Aftenposten

Byr på en hel kveld med andres sanger

I fjor gjorde hun det i Stockholm. I morgen fyller Ane Brun Oslo Spektrum med låter laget av andre artister.

- ROBERT HOFTUN GJESTAD

Joni Mitchell. Bob Dylan. Nick Drake. Og Radiohead. Coverlåten­e har fulgt Ane Brun (42) tett hele karrièren.

Ane Brun har alltid spilt coverlåter. Likevel skjedde det noe spesielt da den norske artisten ga ut sin versjon av Alphaville­s synthpophi­t «Big in Japan» i 2008. Inderlighe­ten i kun stemme og gitar viste at denne 80-tallssvisk­en var en fortreffel­ig låt, men ga mest av alt et første innblikk i hennes evne til å tolke andres musikk.

Siden er det blitt mange flere. I fjor kom Leave Me Breathless, et helt album med tolkninger av andres låter, og i morgen fyller hun Oslo Spektrum med coverlåter. I fjor høst gjorde hun det samme tre kvelder på Dramaten i Stockholm, hvor Brun har bodd siden 2000.

– Å spille disse låtene på konsert er interessan­t. Opplevelse­n ble så fin fordi publikum i salen har et forhold til de fleste av låtene, og i kombinasjo­n med at de liker stemmen min ble summen veldig sterk. Alle var der med sine egne følelser rundt låtene, påtagelig mye følelser, faktisk, og det ble et eneste stort fellesskap av emosjoner, sier Ane Brun.

Lettest å gjøre noe annerledes

Selv om «Big in Japan» kom først for ti år siden, har coverlåten­e fulgt Ane Brun helt siden hun som «ikke skulle bli musiker», likevel plukket opp gitaren tidlig i 20-årene. Via venninners tips førte det henne til artister som Joni Mitchell, Nick Drake og Ani DiFranco, singer-songwriter­e som også spilte og spiller gitar.

– Da jeg startet, handlet det mye om å spille låtene akkurat som de var, om å kopiere mer enn å tolke. Men da jeg etter hvert begynte å skrive ting selv, gikk jeg bort fra kopieringe­n og prøvde å gjøre ting annerledes, sier Ane Brun.

På Leave Me Breathless tolker hun kjenninger som Bob Dylan, Mariah Carey, Maria McKee, Nick Cave og eldre låter som «Always on My Mind» og «Unchained Melody», men også mer overrasken­de band som Radiohead og Foreigner.

– Det er en spennende måte å se den andre artistens uttrykk på. Kan man få til å synge denne kjempefine låten og fortsatt vaere seg selv? Gjøre den interessan­t, og samtidig beholde eget uttrykk? Det er det som er utfordring­en med å lage en coverlåt.

– Er det vanskelig å skape noe som låter annerledes?

– Nei, det er lettere å gjøre noe nytt og skape en følelse av noe autentisk i mine versjoner. Det ville vaert langt mer vanskelig å gjøre låtene helt likedan, sier Ane Brun.

Vil gi tekstene et nytt rom

Hun har tenkt mye på coverlåten­s funksjon. Albumet Leave Me Breathless ble til fordi hun var forelsket og ville spille inn så mange kjaerlighe­tssanger som mulig.

– Det er noe menneskeli­g i det å spille låter for hverandre, men dette er likevel ikke en spesielt stor del av en kulturen hos oss. En gang på tur i Spania ble jeg sittende med en irsk fyr som bare spilte og spilte låter for oss, og da merket jeg det. Det å by hverandre på musikk slik, bare fordi det er hyggelig, er ikke så vanlig her.

Brun kaller derfor sitt coveralbum «en slags gave til den som vil høre». Likevel vil hun noe mer.

– Jeg legger mye i mine egne tolkninger av låtene, så absolutt, fordi jeg ønsker å ta tak i tekstene og gi dem et annet rom. Selv er jeg egentlig veldig dårlig på å høre tekst i første omgang, og må virkelig bestemme meg for å gjøre akkurat det. Gjerne etter tips fra venner om å lytte til den eller den låten, sier Ane Brun.

Skal føle essensen i låtene

Derfra veier hun hvert ord og hver frase ned til hvert «millimeter­gram», slik at alt føles helt riktig.

– Ta en låt som Foreigners «I Want to Know What Love Is», som lett kan oppleves som at den tipper over i en klisjé. Hører man derimot virkelig etter, handler den om en som desperat prøver å finne kjaerlighe­ten. Da rommer jo låten en slags universell oppgitthet.

I morgen kveld har Foreigner en naturlig plass i Ane Bruns sett av coverlåter i Oslo Spektrum.

– «I Want to Know What Love I» er en tekst jeg kunne skrevet. Poenget er at man skal kunne føle essensen i låtene og ikke bli forstyrret av for mye annet rundt.

Da jeg begynte å skrive ting selv, gikk jeg bort fra kopieringe­n og prøvde å gjøre ting annerledes

Ane Brun (42), artist

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Madrugada – her ved Frode Jacobsen (til venstre) og Sivert Høyem før avskjedstu­rneen i
2008 – er blitt covret av Ane Brun.
Madrugada – her ved Frode Jacobsen (til venstre) og Sivert Høyem før avskjedstu­rneen i 2008 – er blitt covret av Ane Brun.
 ??  ?? Joni Mitchell, her på scenen under Isle of Wight-festivalen i 1971, er blitt covret av Brun.
Joni Mitchell, her på scenen under Isle of Wight-festivalen i 1971, er blitt covret av Brun.
 ??  ?? Covret av Ane Brun: Bob Dylan.
Covret av Ane Brun: Bob Dylan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway