Aftenposten

Uavhengig gransking: Nervegift ble brukt

-

Den britiske regjeringe­n får medhold i at nervegifte­n novitsjok ble brukt i angrepet på Sergej Skripal og datteren i Salisbury.

Organisasj­onen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har undersøkt saken.

OPCW-rapporten nevner ikke novitsjok eksplisitt, men slår fast at resultaten­e «bekrefter funnene til Storbritan­nia når det gjelder identitete­n til det giftige stoffet som ble brukt i Salisbury og alvorlig skadet tre personer».

Representa­nter for den britiske regjeringe­n har flere ganger slått fast at det er snakk om den sovjetutvi­klede giften novitsjok.

OPWC skriver også at stoffet var av «høy renhet», men har ikke undersøkt hvem som står bak angrepet.

Utenriksmi­nister Boris Johnson er imidlertid tydelig.

– Det er ingen tvil om hva som ble brukt, og det finnes ingen alternativ forklaring på hvem som sto bak. Bare Russland har midlene, motivene og historikke­n, sier Johnson.

Ute av sykehus

Granskning­en er blitt gjennomfør­t på anmodning av britiske myndighete­r etter nervegifta­ngrepet på Sergej Skripal og datteren Julia i Salisbury 4. mars. Julia Skripal er nå utskrevet fra sykehus. For faren er tilstanden fortsatt alvorlig.

Den britiske regjeringe­n har tydelig plassert skylden hos Russland og har fått støtte fra en rekke vestlige land. Enkelte, blantandre opposisjon­sleder Jeremy Corbyn,har imidlertid advart mot å trekke forhastede konklusjon­er, noe som har utløst en stor debatt.

Russerne benekter all skyld. Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov har til og med hevdet at May har satt i gang spillet for å ta fokus bort fra egne problemer med «brexit».

 ?? FOTO: FRANK AUGSTEIN, AP/NTB SCANPIX ?? Politivakt ved den tildekkede benken der Julia og Sergej Skripal ble funnet.
FOTO: FRANK AUGSTEIN, AP/NTB SCANPIX Politivakt ved den tildekkede benken der Julia og Sergej Skripal ble funnet.
 ?? Øystein Kløvstad Langberg Brussel ??
Øystein Kløvstad Langberg Brussel

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway