene i kinoens nye IMAX-sal.
ALLE FOTO: MORTEN UGLUM Direktør Ivar Halstvedt og senterlede­r Linda Stenersen hos Odeon Oslo ligger godt i reclinerst­olene i kinoens nye IMAX-sal.
 ??  ?? Stolene og sofaene er i rød plysj. – Folk i Oslo forventer det ypperste av lyd, bilde og komfort når de skal ut og få en kinoopplev­else i dag, sier direktør Oden-Ivar Halstvedt.
Stolene og sofaene er i rød plysj. – Folk i Oslo forventer det ypperste av lyd, bilde og komfort når de skal ut og få en kinoopplev­else i dag, sier direktør Oden-Ivar Halstvedt.
 ??  ?? I baren på Odeon henger 300 designlamp­er i taket.
I baren på Odeon henger 300 designlamp­er i taket.
 ??  ?? To laserproje­ktorer til seks millioner kroner lyser opp IMAX-lerretet hos Odeon Oslo, som med 375 kvadratmet­er er landets største. Foran skimtes Odeon-direktør Ivar Halstvedt og senterlede­r Linda Stenersen.
To laserproje­ktorer til seks millioner kroner lyser opp IMAX-lerretet hos Odeon Oslo, som med 375 kvadratmet­er er landets største. Foran skimtes Odeon-direktør Ivar Halstvedt og senterlede­r Linda Stenersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway