Aftenposten

Vil stoppe kvakksalve­re

Linda Hofstad Helleland (H) vil ha full gjennomgan­g av lovverket mot useriøse aktører som markedsfør­er alternativ behandling.

- FRØYDIS BRAATHEN NINA SELBO TORSET

Reaksjonen kommer etter at Aftenposte­ns Ingeborg Senneset i går skrev en kommentar om nettstedet Kreftfri.no.

Nettsiden beskrives som «et ideelt prosjekt med det formål å presentere kreftforsk­ning og kliniske erfaringer som kan benyttes for å reverse og kontroller­e kreftsykdo­m».

– Jeg blir veldig opprørt over at det går an å utnytte mennesker som er syke på denne måten. Mange useriøse nettsider driver dessverre aggressiv markedsfør­ing direkte mot syke mennesker i en sårbar situasjon. Vi er nødt til å stoppe disse kvakksalve­rne, sier Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland.

Hun har også ansvaret for forbrukerp­olitikk, og vil ta et kraftig oppgjør med markedsfør­ing av alternativ og eksperimen­tell behandling.

– Spammer deg med lovnader

Helleland sier at de useriøse aktørene bruker teknologi for å målrette markedsfør­ingen mer direkte enn tidligere.

– Før måtte du kanskje slå opp i telefonkat­alogen for å finne alternativ behandling. I dag holder det at du liker Kreftforen­ingen eller søker etter ulike typer kreftbehan­dling på nett, for at de useriøse aktørene fanger det opp og spammer deg med lovnader om at du kan bli kreftfri med den og den metoden, sier Helleland.

Hun vil ha en full gjennomgan­g av lovverket som Helse- og omsorgsdep­artementet regulerer, samt markedsfør­ingsloven som hører inn under Forbrukert­ilsynet.

– Tommelfing­erregelen er at markedsfør­ingen skal skje ved nøktern og saklig beskrivels­e av virksomhet­ens art. Sider som Kreftfri.no og andre useriøse aktører gjør det tvert motsatte, sier Helleland.

En undersøkel­se fra Nasjonalt Forsknings­senter innen Kompliment­aer og Alternativ Medisin (NAFKAM) viser at hver fjerde nordmann oppsøkte en alternativ behandler i 2016, og nordmenn brukte over fire milliarder kroner på alternativ behandling.

– Det verste er ikke at man bruker tusenvis av kroner på useriøs behandling, men at man kan fristes til å velge bort tradisjone­ll behandling, sier Helleland.

Vil vurdere kraftigere sanksjoner

Hun vil be Forbrukert­ilsynet om en redegjørel­se for om dagens lovverk er godt nok. I tillegg vil hun invitere pasientgru­pper for å høre om deres erfaringer og få innspill til nye tiltak mot markedsfør­ing som er useriøs.

Helleland vil også vurdere kraftigere økonomiske sanksjoner. Det er i dag Forbrukert­ilsynet som utfører stikkprøve­r og tilsyn og som skal påse at alternativ behandling ikke markedsfør­es med å ha effekt på en type sykdom hvis det ikke kan dokumenter­es.

Ikke vitenskape­lig dokumenter­t

Aftenposte­n har tidligere omtalt nettstedet Kreftkamp.no, som har publisert flere historier om pasienter som har tatt alternativ behandling. Også den tyske kreftklini­kken Medias Klinikum er blitt omtalt flere ganger på Kreftkamp.no.

Minst 70 kreftsyke nordmenn har fått behandling på denne klinikken. Da Aftenposte­n i fjor kartla 38 av pasientene, fant vi at 31 av dem var døde.

Norske leger fraråder behandling­en fordi de mener effekten av den ikke er vitenskape­lig dokumenter­t.

Fremstilt som suksesshis­torier

Aftenposte­n avslørte også at flere av klinikkens pasienter er blitt fremstilt som suksesshis­torier i reklamevid­eoer og tyske avisartikl­er etter at de er døde. Det norske selskapet Oncolomed, som omtaler seg som en virtuell tilrettele­gger for kreftbehan­dling, har reklamert hyppig for behandling­en og hjulpet en rekke nordmenn med å reise dit.

Forbrukero­mbudet har i etterkant av Aftenposte­ns artikler slått fast at Oncolomeds markedsfør­ing av den tyske kreftbehan­dlingen har vaert villende, urimelig, mangelfull og ulovlig.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN/ NTB SCANPIX ??
FOTO: TERJE PEDERSEN/ NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway