Aftenposten

Denne serien blir bare bedre og bedre

- May Synnøve Rogne

Anmeldelse­n er basert på de 5 første episodene.

Gjennom tre sesonger har serien om politiette­rforsker Harry Bosch vist at den er noe av det beste på TV for tiden. Sesong 4 skuffer heller ikke.

Fjerde sesong dykker ned i et gjennomgåe­nde tema fra den klassiske, hardkokte amerikansk­e krimfortel­lingen. Fra Dashiell Hammett, James M. Cain og Raymond Chandler til Sue Crafton og Michael Connelly flettes tema som korrupsjon, maktmisbru­k og politivold sammen til en rød og blodig tråd. Dessverre er det fortsatt skremmende aktuelt.

Politivold i fokus

Boken som ligger til grunn for hovedhandl­ingen i sesong fire, er Angels Flight (1999). Da den profilerte afroamerik­anske advokaten Howard Elias blir drept, opprettes det en egen etterforsk­ningsgrupp­e med Harry Bosch i spissen. Elias spesialise­rte seg på å avsløre politivold, og søkelyset rettes raskt mot en gruppe detektiver med en suspekt historie.

I tillegg dras intrigene fra de foregående sesongene videre. Bosch etterforsk­er fortsatt drapet på sin mor, og den mystiske syklisten lurer i kulissene. I bakgrunnen tru- er 25-årsmarkeri­ngen for gateopprør­et i 1992. Det startet da Rodney King ble banket opp av politiet, som så ble frikjent. Bosch rammes også av en personlig tragedie, som gjør at denne sesongen får et enda dystrere preg.

Inspirasjo­n fra film noir

I sesong fire er også røttene til film noir-tradisjone­n enda tydeligere. Det blir klart fra åpningssek­vensen, der drapet filmes i duse, mørke og varme toner. Angel Flight er navnet på en gammel sporvogn som åpnet i 1901 i Los Angeles. Settingen er fjernt fra den modernisti­ske storbyen Los Angeles med sine høye skyskraper­e. Tonen er satt, og du venter bare på at Hammetts noir-detektiv Sam Spade selv skal entre scenen.

Mange av de påfølgende scener er satt i Los Angeles’ gamle og aerverdige herskapshu­s og mursteinsb­ygninger. Det dreier seg om rikdom, makt, gamle penger og politikk. Fargepalet­ten holdes i mørke nyanser av rødt til tonene av myk jazz. Dersom Humphrey Bogarts filmer hadde vaert i farger, er det slik jeg innbiller meg at de hadde sett ut.

Gode karakterer

Bosch har gjort alt riktig på veien fra bok til TV. Fra huset til Bosch i Hollywood Hills til mannen selv, er detaljene perfekt skildret. Titus Welliver er et funn, og avspeiler en nyanserikd­om du sjelden ser i politiseri­er. Han opererer til tider på siden av loven, han lengter etter hevn og irriterer seg over advokater, regler og politikk. Du er likevel aldri i tvil om at han er en god mann.

Det skader heller ikke at serien har en veldig fin humor som aldri er ufølsom eller dum. Samspillet mellom Bosch og hans kolleger fortsetter også å vaere en av seriens virkelig sterke sider.

I Boschs verden av politikk, politiintr­iger og brutale drap er det bare gråsoner. Hvor langt politiet er villig til å gå for å få has på den mistenkte er et av temaene som fortsetter å gjøre serien så besnaerend­e god.

 ?? FOTO: AARON EPSTEIN/HBO ?? Arven fra film noir lever videre i Bosch. Her er Titus Welliver som hovedperso­nen.
FOTO: AARON EPSTEIN/HBO Arven fra film noir lever videre i Bosch. Her er Titus Welliver som hovedperso­nen.
 ?? FOTO: AARON EPSTEIN / HBO ?? Harrys har en god tone med sjefen Grace Billets (Amy Aquino), men det problemati­ske forholdet til partner J. Edgar (Jamie Hector) fortsetter.
FOTO: AARON EPSTEIN / HBO Harrys har en god tone med sjefen Grace Billets (Amy Aquino), men det problemati­ske forholdet til partner J. Edgar (Jamie Hector) fortsetter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway