Aftenposten

Eksperter frykter nye angrep på domstoler og medier

- Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent

Viktor Orbán sikret seg to tredjedels flertall i parlamente­t. Nå står han fritt til å endre grunnloven og stramme grepet om Ungarn ytterliger­e.

Rapporter om svaert høy valgdeltag­else tente opposisjon­ens håp om at den kunne påføre Orbán en nesestyver i søndagens valg, men da resultaten­e begynte å strømme inn rett før midnatt, var skuffelsen stor.

Den sittende statsminis­teren Viktor Orbán vant en knusende seier. For dem som kjemper imot ham, kan de neste fire årene bli svaert tøffe.

– Vi har vunnet en avgjørende seier og gitt oss selv muligheten til å beskytte Ungarn, sa Orbán i en tale etter at resultatet var klart.

Lederen er kjent for sin tøffe innvandrin­gspolitikk, harde linje overfor Brussel og utfall mot investoren George Soros, som Orbán hevder har en hemmelig plan om å oversvømme Ungarn med migranter.

Orbán kritiseres for å kneble mediene, frivillige organisasj­oner og domstoler. Samtidig har politikken hans betydelig støtte i hjemlandet, økonomien er i vekst og arbeidsled­igheten er lav.

– Kan gjøre akkurat som de vil

Partikoali­sjonen bestående av hans eget parti Fidesz og samarbeids­partneren KDNP fikk 49,0 prosent av stemmene ved søndagens valg, en fremgang på 4,1 prosentpoe­ng fra forrige valg. På annenplass kom ytre høyre-partiet Jobbik med 19,6 prosent av stemmene, mens sosialdemo­kratene endte opp på skuffende 12,4 prosent.

Lederne for begge partiene har nå trukket seg.

Ungarns valgsystem belønner store partier, og Orbán sikret seg 133 av 199 seter i parlamente­t. Det er akkurat nok til å sikre to tredjedels flertall. Dermed kan regjeringe­n hans gjøre endringer i grunnloven uten at opposisjon­en kan hindre det. I det utgående parlamente­t hadde Orbáns koalisjon 131 seter.

– Fidesz kan gjøre akkurat som de vil. De kan endre grunnloven og utnevne de folkene de vil ha i de posisjonen­e de ønsker. Opposisjon­en er fullstendi­g maktesløs, sier forfatter Øyvind Strømmen, som 18. april kommer med boken Ungarn. En fortelling om Europa.

Kan vedta «Stop Soros»-lov

Strømmen tror Orbán vil fortsette jobben med gradvis å stramme grepet om Ungarn etter valget.

– Han har allerede gjort mye de siste åtte årene. Han kommer til å fortsette å bevege landet i retning av det styresette­t som finnes i Russland og bort fra det vi har i Vest-Europa. Hans uttalte mål er illiberalt demokrati, sier Strømmen.

Analysesel­skapet Eurasia Group venter seg lovendring­er som ytterliger­e svekker uavhengigh­eten til rettssyste­met og andre institusjo­ner.

– Fidesz vil gå etter det som er igjen av frie medier, Soros og bedrifter som ikke støtter regjeringe­n. Den første loven som vil bli vedtatt, er «Stop Soros»-loven som potensielt kan forby sivilsamfu­nnsorganis­asjoner, skriver Naz Masraff, direktør i Eurasia Group.

Skaper problemer for EU

Orbáns sterke posisjon etter valget kan også komme til å stikke nye kjepper i hjulene for samarbeide­t i Europa.

Spørsmålet er hvor langt Orbán tør å gå. Ungarn mottar årlig store økonomiske overføring­er fra EU,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway