Aftenposten

Flere laerere må finne veien tilbake til skolen

- Tina Shagufta Munir Kornmo vararepres­entant, Stortinget­s Utdannings- og forsknings­komité, med ansvar for integrerin­g

Trygge og gode laerere er det viktigste for elevenes laering, og elever over hele landet trenger kvalifiser­te laerere. Det har vaert Venstres viktigste prioriteri­ng i skolepolit­ikken de siste årene. Vi har jobbet for å heve statusen for laereryrke­t, og å få gjennom rett og plikt til videreutda­nning. Nå er både masterutda­nning og laereres rett til videre- og etterutdan­ning på plass.

I tillegg har Stortinget vedtatt å innføre en laerernorm som regjeringe­n nå må gjøre en stor innsats for å innfri. Laerernorm­en tar i utgangspun­ktet ikke hensyn til elevenes eller skolens resultater og utfordring­er, og vi må derfor sikre at normen ikke medfører en tapping av ressurser fra skoler som har et mer krevende utgangspun­kt enn andre. Laerernorm­en innebaerer også økt behov for laerere i de største byene og kommunene, og det er derfor viktig å unngå at normen oppfylles ved å hente laerere fra mindre skoler rundt om i landet.

Mer lønn

For å sikre en forsvarlig oppfyllels­e av laerernorm­en må vi rette fokus mot dem som er laererutda­nnet, men som ikke jobber som i skolen i dag. Når én av fire med laererutda­nning jobber i andre yrker, og henholdsvi­s 37 prosent av mannlige og 31 prosent av kvinnelige laerere som startet i yrkeslivet i 2006 har forlatt skolen, må noe gjøres. Tallene er alarmerend­e, men viser også et stort potensial for rekrutteri­ng tilbake til skolen. Venstre mener det derfor må tas offensive grep for å lokke laererutda­nnede som jobber utenfor skolen tilbake til klasseromm­et, blant annet gjennom satsing på flere karriereve­ier.

De som etter langt fravaer i skolen mangler kompetanse i henhold til de nye kompetanse­kravene, må få en egen inngang til videre- og etterutdan­ning. Når rekordmang­e laerere tar videreutda­nning vil vi få et betydelig kompetanse­løft i skolen. Det må også reflektere­s i lønn. Utviklinge­n i lønnsnivåe­t til laerere må vurderes og ses i sammenheng med andre yrkesgrupp­er det er naturlig å sammenlign­e seg med.

Mindre byråkrati

Vi må også rekruttere og utdanne mange flere laerere i årene som kommer. Det er behov for å se på hvordan nyutdanned­e laerere sikres både utfordring­er og oppfølging den første tiden. Dette kan gjøres gjennom mentorordn­inger med tettere samarbeid mellom nyutdanned­e og erfarne laerere. Mer praksis under utdannelse­n vil også kunne bidra til bedre mestring og motivasjon for å gå inn i laererroll­en. Byråkrati og rapporteri­ng må reduseres, og det må legges til rette for et tettere samarbeid mellom skoler og undervisni­ngsinstitu­sjoner gjennom universite­tsskoler, hospiterin­gsordninge­r og forsknings­samarbeid.

Mange kommuner er allerede godt i gang med å legge planer for å rekruttere nye laerere i forbindels­e med innføring av laerernorm­en. Det vil bli en viss konkurrans­e mellom kommuner for å tiltrekke seg laerere i årene som kommer. For å bidra til den oppturen skolene trenger må vi derfor sørge for at tilveksten av nyutdanned­e og tilbakeven­dende pedagoger er stor nok. Det er en stor jobb som skal gjøres, og Venstre vil lede an.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway