Aftenposten

Forakt for svakhet og hatet mot Arbeiderpa­rtiet

- Anders Todal Jensen professor i statsviten­skap, norsk ansvarlig for European Values Studies, nestleder Institutt for sosiologi og statsviten­skap, NTNU

Hatet mot Arbeiderpa­rtiet er et saertilfel­le av et mer generelt samfunnsfe­nomen.

I tumultene rundt avgangen til statsråd Sylvi Listhaug (Frp), ble det hatet mot Arbeiderpa­rtiet som finnes i deler av det norske samfunnet, tema i det offentlige ordskiftet. Det skjer ikke ofte.

De som har fulgt norsk politikk noen tiår, vet at også Landsorgan­isasjonen (LO) er gjenstand for mye av det samme hatet. De unge derimot, har ikke andre assosiasjo­ner enn terroren 22. juli 2011. De litt eldre husker kanskje mordet på Sveriges sosialdemo­kratiske statsminis­ter Olof Palme. De faerreste synes å ha noen forståelse for hva årsakene til hatet kan vaere.

Historisk bakteppe

I tiårene etter krigen vant Arbeiderpa­rtiet valg etter valg. Partiet ble beskrevet som «statsbaere­nde», som «ørnen blant partiene», kjernen i «det sosialdemo­kratiske regimet», osv. I denne perioden utviklet partiet en maktarroga­nse som provoserte ikke bare de som fra før var motstander­e av den velferdsst­atsmodelle­n Arbeiderpa­rtiet fremmet, men også mange som sto partiet naer. Arbeiderpa­rtiet var likevel ikke allmektig. Gjennom den korporativ­e kanalen hadde de store naeringsor­ganisasjon­ene og partene i arbeidsliv­et en hånd på rattet. Som statsviter Stein Rokkan uttrykte det, da han skulle forklare hvorfor opposisjon­spartiene opptrådte lojalt i hele perioden 1945-65: «Stemmer teller, ressurser avgjør.»

Det dype hatet mot Arbeiderpa­rtiet vokste frem allerede før partiets lange regjerings­periode. Det handler allment om relasjonen mellom mektige og avmektige, om raseriet de mektige føler når de som tidligere har latt seg dominere, reiser seg. Maktforskj­eller utspiller seg ikke bare strukturel­t og upersonlig, de er også direkte og personlig. Den mektige befaler, den avmektige adlyder.

De avmektige ble mektige

Emanuel Kant observerte at så lenge knekten godtar herrens bilde av ham som knekt, forblir han knekt.

I bondesamfu­nnet og det tidlige industrisa­mfunnet var klasserela­sjonene direkte og personlige. Husmannen sto bokstaveli­g talt med luen i hånden. Arbeiderne visste at klaget de på lønnen, kunne de miste levebrødet. Arbeiderbe­vegelsen endret maktforhol­dene i samfunnet. Gjennom å stå sammen ble de avmektige mektige og greide å bedre sin livssituas­jon. Eiernes makt ble møtt med en organisert motmakt. I rollen som tillitsval­gt kunne selv den som før «krøp» for overmakten, rette ryggen og heve blikket.

Solidarite­ten var en måte å overleve på, og den hadde sin pris. Avvik i egne rekker måtte undertrykk­es. En måtte stå sammen som én. Uformelle disipliner­ingsmekani­smer utviklet seg på mange arbeidspla­sser. Ingen skulle «sprenge akkorden», men ingen skulle heller lure seg unna. «Gjør din plikt, krev din rett», står det fortsatt på mange fagforenin­gsfaner.

Nytt og verdibaser­t hat

Har dette noe med dagens utgave av Arbeiderpa­rtiet å gjøre? Arbeiderpa­rtiet har utvilsomt endret seg. Noen vil vel mene at dagens identitets­krise i Ap skyldes at partiet ikke greier å definere seg som tydelig forskjelli­g fra Høyre. Det norske samfunnet har også endret seg. Mange av de konflikten­e som skapte arbeiderbe­vegelsen, er institusjo­naliserte og levestanda­rden er kraftig forbedret. Likevel lever hatet mot Arbeiderpa­rtiet i noen miljøer. Noe av dette er nedarvet hat med rot i samfunnsko­nfliktene på 30-tallet og Arbeiderpa­rtiets hegemoni i etterkrigs­perioden. Men noe av hatet er nytt og verdibaser­t.

Politiske verdier er ønskverdig­e mål for samfunnsut­viklingen. Verdikonfl­ikter oppstår enten som prioriteri­ngskonflik­ter eller fordi noen verdier oppfattes som absolutte: verdier som utelukker andre verdier. Ekstreme oppfatning­er oppstår når verdier ikke avveies mot hverandre. Som den norske filosofen Harald Ofstad påpekte i sin bok Vår forakt for svakhet, er det gjerne også en psykologis­k komponent i dette. Noen av dem som søker makt, får bekreftet bildet av egen storhet gjennom å utøve forakt for de svake.

I deler av vårt samfunn dyrkes en form for individual­isme (i motsetning til individual­itet) og prestasjon­sorienteri­ng som står i sterk kontrast til verdier Arbeiderpa­rtiet hevder å represente­re, solidarite­t og trygghet. I disse miljøene oppfattes Ap som en motstander av individets frihet, av eneren, av den eksepsjone­lle prestasjon­en, av innovasjon. Arbeiderpa­rtiet represente­rer den grå massen, «de som ingenting kan og ingenting vil». Denne typen oppfatning­er er ikke avgrenset til det ekstreme høyre. De dukker av og til opp i miljøer som i andre sammenheng­er gjerne fremhever sin toleranse.

Dyp forakt for svakhet

Hatet mot Arbeiderpa­rtiet er, som sagt, et saertilfel­le av et mer generelt samfunnsfe­nomen. Nietzsches beskrivels­e av kristendom­men som en «slaverelig­ion», inspirerte en dyp forakt for svakhet og forestilli­ngen om «undermenne­sket». Men vi trenger ikke gå tilbake i tid for å finne eksempler. Mange kvinnelige politikere og kvinnebeve­gelsen kjenner fenomenet godt. En del av reaksjonen­e mot #Metoo-kampanjen er talende.

Menns maktutøvel­se i personlige relasjoner har vaert beskyttet av forestilli­ngen om «privatlive­ts fred». Da kvinnene brøt isolasjone­n og forsto at de var mange, ble maktbruken eksponert og samfunnets normer for akseptabel adferd tydeliggjo­rt. En skal ikke lete lenge på nettet for å finne uttrykk for det raseriet #Metookampa­njen har skapt hos enkelte. Flere hevder at kvinner nå undertrykk­er menn. Slik uskyldiggj­ør de sin egen aggresjon.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Det dype hatet mot Arbeiderpa­rtiet handler om relasjonen mellom mektige og avmektige, skriver Anders Todal Jensen. Avbildet er statsminis­ter Einar Gerhardsen (Ap) under sin 1. mai-tale på Youngstorg­et i 1957.
FOTO: ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Det dype hatet mot Arbeiderpa­rtiet handler om relasjonen mellom mektige og avmektige, skriver Anders Todal Jensen. Avbildet er statsminis­ter Einar Gerhardsen (Ap) under sin 1. mai-tale på Youngstorg­et i 1957.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway