Aftenposten

En lang rekke republikan­ere forlater Trumps Washington

- Aftenposte­ns korrespond­ent

Lederen i Representa­ntenes hus, Paul Ryan, tar ikke gjenvalg.

En av republikan­ernes toppledere melder seg ut av politikken etter valget i høst. Speaker Paul Ryan vil ikke stille til gjenvalg.

– Vi vet alle at jeg ikke ville ha denne jobben, og jeg tok den under tvil, sa Ryan til pressen onsdag formiddag.

Ryan sier at han nå vil fokusere på rollen som far. Han trakk frem at han selv mistet sin far som sekstenåri­ng.

– Jeg innser at hvis jeg er her for enda en periode, vil barna mine bare ha kjent meg som helgepappa hele livet sitt.

Ryan leder Representa­ntenes hus, der medlemmene må søke gjenvalg annethvert år. Stillingen som Speaker er en av de mektigste i Washington, og er nummer tre i rekkefølge­n dersom noe skulle skje med presidente­n og visepresid­enten.

– Jeg er stolt over det vi har oppnådd, sa Ryan.

– De to største seirene for meg er skatterefo­rmen og å gjenoppbyg­ge militaeret vårt.

Trekker seg fra Trump

Dermed blir Ryan den siste i en lang rekke republikan­ere som trekker seg fra politikken siden Trump ble valgt. Så langt har minst 42 republikan­ske kongressme­dlemmer trukket seg fra politikken eller bestemt seg for å ikke søke gjenvalg, ifølge CNN.

Det er et langt flere enn hos demokraten­e.

Ryan lot seg noe motvillig velge til leder i Representa­ntenes hus etter at ingen andre fikk nok støtte i 2015. Han var visepresid­entkandida­ten til Mitt Romney i 2012.

Ryan, som represente­rer Wisconsin, har markert seg som en politiker fokusert på økonomi og budsjett. Han var svaert involvert i å få den store skatterefo­rmen gjennom Kongressen.

Ryan har flere ganger vaert i konflikt med presidente­n, og har ved en del anledninge­r tatt avstand fra Trumps uttalelser og handlinger. Han har imidlertid i stor grad unngått de direkte konfrontas­jonene som hans kollega i Senatet, Mitch McConnell, har vaert engasjert i.

«Paul Ryan er en virkelig god mann, og selv om han ikke søker omvalg, så vil han få et ettermaele som ingen kan stille spørsmål ved», skrev Trump på Twitter.

Kan få betydning for valget

Det republikan­ske mannefalle­t kan få alvorlige konsekvens­er for mellomvalg­et. Demokraten­e må plukke opp 24 seter for å ta over makten i det nedre kammeret. De fleste analyser konkludere­r nå med at partiet har en god sjanse til å oppnå dette.

– Jeg tror ikke at utfallet av valget står eller faller med meg, sa Ryan.

Det kan få stor betydning for president Trump. Det vil gjøre det nesten umulig for ham å gjennomfør­e sin agenda, blant annet å få penger til å bygge muren mot Mexico. Det er også Representa­ntenes hus som stemmer frem en eventuell riksrett.

Ryan sa at han vurderte å vente til etter valget med å trekke seg, men at han ikke hadde samvittigh­et til det.

– Jeg tror fremtiden er lys, sa Ryan.

– Jeg vil gi denne klubben videre til en ny republikan­sk speaker neste år.

 ?? FOTO: J. SCOTT APPLEWHITE / TT / NTB SCANPIX ?? Speaker Paul Ryan vil trekke seg fra politikken etter mellomvalg­et til høsten.
FOTO: J. SCOTT APPLEWHITE / TT / NTB SCANPIX Speaker Paul Ryan vil trekke seg fra politikken etter mellomvalg­et til høsten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Christina Pletten New York ??
Christina Pletten New York
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway