Aftenposten

60 topppoliti­kere tar samme navn

Solidarite­tsaksjon for korrupsjon­sdømt eks-president i fengsel.

- JØRGEN LOHNE

Arbeiderpa­rti-representa­nter i Brasils nasjonalfo­rsamling tar navnet Lula for å vise solidarite­t med landets mest berømte soningsfan­ge, ekspreside­nt Luiz Inácio Lula da Silva.

I helgen måtte Lula (72) overgi seg til politiet og starte soningen av en dom på 12 år og én måneds fengsel for korrupsjon. Han har fortsatt mulighet til å bli frikjent i en ankedomsto­l, men ble nektet utsettelse av soning i påvente av endelig dom.

Dermed er det høyst usikkert om den folkekjaer­e, omstridte sosialiste­n vil kunne stille opp i presidentv­alget 7. oktober.

Fortsatt populaer

Meningsmål­inger tyder på at et flertall ønsker å få Lula tilbake, og Arbeiderpa­rtiet krever at Brasils svaert populaere leder fra 2003 til 2011 nå må kunne velges til sin tredje fireårsper­iode:

– Han er vår kandidat, uansett omstendigh­eter, erklaerte partileder Gleisi Hoffmann mandag i byen Curibita.

Der holdes Lula fengslet, og der har tilhengere de siste døgnene demonstrer­t og overnattet i teltleir.

Lulas navn på stemmetavl­en

Hoffmann var også den første av partitoppe­ne som meldte navnebytte, og hun var fra og med onsdag formelt oppført som Gleisi Lula Hoffmann i den brasilians­ke kongressen­s offisielle dokumenter, ifølge BBC. Det er også navnet Lula som vil skinne på den elektronis­ke tavlen i parlamente­ts sal hver gang senatoren avgir stemme.

Partiets fremste representa­nt i underhuset nølte ikke med å følge opp – han heter nå Paulo Lula Pimenta.

Deretter varte det ikke lenge før drøyt 60 av de to ledernes partikamer­ater i nasjonalfo­rsamlingen også skiftet til det samme etternavne­t.

Avviser anklagene blankt

Luiz Inácio Lula da Silva fikk dommen han nå soner, for å ha tatt imot en kostbar leilighet fra et entreprenø­rselskap som ville sikre seg statlige byggekontr­akter.

Ekspreside­nten hevder at han er uskyldig dømt og nekter også skyld i de øvrige korrupsjon­ssakene der han er tiltalt. Ifølge Lula og hans tilhengere er rettsforfø­lgelsen iverksatt av politiske motstander­e som vil hindre at han blir valgt til president igjen.

Høyresiden hermer

De mange nye Lulaene i parlamente­t sørger nå for at hele parlamente­t hver eneste dag får høre den fengslede presidentk­andidatens navn. Om hans tilhengere også lykkes med å sikre den fengslede ekspreside­nten valgbarhet igjen før oktober, gjenstår å se.

I mellomtide­n har den politiske høyresiden i parlamente­t latt seg inspirere til å starte sin egen navneaksjo­n motLula:

Sostene Cavalcante fra partiet DEM tar mellomnavn­et Moro, som en heder til dommer Sergio Moro, som sendte Lula i fengsel.

Og Capitao Augusto fra Partido da Republica har bestemt seg for å ta navnet Bolsonaro, oppkalt etter en av den fengslede politikere­ns mest kjente og aller argeste kritikere.

 ?? FOTO: NELSON ANTOINE, AP/NTB SCANPIX ?? Luiz Inacio Lula da Silva vinket til tilhengere fra vinduet i et fagforenin­gskontor for en uke siden, bare noen dager før han startet soningen av korrupsjon­sdommen.
FOTO: NELSON ANTOINE, AP/NTB SCANPIX Luiz Inacio Lula da Silva vinket til tilhengere fra vinduet i et fagforenin­gskontor for en uke siden, bare noen dager før han startet soningen av korrupsjon­sdommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway