Aftenposten

95.000 kan unngå kreft de neste 30 år ved røykekutt

- TROND J. STRØM

Naer halvparten av krefttilfe­llene som skyldes røyking, er ikke lungekreft.

En gruppe nordiske forskere har for første gang sett på hvor mange krefttilfe­ller som kan forebygges de neste tre tiårene, hvis flere kutter røyken.

Det er 11 prosent dagligrøyk­ere i Norge i dag. Forskernes beregninge­r viser at 95.000 nordmenn vil unngå å få kreft på grunn av røyking frem til 2045 hvis alle sluttet å røyke.

I hele Norden kunne 430.000 krefttilfe­ller vaert unngått i samme tidsrom.

Forskerne har også beregnet hvor mange krefttilfe­ller som kan forebygges hvis antallet røykere reduseres til 5 prosent i 2030 og ned til 2 prosent i 2040.

– I dette scenarioet kan vi forebygge naermere 53.000 krefttilfe­ller før 2045, uttaler Elisabete Weiderpass.

Hun er leder av forsknings­avdelingen ved Kreftregis­teret, og en av forfattern­e av studien. Resultaten­e ble nylig publisert i det vitenskape­lige tidsskrift­et European Journal of Cancer.

Kvinner i 50-årene

Det er fortsatt økning i lungekreft i Norge. Antallet tilfelle øker hos kvinner, mens det for menn nå er en liten nedgang. Dette skjer til tross for at vi har langt faerre røykere nå enn for 20 år siden.

Giske Ursin, Kreftregis­terets direktør, sier noe av forklaring­en er at mange godt voksne røykere har beholdt sine røykevaner.

– Dersom vi vil snu trendene med røykerelat­ert kreft raskest mulig, må vi få enda flere 50- til 60-åringer til å slutte å røyke. Ikke minst kvinner, påpeker Ursin.

– Å slutte å røyke gir en god gevinst selv om man er over 50 år når man slutter. Og kanskje saerlig for kvinner, sier Ursin.

3080 personer fikk lungekreft i Norge i 2016, og det er det høyeste tallet som er registrert. Mens det lenge var en høyere andel menn enn kvinner som røykte, holdt andelen kvinnelige røykere seg stabil på rundt 30 prosent frem mot årtusenski­ftet.

Andelen mannlige røykere sank kraftig i samme tidsrom.

– I dag er det i aldersgrup­pen under 60 år flest kvinner som får lungekreft, forteller Giske Ursin.

De fleste lungekreft­tilfeller i Norge er relaterte til røyking. I tillegg regnes radon og asbest som risiko i en del tilfeller.

Jon Johnsen, talsmann for organisasj­onen Røykfritt miljø Norge, er glad for at denne forskninge­n presentere­s.

– Men de 95.000 som nevnes i denne rapporten er under halvparten av alle som rammes av røykerelat­erte sykdommer. I tillegg til kreft kommer blant annet hjertesykd­ommer, kols og demens.

Blaere- og nyrekreft

Lungekreft står for 60 prosent av de røykerelat­erte krefttilfe­llene i Norge. Det vil si at 40 prosent av dem som får kreft forbundet med røyking, får andre krefttyper enn lungekreft.

– I denne studien har vi gjort beregninge­r for 13 ulike kreftforme­r som vi vet har sammenheng med røyking. Kanskje er det mindre kjent i befolkning­en at kreftforme­r som blaerekref­t og nyrekreft har en klar sammenheng med tobakk, forklarer Elisabete Weiderpass fra Kreftregis­teret.

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Total røykekutt kan sørge for at nesten 100.000 nordmenn slipper å få kreft frem til 2045, ifølge ny forskning. Røykere i 50–60-årsalderen som har røyket lenge, sørger for at røykerelat­erte krefttilfe­ller fortsatt øker i Norge.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Total røykekutt kan sørge for at nesten 100.000 nordmenn slipper å få kreft frem til 2045, ifølge ny forskning. Røykere i 50–60-årsalderen som har røyket lenge, sørger for at røykerelat­erte krefttilfe­ller fortsatt øker i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway