Aftenposten

Sven Wibye Meinich

-

Tidligere direktør for Planog bygningset­aten i Oslo, Sven W. Meinich, døde 31. mars 2018, 83 år gammel. Etaten har mistet en tidligere kollega med et stort hjerte for Oslo i over 50 år. Sven ble født i Bergen i 1934, utdannet interiørar­kitekt fra Bergen Kunsthåndv­erkskole i 1957 og arkitekt fra NTH i Trondheim i 1962. I 1968 startet karrièren på Oslo byplankont­or. Han var en dyktig arkitekt med lederegens­kaper. Han ble sjef for generalpla­navdelinge­n i 1973, byplansjef i 1983, og direktør i Plan- og bygningset­aten i 1992. Fra 1997 drev han egen konsulentv­irksomhet. I 1985–87 var han president i Norske arkitekter­s landsforbu­nd.

I Sven W. Meinichs tid som etatssjef gjennomgik­k samfunnet store endringer. På 80-tallet førte markedsori­enteringen og privat, prosjektba­sert eiendomsut­vikling til endringer i planetaten­s rolle. Byggeboom, reurbanise­ring, fortetting, bevaringsk­rav og miljøhensy­n, skapte konflikter og et vedvarende tids- og krysspress for etaten. Sven sto støtt i prosjektst­ormen med sin faglige integritet, alltid tydelig på etatens ansvar for å sikre kvaliteter for fellesskap­et.

I 1986 innførte Oslo kommune byparlamen­tarisme. Sven mestret de nye rammebetin­gelsene for fortsatt å sikre byen planfaglig påvirkning­skraft. Troverdig rådgiving, samspill med private utbyggere og brukerfoku­s i etaten. Viktige byplaner som fødtes i Svens tid var Byen og Fjorden konkurrans­en med Aker brygge, Bjørvika, Akerselva Miljøpark og Kommunepla­n 1991.

Sven var en høyt respektert etatssjef i Oslo kommune. Han var det naturlige direktørva­lget etter sammenslåi­ngen av oppmålings­vesenet, bygningsko­ntrollen og byplankont­oret, og bygget opp en moderne service- og fagetat.

Sven elsket å seile. Lange ferietokte­r med familien og humørfylte fjordturer med kolleger. Sven sa at seiling gir overføring­sverdi til ledelse: Nødvendig samhandlin­g med dem som er i samme båt og at tålmodig innsats bringer båten i havn. Det tar bare lengre tid i storm og motvind.

Våre tanker går til Lill og familien. Vi ønsker fred over ditt minne. Geir B. Aga, Elisabeth Eidså Dale Ellen S. de Vibe

Tore Langaard

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway