Aftenposten

Norwegian kan bli britisk

- CARL ALFRED DAHL

I går kjøpte Internatio­nal Airlines Group en liten bit av Norwegian, men kan tenke seg å sluke hele selskapet.

Etter en oppgang på 25 prosent da nyheten ble kjent, stanset Oslo Børs handelen med aksjen i 35 minutter før den ble gjenåpnet.

Etter gjenåpning­en hoppet aksjen til rundt 250 kroner pr. stykk, og mot slutten av børsdagen var den nesten 50 prosent over onsdgens sluttkurs. Det verdsetter Norwegian til over 10 milliarder kroner.

Tidligere Skagen Fondenefor­valter, og nå Norwegiani­nvestor Kristoffer Stensrud, mener et bud på det dobbelte av denne kursen bør vaere mulig.

– I ettertid fremstår alt dette som svaert logisk. Det blir interessan­t å se verdsettel­sen. En kurs på 460 til 500 kroner burde vaere realistisk, skriver Stensrud i en tekstmeldi­ng til Aftenposte­n.

– Hvor mange aksjer eier du nå?

– For få, svarer Stensrud. Aksjeanaly­tiker Jo Erlend Korsvold i SEB følger Norwegian-aksjen tett, men presiserer at han ikke følger Londonregi­strerte IAG.

– Er Norwegian en god match for IAG?

– IAG eier både Vueling og Iberia. De har med andre ord en ganske stor spansk eksponerin­g, og dette er jo et av markedene Norwegian har vokst mest i de siste årene. Sånn sett kan en konsolider­ing gi litt mening. De har også en satsing på lavpris langdistan­se med flyselskap­et Level, der Norwegian i dag er lengst fremme, og har utfordret monopolet på tvers av Atlanteren, mener Korsvold. Han legger til at Norwegian også har begynt å fly en del ruter som British Airways hadde monopol på tidligere, for eksempel fra London til Buenos Aires i Argentina og Austin i USA.

– Dermed har de lagt litt press på prisingen der. Dette er i hvert fall noen punkter jeg har tenkt på, som kan gi et bud på Norwegian mening, sier han.

– Hva tror du kan vaere konsekvens­en for den norske og nordiske delen av Norwegian ved et eventuelt oppkjøp?

– Den norske delen av Norwegian er et marked som går ganske bra og som jeg antar det at ville vaere dumt å trekke seg ut fra. Da vil SAS stå igjen alene, og dermed vil noen andre komme inn og fylle det området. Jeg vil tro at det er et område de vil beholde dersom det blir et oppkjøp, sier Korsvold.

Aksjeanaly­tiker Korsvold opplyser at han før denne hendelsen hadde et kursmål på 220 kroner for Norwegian-aksjen.

– Vi var positive til aksjen før dette, vi. Nå er aksjen opp 40 prosent, og gjennom målet vårt. At en industriak­tør sier de vil by på hele selskapet sier at det er attraktivt, at det var for lavt priset, og at det er verdier og langsiktig inntjening­spotensial­et i Norwegian. Det har også vaert vårt syn, sier Korsvold.

– Det har vaert for mye kortsiktig fokus på risikoen i Norwegian, og for lite fokus på langsiktig inntjening og de underligge­nde verdiene i selskapet, sier han.

– Stensrud håper på 460 til 500 kroner?

– Han snakker nok for sin egen bok, noe som ikke er et ukjent fenomen blant investorer. Det høres ut som en veldig saftig premie.

– Hva tror du Bjørn Kjos tenker om aksjekurse­n, slik den er nå?

– Jeg tror Kjos gnir seg i hendene. Jeg vet ikke hvor hans terskel for å selge ligger, men sist kjøpte han aksjer på 220 kroner fordi han mente aksjen var underprise­t. Det kan jo vaere en indikasjon på at han mener selskapet er verdt vesentlig mer enn det. Men hvor hans magiske beløp er, vet jeg like lite om som deg, sier Korsvold.

– Vil neppe trekke seg ut

Professor Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøy­skole mener nyheten er svaert spennende.

– Norwegian er gode på innovasjon, og har en klar styrke her sammenlign­et med SAS og Widerøe. Men Norwegian har et driftsprob­lem når det gjelder regularite­ten, og dette irriterer folk. Selskapet oser av irregulari­tet på driften, og det har noe med profesjona­litet å gjøre. En ny aktør som dette, som kan vise til helt andre resultater innenfor regularite­t, kan komme inn og tilføre ledelse som vet å håndtere slike problemer, sier Andreassen, og konkludere­r:

– Med ny eier kan Norwegian både få regularite­ten i orden, og beholde sin sterke posisjon på innovasjon­ssiden.

Han mener Norwegians inntjening i det norske markedet er såpass god at de trolig vil beholde den posisjonen.

– Og dersom de får orden på regularite­ten, kan de løfte prisen. De tjener gode penger i kabinen, men da kan de etter min mening få ut en enda høyere betalingsv­ilje fra kundene, sier han.

Norwegian kan bli britisk. Flyekspert­er tror en ny eier vil beholde den norske delen av selskapet.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE/ NTB SCANPIX ?? Bjørn Kjos er største eier i Norwegian.
FOTO: HEIKO JUNGE/ NTB SCANPIX Bjørn Kjos er største eier i Norwegian.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway