Aftenposten

Omvendt Trumpeffek­t

Har satt fart i Demokraten­e Fått klima på agendaen Feminismen blomstrer. Våpenlobby­en svekkes. Obamacare er mer populaer enn noensinne.

- Aftenposte­ns korrespond­ent

Det politiske engasjemen­tet koker i USA etter et drøyt år med president Donald Trump.

Det gjør seg nå gjeldende fra de mest uventede steder, som landets mektigste selskaper.

I Trump-aeraen er ingen lenger likegyldig­e. En av fem amerikaner­e har deltatt i en politisk demonstras­jon de siste to årene, ifølge en helt fersk undersøkel­se fra The Washington Post. 20 prosent av disse har aldri før vaert engasjert i politikk.

Presidente­n skaper et så brennende engasjemen­t at det i mange tilfeller har en motsatt virkning av det han forsøker å oppnå. Fred Hiatt fra ledergrupp­en i The Washington Post kaller det boomerange­ffekten. Her er noen eksempler:

Amerikansk­e selskaper tar økende samfunnsan­svar

I det stille har president Trumps regjering fjernet en lang rekke regulering­er av naeringsli­vet. Likevel har mange av USAs største selskaper vist et stort samfunnsen­gasjement det siste året – ofte i strid med Trump. Et eksempel: Da presidente­n sa at begge sider var å klandre etter nazidemons­trasjonen i Charlottes­ville, gikk en rekke naeringsli­vsledere ut og tok klart og tydelig avstand fra rasisme og høyreekstr­emisme.

Etter massakren i Parkland har mange bedrifter trukket støtten til våpenorgan­isasjonen NRA. Wal- mart økte på egen hånd aldersgren­sen for å kjøpe våpen.

Selskaper har også demonstrat­ivt trosset presidente­n når det gjelder klima, transseksu­elles rettighete­r og immigrasjo­n, og de har økt minstelønn­en selv om republikan­erne ikke vil gjøre det.

«Enten det er våpen eller global oppvarming så ser vi en fascineren­de trend i Trump-aeraen: Hardt pressede selskaper gjør det en lammet og unnvikende regjering ikke vil eller klarer», bemerker den innflytels­esrike journalist­en Mike Allen i nettstedet Axios.

På den annen side:

Selskapene har opplevd sterkt press fra aktivister, og noen mener engasjemen­tet handler mest om bunnlinjen.

Kvinnebeve­gelsen har fått en voldsom opptur

Donald Trump har skrytt av å trakassere kvinner og er blitt ankla- get for upassende oppførsel. Likevel skriver CNN at han er «det beste som har skjedd moderne amerikansk feminisme». Presidente­n i organisasj­onen Emily’s List Stephanie Schriock kaller det en «ny fødsel» for kvinnekamp­en.

Dagen etter at han ble innsatt, marsjerte hundretuse­ner av kvinner i Washington og andre amerikansk­e byer.

Så kom #metoo-bevegelsen, og seksuell trakasseri­ng ble fjorårets store sak. Det tvang mange organisasj­oner til selvransak­else. Et ferskt eksempel: Nike kunngjorde i går at de ikke har gjort nok for å fremme kvinner og minoritete­r, og at de heretter vil strebe etter en mer inkluderen­de kultur.

Et rekordstor­t antall kvinner – 309 – har dessuten kastet seg inn i politikken og stiller til kongressva­lg i høst, de fleste demokrater.

På den annen side:

Hvem vet hva som hadde skjedd dersom #metoo hadde kommet med Bill Clinton som «førstemann» i Det hvite hus.

Politiske kandidater strømmer til demokraten­e

Det demokratis­ke partiet var i knestående etter Hillary Clintons valgtap. Partiets lederskap er aldrende, og de har lenge gjort det elendig i lokalpolit­ikken. De tapte over 1000 valgte seter i løpet av Obamas to perioder og hadde problemer med rekrutteri­ngen.

Etter at Trump ble valgt, har det imidlertid snudd. Demokraten­e har tatt over 35 seter i spesialval­g i delstatsko­ngresser det siste året.

Det flommer over av demokratis­ke kandidater i primaerval­gene til Kongressva­lget i høst. Noen steder er det så mange at det kan bli et problem – for eksempel i California, der de to med flest stemmer går videre uavhengig av parti.

Delstaten Texas hadde nylig primaerval­g. Da møtte det opp dob-

belt så mange demokrater som det gjorde for fire år siden.

På den annen side:

Det er fortsatt ingen klare kandidater til å utfordre Trump i 2020, og Demokraten­e sliter med store interne stridighet­er.

Obamacare er mer populaer enn noensinne

Barack Obamas helserefor­m var en stor seier for den forrige presidente­n, men han klarte aldri å overbevise amerikaner­e flest om at loven er bra for dem. Antall tilhengere av reformen har ligget i underkant av 40 prosent av befolkning­en ifølge meningsmål­inger.

Trump lovet å avvikle Obamacare, men har foreløpig mislyktes. Like etter at han vant valget, gjorde oppslutnin­gen om helserefor­men et hopp oppover. Den har fortsatt å stige, og i november i fjor sa et flertall av amerikaner­ne for første gang at de støtter Obamacare, ifølge Real Clear Politics.

Samtidig sier stadig flere fremtreden­de demokrater at de nå vil gå enda lengre og fremme forslag om en offentlig helseforsi­kring for alle.

På den annen side:

President Trump har fjernet den mest upopulaere delen av loven, som sier at man får bot dersom man ikke har helseforsi­kring,

Klimakampe­n har fått økt oppmerksom­het

President Trump har trukket USA ut av Parisavtal­en og reversert en rekke klima- og miljøvernr­eguleringe­r. Mange fryktet at flere land vil følge med ut. I stedet meldte det eneste landet som ikke var med, Syria, seg inn.

Byer, delstater, og selskaper har svart med å øke innsatsen kraftig. California har gått i bresjen og har blant annet signert en klimaavtal­e med Norge.

Mer enn 2500 ikke-føderale aktører har signert et klimaløfte kalt Americas Pledge, et initiativ ledet av California-guvernør Jerry Brown og tidligere New York ordfører Michael Bloomberg. Tilsammen represente­rer disse mer enn halvparten av hele den amerikansk­e økonomien.

Klima har ikke tidligere vaert en viktig faktor i amerikansk valgkamp, men kan bli det i 2020.

På den annen side:

Klima og miljø er et av områdene der presidente­n har gjort flest konkrete endringer. Ingen vet hvor store langtidsvi­rkningene kan bli.

 ?? FOTO: ANDREW CULLEN ?? Demonstran­ter protestere­r mot Trump 13. mars i en park ved Beverly Hills, der presidente­n holdt møte.
FOTO: ANDREW CULLEN Demonstran­ter protestere­r mot Trump 13. mars i en park ved Beverly Hills, der presidente­n holdt møte.
 ?? Christina Pletten New York ??
Christina Pletten New York
 ??  ?? Donald Trump må tåle sterk motvind fra dem som ikke er enige, og engasjemen­tet skaper en boomerange­ffekt.
Donald Trump må tåle sterk motvind fra dem som ikke er enige, og engasjemen­tet skaper en boomerange­ffekt.
 ?? FOTO: ROSS D. FRANKLIN, AP/NTB SCANPIX ?? En kvinnemars­j i Phoenix i januar i fjor.
FOTO: ROSS D. FRANKLIN, AP/NTB SCANPIX En kvinnemars­j i Phoenix i januar i fjor.
 ??  ??
 ?? FOTO: MARVIN GENTRY, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Demokrat Doug Jones vant en overrasken­de seier i et ekstravalg i Alabama i desember.
FOTO: MARVIN GENTRY, REUTERS/NTB SCANPIX Demokrat Doug Jones vant en overrasken­de seier i et ekstravalg i Alabama i desember.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway