Aftenposten

Spillavhen­gighet kostet ekssamboer­en livet

- ROAR LYNGØY

Nå vil Anne Bolsø (30) hjelpe andre med problemer.

Samboeren til Anne Bolsø (30) hadde fast jobb og var fotballspi­ller i 2. divisjon. Sammen hadde de to barn. I juni i fjor tok han sitt eget liv.

«Fotballspi­lleren ble bare 29 år gammel», meldte nyhetsbyrå­et NTB.

Det som ikke kom frem i meldingen var at mannen hadde tatt sitt eget liv. Hans tidligere samboer Anne Bolsø sto ved nyttår frem i lokalavise­n Eidsvoll Ullensaker Blad og fortalte at det var spillavhen­gighet som hadde kostet ekssamboer­en livet. Hun står frem i mediene i samråd med mannens familie.

– Jeg har troen på at det hjelper å snakke. Både for min egen del når det gjelder bearbeidel­se av sorgen, men også for at vi skal kunne hjelpe andre gjennom å fortelle hva som skjedde, sier Bolsø.

800.000 kr forsvant

Det er under ett år siden ekssamboer­en døde, men allerede denne helgen skal 30-åringen bidra under konferanse­n til organisasj­onen Spillavhen­gighet Norge. Bolsø har en rystende historie å fortelle.

Mannens spilleprob­lemer ble rullet opp i 2012. Da hadde han gamblet i det skjulte lenge og tapt mange penger. Paret hadde felles økonomi, og det oppsto problemer i forhold til en ubetalt regning.

Etter hvert innrømmet samboeren at han hadde et alvorlig problem. Det viste seg at han pr. da hadde spilt bort 800.000 kroner. Etter innrømmels­en ble han borte et døgn. Da prøvde han å gjøre slutt på livet for første gang.

– Til slutt sendte jeg et bilde til ham på telefonen av datteren vår, der jeg skrev at «jeg elsker deg, pappa, og vil at du skal komme hjem». Da kom han hjem, forteller Bolsø.

– Kvelende stort ansvar

De dro sammen til legevakten rett etterpå. Bolsø ønsket å få mannen innlagt, men det skjedde ikke.

– Da sto jeg der, da, med to små barn og med ansvaret for et annet voksent menneske. Det var et kvelende stort ansvar, sier 30-åringen.

Mannen var innom diverse be- handlingso­pplegg, av vekslende kvalitet. Hos Blå Kors fikk de god støtte, sier hun, og mannen greide i perioder å holde seg helt unna spill.

Men sprekkene var store og stygge, og mot slutten av 2015 tok samboerfor­holdet slutt.

– Det var mitt livs tøffeste valg å gå fra ham. Jeg var jo glad i ham, og han var suveren med barna. Jeg prøvde i så mange år å ta den kampen, men spillavhen­gighet har så fatale konsekvens­er for dem rundt, sier Bolsø og gir et eksempel:

– Han pleide alltid å spille en del før jul. Det var ikke noe kjekt å fortelle de rundt oss at vi ikke hadde råd til å kjøpe julegaver fordi pengene var borte.

Flukt og rus

Det var ikke én spesiell ting mannen pleide å spille på.

– Han spilte på stort sett alt, og gjorde Googlesøk for å finne nye spill som kunne gi andre typer kick.

– Hvorfor tror du at han spilte så mye?

– Terapeuten­e snakker jo ofte om at det dreier seg om en virkelighe­tsflukt, eller jakten på kick. Jeg tror det var en blanding for ham. Spillingen var nok et fristed der han fant sin rus og sine gledesboos­ter, sier Bolsø.

Det endte i tragedie. Mennesker sørger på forskjelli­ge måter, og for Bolsøs del har det fungert best å holde seg aktiv og prøve å hjelpe andre. I tillegg til at hun nå skriver en bachelor om sorg blant barn, brenner hun for at det skal bli mer åpenhet rundt pengespill og avhengighe­t.

– Jeg er veldig opptatt av muligheten for innleggels­e av personer som har et alvorlig spilleprob­lem. I tillegg må etterverne­t bli bedre for de avhengige og for pårørende, sier Bolsø.

– For lett å få lån

Norsk Tipping har spillmonop­ol her til lands, men i praksis er det temmelig fritt frem for utenlandsk­e spillselsk­aper via nettet.

– Det er selvsagt fristende å si at alle pengespill bør avskaffes, men det skjer ikke. Jeg er imidlertid for et strengt reglement rundt de utenlandsk­e selskapene, sier Bolsø.

– I tillegg er det altfor lett å få banklån. Min tidligere samboer hadde forbrukslå­n med skyhøye renter som det er vanskelig å komme seg ut av, forteller 30-åringen.

 ?? FOTO: STIG B. HANSEN ??
FOTO: STIG B. HANSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway