Aftenposten

Vingling er undervurde­rt

- åKommentar Halvor Hegtun Kommentato­r

Var det dumt av Venstre å gå i regjering? Spørsmålet er mye viktigere enn mye av det andre som det surres og snakkes om rundt partiet i disse dager, men bare tre måneder er gått. Antagelig vil det virke vinglete og taktisk uklokt å bruke for mye tid på evaluering og kritikk av regjerings­deltagelse­n på landsmøtet som åpner på Gardermoen i dag.

Venstre har bundet seg etter lange kvaler. Partiet vil bidra med sosiallibe­ralt grønnskjae­r til en regjering som i fire år var den blåeste i Norge noensinne.

Den historiske reisen til Moss

Veien inn ble tatt i to trinn. I desember sa to av tre i landsstyre­t ja til å forhandle med Høyre og Frp. Og da forhandlin­gene var unnagjort, satte samme landsstyre seg i januar på en turbuss til Moss for å godkjenne Jeløy-erklaering­en om hva trepartire­gjeringen Solberg skal holde på med.

Mossekonve­nsjonen av august 1814, da Norge etter en kortvarig krig godtok unionen med Sverige, vil bli stående som mer historisk. Men for mange i det vesle sentrumspa­rtiet Venstre var Jeløy 2018 et tidsskille, et brudd med noen lange tradisjone­r, et brudd på valgløftet om ikke å regjere med Frp – og i verste fall en grunnlegge­nde feilplasse­ring av Venstre i det norske partilands­kapet.

Alternativ­et fristet heller ikke

Det fantes noen sterke argumenter for å regjere. Alle partier bør søke makt når sjansen byr seg. For et fireprosen­tsparti er det ikke ueffent å ha tre statsråder. Alternativ­et var å drive videre som ett av hele syv opposisjon­spartier i Stortinget – med slette utsikter til å bli sett og tilhørende fare for utradering ved valget i 2021.

Men likevel. Regjere med Frp? Fløypartie­t?

Politikk er å ville, sa Sveriges tidligere statsminis­ter Olof Palme. Men for sentrumspa­rtier er politikk i stor grad også å vingle – i betydninge­n av å legge seg i midten og krangle og godsnakke i begge retninger.

Den smale sentrumsre­gjeringen fra 1997 til 2000 gjorde vinglingen til et mål i seg selv. Med vekslende støtte fra sak til sak skulle statsminis­ter Kjell Magne Bondevik bryte ned toblokkste­nkningen i norsk politikk. Og i de mange årene med mindretall­sregjering­er fra Ap var det for sentrumspa­rtiene en selvsagt ting å samarbeide og motarbeide i en passelig miks. Landet måtte jo ha et budsjett. Og en opposisjon.

Drømmen om flertall

Lengselen etter mer stabile styringsfo­rhold vokste. Sp skiftet side. Ap tok SV inn i varmen. De rødgrønne lagde flertallsr­egjering fra 2005. Et alternativ­t flertall på høyresiden måtte også innbefatte Frp, som gradvis ble mer traust og alminnelig i sin profil. Men både KrF og Venstre sto imot. Lenge.

Venstre var fra 1884 en bred bevegelse av bønder, arbeidsfol­k, målfolk, kristne lekfolk og kulturradi­kalere. Fremskritt­spartiet, derimot, oppsto på 1970-tallet som en allianse av skatte- og avgiftstre­tte mennesker som litt flåsete sagt hadde tapt i bygningsrå­det, og som ville ha rettfra-levra-tale om problemene med innvandrin­g.

Mellom de to bevegelser gikk en uoverstige­lig kulturkløf­t, følte mange i begge partier.

«Heller Jens enn Jensen», sa partileder Lars Sponheim i valgkampen i 2009. Det var ikke noe sjakktrekk. Venstre tapte så det sang, og Sponheim forsvant ut. Da Aftenposte­n ved inngangen til valgåret 2017 spurte Trine Skei Grande om hvem som sto henne naermest rent politisk, Jonas Gahr Støre eller Siv Jensen, fikk vi denne dialogen:

«– Det kan jeg ikke svare på.

– Jo da. Holdningsm­essig, ideologisk?

– Hadde du spurt om Støre og Sylvi Listhaug, hadde jeg ikke vaert i tvil.»

«Vingle-Venstre» var aldri ment som et hedersnavn. Men vingling er litt av vitsen med å drive et liberalt sentrumspa­rti.

Allergien som må tolkes

I dag, som statsråd, vil svaret fra Grande nødvendigv­is bli et veldig tydelig Jensen fremfor Støre. Dessuten lider Venstre av «Ap-allergi», sier politikere og kommentato­rer, det er opplest og vedtatt, men ikke umiddelbar­t så lett å skjønne for alle utenfor Stortinget­s korridorer.

Ap er et barn av Venstre, vil gamle venstrefol­k i tidlig syttendema­italestemn­ing fortsatt kunne si. Og selv ikke i de aller største patrisierv­illaene mellom stasjonene Ris og Slemdal på Holmenkoll­banen, der Venstre er i vekst, vil saerlig mange si at de i Jonas Gahr Støre har en sosialist i nabolaget.

Snittmålin­gene fra nettstedet Poll of polls gir hittil ingen vink om Venstre har truffet med sitt blå-blå-grønne eksperimen­t. Oppslutnin­gen er den samme før og etter regjerings­utvidelsen, 4,0 prosent i desember, 4,1 i januar, 4,3 i februar, 4,2 i mars, omtrent som en serie dårlige kunstløpka­rakterer rett over sperregren­sen.

Dupper disse målingene ned i tretall i årene frem til 2021, kan det gode, gamle vingle-Venstre vaere tilbake. Få lyst til å prøve noe annet. Kanskje en dag til og med be om allergimid­del mot Ap-kløe.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway