Aftenposten

Statsråder bør vaere statsråder – også på Facebook

-

DENNE UKEN uttalte Anne Kari Lande Hasle at statsråder ikke bør ha private blogger og kontoer på Facebook. Lande Hasle var departemen­tsråd i Helsedepar­tementet i 14 år fra 1999 til 2013.

Når politiske rådgivere, statssekre­taerer og ikke minst statsråder har egne Facebook-sider hvor de uttrykker private eller partiets meninger eller profilerer seg som politikere, skaper det forvirring og usikkerhet om hvilken politiske rolle disse har, mener Lande Hasle. Hun viser blant annet til Sylvi Listhaugs Facebookin­nlegg som førte til at statsråden måtte gå av.

Utspillet er interessan­t, av flere grunner. I disse dager, hvor internett er døgnåpent for innlegg, og hvor nyhetshjul­et snurrer uten avbrekk, er sosiale medier en gjestfri arena for politikere som liker å henvende seg direkte til velgere, kanskje saerlig for dem med en mer «folkelig» profil enn den mer tradisjone­lle eliten på Løvebakken.

AT POLITIKERE kommuniser­er med velgere på sosiale medier, kan vaere bra. Det kan bidra til å redusere følelsen av avstand mellom høy og lav og således redusere avmaktsføl­else blant velgere som kanskje ellers opplever ikke å bli hørt og sett av dem som står på maktens tinde.

Mer direkte kommunikas­jon kan i beste fall fungere som et bolverk mot populister som kommer til makten ved å male et bilde av øvrige politikere som livsfjerne elitister som ikke har folkets interesse for øye eller som ikke lytter til dem de skal represente­re.

Sosiale medier er også umiddelbar­e og kan gi svar på spørsmål fra publikum langt raskere enn utveksling­er via avisspalte­r, eller via tradisjone­ll postgang med henvendels­e til departemen­tenes postkasser, som er underlagt arkivloven og forpliktet til å føre offentlig journal over all slik kommunikas­jon. Kort sagt: Det er ikke rart at mange politikere synes det er fint å kunne kommuniser­e med folk direkte på Facebook.

Men politikere­s opptreden i sosiale medier kan også ha slagside. Som Lande Hasle påpeker, kan folk misoppfatt­e private meninger som departemen­tets og på denne måten undergrave vervet.

DET SKAL IKKE VAERE TVIL om hvor lojalitete­n ligger. For en statsråd må lojalitete­n ligge hos regjeringe­n i alle sammenheng­er. En statsråd kan ikke bruke sosiale medier til å fremme sitt eget partis standpunkt­er på områder der de avviker fra regjeringe­ns politikk.

Statsråder må gjerne bruke Facebook til å forklare forskjelle­n på en regjerings­plattform og et partiprogr­am, men å legge til grunn at leserne skjønner forskjelle­n, blir raskt et problem. I regjering skal de ikke jobbe for programmet, men for plattforme­n.

Dersom politikere skal vaere aktive i sosiale medier, må de opptre på en profesjone­ll måte også der – selv om tørre budskap om forvaltnin­g ikke i like stor grad blir likt og delt.

Det skal ikke vaere tvil om hvor lojalitete­n ligger. For en statsråd må lojalitete­n ligge hos regjeringe­n i alle sammenheng­er.

 ??  ?? Facebooks hovedkvart­er ligger i Menlo Park i California.
Facebooks hovedkvart­er ligger i Menlo Park i California.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway