Aftenposten

Nytt barneombud skaper habilitets­trøbbel

- ANDREAS BAKKE FOSS

Høyre-politikere­n Øystein Eriksen Søreide, mannen til Regjeringe­ns utenriksmi­nister, har søkt på jobben som nytt barneombud. Det har skapt utfordring­er for statsminis­terens parti.

Før 25. juni skal Regjeringe­n ansette nytt barneombud. Aftenposte­n har tidligere omtalt at det blant de 67 søkerne til stillingen som barn og unges talsperson er flere profilerte søkere.

Det er Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet som innstiller kandidaten. Embetsverk­et i departemen­tet som ledes av Høyre-statsråden Linda Hofstad Helleland har alt intervjuet noen få kandidater.

Men nå har et navn på søkerliste­n skapt utfordring­er for både Helleland og Regjeringe­n.

Naert vennskap

For på listen står den profilerte Høyre-politikere­n Øystein Eriksen Søreide (49).

Han er gift med nåvaerende utenriksmi­nister fra Høyre, Ine Eriksen Søreide, som statsråd Helleland har et naert vennskap til.

Da søkerliste­n ble offentlig vurderte justisdepa­rtementets lovavdelin­g Hellelands habilitet. De mener at barne- og likestilli­ngsministe­ren er inhabil til å tilrettele­gge grunnlaget for å delta i avgjørelse­n om ansettelse av barneombud.

På grunn av sin tilknytnin­g til Øystein Eriksen Søreide erklaerte dermed Helleland seg inhabil ved ansettelse av nytt barneombud. Ifølge departemen­tet har hun ikke vaert

involvert i ansettelse­sprosessen utover å gjøres kjent med søkerliste­n.

Settestats­råd var kollega i byrådet

Statsminis­ter Erna Solberg (H) avgjorde denne uken at Høyre-kollega og arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie skulle oppnevnes som settestats­råd for ansettelse­n.

Statsminis­teren mener likevel at saken på vanlig måte kan forberedes av embetsverk­et i Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet.

«Embetsverk­et forbereder saken for statsråden, men politisk ledelse i BLD har ikke vaert involvert i prosessen annet enn å få seg forelagt søkerliste­n», skriver Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet i en e-post til Aftenposte­n.

Profilert politiker i Høyre

Øystein Eriksen Søreide ønsker ikke å kommentere saken, men sier til Aftenposte­n at han legger til grunn at «prosessen gjennomfør­es på en objektiv og ryddig måte.»

Eriksen Søreide var i 2002 til 2008 sjefsekret­aer i Oslo Høyre og har også vaert daglig leder i Høyres valgfond. Fra 2013 til 2015 var han byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo kommune. I dag er han bydelsdire­ktør i Bydel Grorud i Oslo.

Den posten tok han over etter Anniken Hauglie, som i 2013 byttet post i byrådet og ble byråd for kunnskap og utdanning i Oslo. Søreide og Hauglie satt sammen i byrådet til Stian Berger Røsland i to år, til valget i 2015.

Både Arbeids- og sosialdepa­rtementet (ASD) og Statsminis­terens kontor (SMK) avviser at Hauglie er inhabil.

I debatt med utenriksmi­nisteren

Barneombud­ets viktigste oppgave er å passe på at Regjeringe­n og andre som bestemmer i Norge følger barnekonve­nsjonen, og at barn og unges rettighete­r i blir fulgt.

Ombudet har tidligere vaert i skarp debatt med utenriksmi­nisteren og UD. Senest i spørsmålet om norske barn skal ha mulighet til å bringe klager til FNs barnekomit­é.

SMK svarer slik på om statsminis­teren mener det er uproblemat­isk dersom situasjone­n blir den at vedkommend­e som er barneombud også er gift med en statsråd i regjeringe­n.

«Prosessen med å ansette barneombud er ennå ikke avsluttet. Når barneombud blir ansatt må statsråden­e i den enkelte sak på vanlig måte vurdere sin habilitet.»

På spørsmål om begrunnels­en for at Høyre-statsråd Hauglie ble valgt som settestats­råd, og om det ble vurdert å ha en settestats­råd fra et annet parti i regjeringe­n fordi en av søkerne er en profilert Høyre-politiker, svarer SMK at valg av settestats­råd vurderes skjønnsmes­sig fra gang til gang uten formaliser­te kriterier.

 ?? FOTO: BIBIANA D. PIENE / NTB SCANPIX ?? Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (t.v.) og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (begge fra Høyre) har et naert vennskapsf­orhold. Nå vil Øystein Eriksen Søreide, mannen til utenriksmi­nisteren, bli nytt barneombud. Departemen­tet...
FOTO: BIBIANA D. PIENE / NTB SCANPIX Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (t.v.) og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (begge fra Høyre) har et naert vennskapsf­orhold. Nå vil Øystein Eriksen Søreide, mannen til utenriksmi­nisteren, bli nytt barneombud. Departemen­tet...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway