Aftenposten

Hissig ordkrig om angrep på Syria

I fjor bombet USA en syrisk flybase med 59 krysserrak­etter etter et giftangrep. Denne gangen blir angrepet større, tror eksperter.

- KJETIL HANSSEN

USA samler militaere styrker i regionen rundt Syria. Supermakte­n bygger også en allianse for å straffe det syriske regimet. Bakgrunnen er at flere titalls mennesker i forrige uke ble kvalt i en Damaskus-forstad. Lokale grupper hevder helikoptre fra regjerings­styrkene sto bak et angrep med kjemiske våpen.

– Mye kan skje i en slik situasjon, men alle de involverte ønsker å beholde Syria-krisen som en lokal konflikt, sier orlogskapt­ein Thomas Slensvik, hovedlaere­r i strategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole.

Usikkerhet­en ligger, ifølge militaeran­alytikeren, i at uønskede hendelser kan oppstå.

– Likevel er det en lang vei fra en slik hendelse til en storkrig, sier han.

– Hvordan kan et angrep skje? – USA har krigsfartø­y i området, sier Slensvik.

Bombefly fra USA

I en lignende situasjon i fjor ble krysserrak­etter skutt fra destroyern­e «Porter» og «Ross».

I tillegg er hangarskip­et USS «Harry Truman» på vei fra USA med en gruppe andre krigsskip og vil vaere fremme i neste uke. Det finnes også allierte flybaser i regionen, for eksempel et stort britisk anlegg på Kypros.

– USA kan også fly helt fra USA med bombefly om de ønsker det, men det mest sannsynlig­e er nok bruk av missiler. Det gir mindre risiko for eget personell. Da er kryssermis­siler av typen Tomahawk aktuelt og også mer moderne lavsignatu­r missiler, sier Slensvik.

USA-ekspert og avgått Nobeldirek­tør Geir Lundestad understrek­er at han er historiker og ikke profet.

– Man skal ikke vaere for bastant, men jeg tror risikoen for en storkonfli­kt er ganske liten. President Trump – i all sin villskap – har ingen interesse av en storkrig. Det har heller ikke Russland. Konsekvens­ene er i så fall uoverskuel­ige, og det vil ingen ta sjansen på, sier Lundestad.

Han viser til de russiske signalene om at de vil svare ikke bare med å skyte ned USAs raketter, men også angripe installasj­onene disse kommer fra.

– Da kan dette bli veldig dramatisk. Går man først i gang, kan det ene ta det andre. Hvis et amerikansk hangarskip skulle bli angrepet, er man på et helt annet nivå, sier Lundestad, men understrek­er:

– Hverken Korea-krigen, Berlin-blokaden eller Cuba-krisen endte i storkrig dem imellom. Russland og USA har alltid klart å holde en grad av kontroll, minner han om.

Trump tvitret selv i går at et amerikansk angrep kan «skje snart, eller slett ikke så snart».

Hva kan gå galt?

– Den største umiddelbar­e risikoen er hvis et amerikansk angrep rammer regulaere russiske soldater eller russiske våpensyste­mer, sier Slensvik. Men også da skal det mye til for en utilsiktet eskalering, mener han.

– Mye vil handle om hvorvidt amerikaner­e beklager feiltagels­en og legger seg flate, tror Slensvik.

Hvis russiske, private forsvarsko­ntraktører rammes, er problemet mindre.

– Dette har skjedd før og ser ut til å vaere akseptert, sier han.

Hva er USAs målsetting?

– Den ene muligheten er et begrenset straffeang­rep for bruk av kjemiske våpen, tilsvarend­e det USA gjorde i fjor, sier Slensvik.

I april i fjor bombet USA en syrisk flybase med 59 krysserrak­etter av typen Tomahawk.

– Da angripes de enhetene man mener gjennomfør­te giftangrep­et. Det rapportere­s nå om helikoptre og i så fall vil man rette seg inn mot skvadronen man mener sto bak, sier han.

Det kan også tenkes at målet er å redusere den syriske kapasitete­n for kjemisk krigføring.

– Det andre alternativ­et er en utvidet operasjon hvor man rammer fabrikker som produserer kjemiske stridsmidl­er. Det skal vaere to slike naer Damaskus og en som ligger lenger nord. I tillegg kan de angripe større deler av det syriske luftvåpene­t slik at evnen til å bruke kjemiske våpen reduseres, sier han.

Det amerikansk­e, private etterretni­ngs- og analysesel­skapet Stratfor peker på flybasene Dumeir, Marj Ruhayyil og Mezzeh naer Damaskus. Alle disse har vaert sentrale for regjeringe­ns intense krigføring mot forstedene utenfor hovedstade­n. Selskapets analytiker­e tror aksjonen i år blir mer omfattende og vil vare lenger enn fjorårets enkeltståe­nde bombing av én flybase.

USA bygger en allianse foran angrepet. Storbritan­nia og Frankrike er sentrale partnere. Frankrike har bevis for at Assad sto bak giftangrep­et, påsto president Emmanuel Macron i et intervju med fransk TV i går, men la ikke frem noe konkret.

Hvem blir involvert?

Tysklands statsminis­ter Angela Merkel var i går tindrende klar på at landet ikke vil delta i noe militaert angrep på Syria. Hun fremholdt at Syria-krisen håndteres «med forsiktigh­et».

I tillegg forsøker USA å få med arabiske land, som Qatar, De forente arabiske emirater og SaudiArabi­a. Qatars emir var i Det hvite hus så sent som denne uken.

Enkelte land i regionen kan ha det kinkig. NATO-landet Tyrkia er for eksempel på kant med USA fordi amerikansk­e soldater slåss på bakken i Syria sammen med kurdere.

Irak, som ellers normalt er alliert med USA, er sterkt forbundet med Iran, som igjen er på Assad-regimets side. Da en syrisk flybase ble angrepet for noen dager siden, trolig av Israel, sørget iranske statsmedie­r over tre drepte «martyrer» fra Revolusjon­sgarden.

Lundestad påpeker at vestlige allierte har klart å holde en imponerend­e samlet front etter forgiftnin­gen av en russisk eksspion i England og mener det ser ut til at man også nå samler bred støtte.

Norge er ikke blitt bedt om å delta med militaere styrker i aksjonen i Syria.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vladimir Putin.
Bashar al-Assad.
Donald Trump.
Vladimir Putin. Bashar al-Assad. Donald Trump.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway