Aftenposten

Omstridt, mektig og i trøbbel

Anders Besseberg har vaert skiskyting­ens mektigste og har vaert vant til å få det som han vil. Nå er det østerriksk politi som har tatt styringen.

- åOm skiskyting Kurt B.M. Haugli Journalist kurt.haugli@aftenposte­n.no

Hvis du er blant dem som har fått tilgang til indre bane i verdenscup­en, har du trolig truffet ham. En høyreist mann med skyggelue. En som ser ut til å kjenne alle VIP-ene og brorparten av pressefolk­ene som surrer rundt i det samme området.

Dette er Anders Besseberg. Mannen som de to siste dagene er mest kjent for å vaere idrettstop­pen som er under etterforsk­ning av østerriksk politi.

Vi snakker om en 72 år gammel mann fra Vestfossen i Buskerud. Bonde opprinneli­g. Jeger på fritiden. Samtidig en av internasjo­nal vinteridre­tts mektige menn. Og nå altså, han som er under etterforsk­ning mistenkt for korrupsjon og tildekking av russisk doping. Nå har han trukket seg fra presidentv­ervet. Østerriksk politi mener at personer i IBU har tatt imot 2,3 millioner i bestikkels­er.

Siden 1992

Han er den eneste presidente­n Det internasjo­nale skiskytter­forbundet (IBU) har hatt i de 25 årene organisasj­onen har eksistert. I 1993 forlot skiskytter­ne det internasjo­nale femkampfor­bundet og ble sine egne herrer. For Besseberg har det vaert gjenvalg på gjenvalg siden.

I snart 26 år har han vaert president. Presidente­r kjenner folk. De får uvenner, mange venner og noen liksomvenn­er som ser seg nytte i en presidents bekjentska­p.

I den grad en idrettsled­er har makt, så har Anders Besseberg det. Han har vaert med på å bygge opp skiskyting fra å vaere en idrett for spesielt interesser­te, til å bli en av de viktigste TV-sportene vinterstid i flere land.

Han er president for et usedvanlig salgbart underholdn­ingsproduk­t. Og han har solgt det dyrere etter hvert som markedsver­dien har steget. IBU er blitt en pengesterk organisasj­on.

IBU kan stille krav, og de vet at de blir hørt.

Konflikt med løperne

Men han har også vaert en kontrovers­iell leder. En som har fått kritikk for at IBU ikke har vaert god nok på dopingarbe­idet. En som ikke har vaert villig til å straffe doperne hardt nok.

Før VM i fjor i Hochfilzen, i kjølvannet av McLaren-rapporten, samlet en rekke skiskytter­e seg for å kreve en ekstraordi­naer IBU-kongress. De ville ha strengere straffer for både utøvere og nasjoner som bryter dopingregl­ementet. Anders Besseberg mente at utøvernes forslag til straffer ikke var realistisk­e.

Sett i lys av avsløringe­n om statsstyrt russisk doping i en rekke idretter og i forbindels­e med OL i Sotsji i 2014, har IBU fått kritikk for å ha tildelt VM i skiskyting til Russland og Tjumen i 2021. En rekke utøvere og nasjoner var kritiske til at samme sted fikk arrangere verdenscup i år og boikottet avslutning­en av verdenscup­en.

Det samme arrangemen­tet ble omtalt i rosende ordelag av Anders Besseberg i etterkant.

For ren idrett

Nå er han mistenkt for å ha dyrket et vennskap med russisk idrett på en måte som ikke er forenlig med de verdier idretten står for. Østerriksk politi har åpnet en etterforsk­ning mot IBU-topper, russiske utøvere og ledere hvor det altså handler om doping, svindel og korrupsjon.

I skiskytter­kretser er det flere som ikke helt får seg til å tro at nettopp Anders Bes-

seberg kan ha tatt imot bestikkels­er. Han er en mann som til stadighet har hevdet at IBU har vaert en forkjemper for en ren idrett.

– Vi har drevet blodtester siden 1995, og vi har i investert i de beste maskinene som det er mulig å ta med seg rundt for å dopingtest­e utøverne. Vi har to leger på heltid som følger dette systemet hele vinteren. Vi driver veldig målrettet ikke minst på grunn av de blodprøven­e vi tar, sa Anders Besseberg til Aftenposte­n under et verdenscup­renn i januar 2014.

Da var det kommet kritikk mot IBU for at de selv tok hånd om en for stor del av dopingtest­ingen, og at det var for lite innsyn. Noe Besseberg har vaert svaert uenig i. Han mener at skiskyting har vaert den idretten som har drevet nybrottsar­beid i antidoping­arbeidet. De var den første vinteridre­tten som systematis­k laget blodpass for sine utøvere og startet med dette i 1995.

Kampen mot Tikhonov

Hans forhold til russisk skiskyting har vaert på frysepunkt­et. Den tidligere skiskytter­legenden Alexander Tikhonov ville i 2010 stille som kandidat til presidentv­alget. Tikhonov var, og er, en meget omstridt idrettsled­er. Han mente blant annet at to russiske utøvere som hadde levert positiv dopingprøv­e under VM i 2009, var rene utøvere.

Besseberg hadde tenkt å trekke seg i 2010, men stilte til valg for å blokkere for Tikhonov. Det samme gjorde han fire år senere da Tikhonov ville stille på nytt. Besseberg ble da valgt som president frem til høsten 2018.

Tidligere i år sa han ifra om at han ikke ønsket gjenvalg. Nå har han fratrådt sin stilling som president mens etterforsk­ningen pågår.

– Ikke streng nok

Samtidig har han og IBU fått kritikk for manglende handlekraf­t sett i lys av de mange dopingsake­ne i skiskyting. Besseberg har ikke ønsket å gå til dramatiske sanksjoner og har alltid vaert veldig forsiktig.

– IBU kan ikke uten videre bryte med straffeutm­ålingen i dopingsake­r. Den fastsetter straffen slik at den er lik for likt brudd på regelverke­t i alle idretter og for alle utøvere. Jeg tror det kan bli vanskelig å komme i mål med et vedtak om strengere straffer på den ekstraordi­naere kongressen, sa Besseberg etter at hadde kommet i konflikt med løperne foran VM i Hochfilzen i fjor.

Det er nettopp dette som skjedde under VM i østerriksk­e Hochfilzen – mesterskap­et som er sentralt i etterforsk­ningen mot den norske IBU-presidente­n. Det internasjo­nale skiskytter­forbundet skal ha sørget for at russiske løpere som hadde positive dopingprøv­er, kom seg unna og at det er tatt imot penger for at så skulle skje.

Selv er Besseberg klar på at han aldri har mottatt penger for å gjøre noe slikt.

Men etterforsk­ningen fortsetter. Han er blitt avhørt en gang hjemme i Norge. Neste gang sitter han trolig i et avhørsrom hos Wirtschaft­s- und Korruption­sstatsanwa­ltschaft i Wien.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Anders Besseberg i Holmenkoll­en før VM i 2016. Nå er han innblandet i en politiette­rforskning som handler om doping, svindel og korrupsjon. IBU-presidente­n fra Vestfossen møter en motstander han aldri før har møtt.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Anders Besseberg i Holmenkoll­en før VM i 2016. Nå er han innblandet i en politiette­rforskning som handler om doping, svindel og korrupsjon. IBU-presidente­n fra Vestfossen møter en motstander han aldri før har møtt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway