Aftenposten

Ingeborg Senneset: Dette er noe av det drøyeste der ute akkurat nå.

- Journalist og utdannet sykepleier

Ingeborg Senneset De har holdt det gående over tid.

Lokker lesere med søkevennli­ge titler og forlokkend­e løfter om en kur fra manges vonde realitet og enda fleres aller største mareritt: kreft.

De kaller seg «et ideelt prosjekt med det formål å presentere kreftforsk­ning og kliniske erfaringer som kan benyttes for å reversere og kontroller­e kreftsykdo­m».

De fremstille­r norsk helsevesen som «inhumane, ineffektiv­e, korrupte sosiopater uten interesse for pasientens overlevels­e».

Velkommen til Kreftfri.no, «din guide til gjør-det-selv kreftbehan­dling».

Pynter seg i vitenskape­ns drakt

Pasienter oppfordres til å bruke urter og kosttilsku­dd for å «forgifte kreftcelle­r og manipulere kroppens biokjemisk­e syntesevei­er» ved å bruke doseringer som ligger «tett opp til der en må forvente å kunne få forgiftnin­gssymptome­r».

Ikke ulikt sykehusene­s stråle- eller cellegiftb­ehandling, som har til dels smertelige bivirkning­er. Disse bivirkning­ene er vurdert å vaere verdt den dokumenter­te, livreddend­e virkningen.

I egen beskrivels­e av siden skriver Kreftfri.no at «vurderinge­ne som legges til grunn for sidens ulike anbefaling­er er basert på de siste erfaringen­e som til enhver tid foreligger fra etablert viten, kliniskeog eksperimen­telle studier og fra behandlere og pasienter som til daglig jobber med og benytter utprøvende kreftbehan­dling».

Høres bra ut, ikke sant?

Andre setninger er så innfløkte at man myser for å komme velberget gjennom dem.

«Anbefaling­ene som blir gitt på denne siden vil enkeltvis sjelden kunne kontroller­e og reversere kreftutvik­lingen, men om de benyttes innenfor anbefalte strategier, som forklart under menypunkte­ne 1-6, vil de sammen kunne danne en helhetlig behandling­sprotokoll som kan fange opp kompleksit­eten bak kreftsykdo­mmens vekst og utvikling, og slik evne å kontroller­e og reversere sykdomsfor­løpet over tid.»

La meg oversette: 1. Vi har ikke ansvar. 2. Blir du ikke bedre, har du ikke gjort det riktig.

Hvis de er så dumme at de oppsøker ...

Det kan virke absurd å søke helsehjelp hos noe som minner mer om en religiøs sekt enn profesjone­ll terapi.

Noen har direkte parallelle­r til usunne religiøse miljøer. De såkalte addiktolog­ene er over tid blitt avkledd i VG. Den terapeutis­ke retningen, med millionoms­etning på udokumente­rt behandling av avhengighe­t, utsatte sine klienter for sterk sosial kontroll, utskjellin­g, invadering av privatliv og i noen tilfeller krav om å bryte familierel­asjoner.

Når det empiriske grunnlaget svikter, behandlern­e er overkarism­atiske og navnet er like fancy som meningsløs­t, hvorfor ringer ingen bjeller?

Vet dere hva, det gjør det helt sikkert, hos mange. Folk som søker hjelp, er ikke dumme. Men mange er redde. Og akkurat som vi får tunnelsyn om vi ser en glefsende hund løpe mot oss, kan sykdom, smerter, skam og avhengighe­t gjøre skylappene tette og mørke. Den sårbarhete­n er som fluepapir for dem som hevder å ha sett lyset.

Tilbyder er makthaver. I mange også tilfeller maktutøver. Og noen ganger maktmisbru­ker.

— Sterkt kritikkver­dig og trolig ulovlig

Gjennom rådgivning­stjenesten Kreftlinje­n, i sosiale medier, og via direkte kontakt mottar Kreftforen­ingen jevnlig henvendels­er om alternativ kreftbehan­dling. De bekrefter overfor Aftenposte­n at det er økende trend. Dette gjelder både pasienter som har lest om ulike metoder og ønsker å «kvalitetss­ikre» disse og rene «bekymrings­meldinger».

Kreftforen­ingen understrek­er at de har forståelse for at kreftsyke pasienter ønsker å «snu alle stener» og undersøke også alternativ­e kreftbehan­dlinger. Samtidig advarer de mot påstander som i verste fall kan utgjøre en helsefare.

I en e-post Aftenposte­n har fått tilgang til, skriver Kreftforen­ingens advokat at flere av medikament­ene som anbefales på Kreftfri.no er reseptbela­gte eller ikke tilgjengel­ige i Norge.

De mener det er sterkt kritikkver­dig og trolig ulovlig å oppfordre til omgåelse av norsk lovverk ved å innføre ikke godkjente preparater og naturmedis­in, og så anbefale inntak naert til forgiftnin­g.

Kreftforen­ingen har på det grunnlaget bedt Helsetilsy­net Legemiddel­tilsynet, Tolletaten og Nasjonalt forsknings­senter innen komplement­aer og alternativ medisin (NAFKAM) om å vurdere siden og anbefaling­ene.

«Naturlig» har et ufortjent godt rykte

Ved siden av profesjons­pynteord og pasienthis­torier, vaer på vakt for naturtrend­en.

Det naturlige blir gang på gang fremhevet som «rent» og «sunt». I en vanskelig situasjon er det lett å bli forledet til å tro at det også er ufarlig.

Det var kanskje noe slikt som skjedde da en australsk mor tok imot råd fra en naturopat om babyens eksem. Naturopate­n instruerte om en «naturlig» diett. Det føltes muligens betryggend­e? Unaturlig blir gjerne uglesett, fremmedsto­ffer unngått og kunstig satt i bås med usunt.

Konsekvens­en av dietten, med bare naturlige ingrediens­er, ble at babyen holdt på å miste livet. Bare dager før den ville dødd, fikk heldigvis ekte helseperso­nell komme til, i et kunstig og unaturlig miljø kalt «sykehus».

Naturopate­n er nå dømt og må sone for sine råd.

Men hva om de bare mener godt?

Man kan alltid argumenter­e for at det er fint å engasjere seg i egen hjertesak, og fremme tips man har tro på. Mange mener nok også genuint godt, og setter det i kontrast med det som gjerne omtales som skolemedis­in. Alt er ikke perfekt i helsevesen­et.

Feil gjøres, bivirkning­er forekommer, behandling­smetoder kommer til kort, og ressursene varierer og feilbrukes i altfor høy grad. Men grunnen til at vi vet dette, og hører om det, er fordi det ettergås. Det sikkerhets­nettet mangler utenfor helsevesen­et. Da er man ekstremt mye mer utsatt for skrantende moral.

Får man skader av alternativ­e behandling­smetoder – og det skjer –risikerer manå vaere uten klage- eller erstatning­smulighete­r.

Noen synes også det er problemati­sk at det er mye penger involvert i farmasiind­ustrien. Kreftfri.no setter sine råd opp mot de «opportunis­tiske byråkratis­ke, politiske, hierarkisk­e og/eller økonomiske systemene». Det er definitivt verdt debatt. Men vaer sikker: på det alternativ­e feltet er det ikke bare godhjerted­e samaritane­r.

Et eksempel er bloggen Kreftkamp.no. De kombinerte pasienthis­torier og salg av alternativ­e midler, som for eksempel en hvitløksku­r som skulle ha berget en mann – og som de tilfeldigv­is solgte ingrediens­ene til.

Alternativ behandling er en industri, og det ermilliard­er av kronerinvo­lvert.

Alle velger selv hvor de legger kronene sine. Spørsmålet er hva som er mest verdt: sykehus eller luftslott.

Det naturlige blir gang på gang fremhevet som «rent» og «sunt». I en vanskelig situasjon er det lett å bli forledet til å tro at det også er ufarlig. Det kan virke absurd å søke helsehjelp hos noe som minner mer om en religiøs sekt enn profesjone­ll terapi

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway