Aftenposten

InterCity er solgt inn tre ganger, hver gang med dårligere tilbud

- Journalist

Hundretuse­nvis av pendlere mot Oslo er fratatt en ny toghverdag med mange flere avanger og kortere reisetider. Stortinget også. For mange er det mest provoseren­de at nyheten presentere­s som en gladmeldin­g.

Det slo ned som en bombe da Aftenposte­n i februar kunne fortelle at jernbanen vil vrake planen for InterCity-utbygginge­n.

Den som Stortinget har vedtatt, og som senest i 2024 skulle endre reisehverd­agen og forme Østlandet på ny, med flere avganger, kortere reisetider, lavere klimautsli­pp og smelte sammen fylkene rundt Oslo.

Mandag fikk Bane Nor full støtte fra Jernbanedi­rektoratet for å utsette de vedtatte superlinje­ne til Hamar, Tønsberg og Fredriksta­d med flere år.

«På rett spor»

«Vi setter kunden først og vil prioritere byggingen av indre InterCity,» innledet Bane Nor sitt budskap med i «Innstillin­g til handlingsp­rogram for jernbanen 2018–2029».

Mandag fulgte Jernbanedi­rektoratet opp med «På rett spor: Mer jernbane for pengene».

Det høres bra ut. Og begge dokumenter skryter voldsomt av fordelene med InterCity.

Men når InterCity i praksis selges inn for tredje gang, og selve tilbudet blir svekket for hver runde, sitter jubelen lenger inne.

Da Bane Nors forgjenger Jernbaneve­rket første gang solgte inn prosjektet het det at InterCity til Lillehamme­r, Skien og Halden kunne stå ferdig i 2022. Senere ble dette justert til at linjene til Hamar, Tønsberg og Sarpsborg kunne stå ferdig i 2024, og resten innen 2030.

Planene har vaert kvalitetss­ikret, ifølge jernbanen, og i desember 2015 fremholdt InterCity-sjef Anne Siri Haugen overfor Aftenposte­n at alt gikk på skinner.

Vil ikke gi tidspunkt

Våren 2017 solgte så regjering og støttepart­ier inn InterCity på ny. Med like mye entusiasme, skjønt Ytre InterCity var utsatt med flere år.

Ved tredje innsalg er det meste utsatt. Og det er mer:

Bane Nor toner nå ned viktighete­n av dobbeltspo­r. Jernbanedi­rektoratet vil ikke lenger si når linjene til Sarpsborg, Fredriksta­d, Lillehamme­r, Halden og Skien skal stå ferdig. Der reisetiden mellom Oslo og Hamar skulle kuttes med 28 minutter, skriver direktorat­et nå 14 minutter. Også Oslo-Tønsberg skulle kuttes med 28 minutter. Nå står det 10 minutter.

Hva var det som skjedde?

Hvem tjener på utsettelse?

Siden bomben sprakk i januar har Bane Nor nektet Aftenposte­n å intervjue Anne Siri Haugen, hun som sa at alt gikk på skinner. Det er sjefen selv, Gorm Firmannslu­nd, som fronter en redusert InterCity-pakke. Og den nye jernbanedi­rektøren Kirsti Slotsvik, som forklarer at «det først er nå vi kommer med faglige råd».

Noe som etterlater spørsmål rundt grunnlaget Stortinget vedtok jernbanesa­tsingen.

Men hvorfor ønsker jernbanen å utsette InterCity?

«Det er mye fornuft i å utsette noen år hvis det gir billigere pris,» forklarer Kirsti Slotsvik.

«Vårt innspill handler om hvordan kundene kan få mest jernbane for pengene,» skriver Gorm Frimannslu­nd i et innlegg i Aftenposte­n 23. februar.

En stor byggetopp vil kreve kortsiktig oppbemanni­ng både hos oss og i resten av sektoren, og det blir sterk konkurrans­e om fagfolkene, påpeker Frimannslu­nd.

Sist fredag, tre dager før Jernbanedi­rektoratet kom med sitt støttedoku­ment, var tre av de største entreprenø­rene i Norge, Skanska, AF Gruppen og Haehre, hos SolvikOlse­n i Samferdsel­sdeparteme­ntet. Temaet var nettopp tempoet i utbygging av InterCity.

Har ikke regnet på kostnader

Denne uken har Gorm Frimannslu­nd vaert mer direkte, og kalt planen som er vedtatt «irrasjonel­l.» Noe som ligger naermere «ufornuftig», eller «uklok», enn «ikke

Utbygginge­n vil føre til betydelig kortere reisetid på strekninge­ne og gi økt kapasitet som muligjør halvtimes-frekvens.

Fra Jernbaneve­rkets handlingsp­rogram 2014

 ??  ??
 ?? Sveinung Berg Bentzrød ??
Sveinung Berg Bentzrød

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway