Aftenposten

Salgssnakk om SAS

-

SAS, som i flere år har vaert nevnt som en mulig oppkjøpska­ndidat for Lufthansak­onsernet eller andre, klatret rundt 9 prosent på børsen etter at Bloomberg-saken ble publisert.

– Det er nok mange som tenker at noen snart også må komme og kjøpe SAS, når IAG har vaert ute og støvsugd markedet for Norwegian-aksjer, sier aksjeanaly­sesjef Jacob Pedersen i danske Sydbank, ifølge det danske nyhetsbyrå­et Ritzau.

SAS’ største eiere er den norske (9,9 prosent), svenske (14,8 prosent) og danske (14,2 prosent) stat, som tilsammen har 39 prosent av de stemmebere­ttigede aksjene.

Både Norge og Sverige har signaliser­t at de gjerne vil selge sine andeler i SAS. Ettersom ingen har meldt seg, tviler Pedersen på at SAS selges. Investerin­gsøkonom Per Hansen i Nordnet har samme oppfatning.

– På den ene siden er det forståelig at en konsolider­ing får det til å dryppe på klokkeren når det regner på presten. På den andre siden er en overtagels­e av SAS neppe naert foreståend­e, skriver han, ifølge Ritzau.

Soros-shorthande­l

Norwegian-aksjen har de siste to årene falt jevnt og trutt fra rekordhøye nivåer rundt 360 kroner til bunnkurs på 165 kroner i slutten av mars. Mange investorer har lånt aksjer for å drive shorthande­l med Norwegian. Det vil si at de satser penger på at aksjen skal falle, og får gevinst hvis det skjer.

I skrivende stund er 9,38 prosent av Norwegian-aksjene registrert på Finanstils­ynets shortregis­ter. Ingen andre selskaper i registeret, som omfatter alle posisjoner på minst 0,5 prosent, har så høy andel i shortposis­joner.

Økende shorthande­l vil påvirke en aksje negativt, akkurat som økt interesse for å kjøpe en aksje sender den oppover.

Blant annet har George Soros tjent store penger på å shorte Norwegian-aksjen. De som har lånt aksjer for shorthande­l de siste ukene har imidlertid fått seg en kostbar smell i dag, med denne oppgangen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway