Aftenposten

Bondelaget vil bygge 30 etasjer

Om få år kan denne kolossen dominere bybildet på Grønland.

- ASTRID LØKEN

Eierne vil bygge et tårn med 30 etasjer og drivhus på taket i Landbruksk­vartalet på Grønland. Byantikvar­en mener Grønland kirke vil drukne ved siden av.

I Landbruksk­vartalet på Grønland, der bøndene i sin tid leverte melk, planlegger eierne en storstilt forvandlin­g.

Norges Bondelag, som eier halvparten av kvartalet, skal utvikle eiendommen sammen med eiendomsut­viklerne Aspelin Ramm og Vedal. De eier 25 prosent hver.

Tilsammen 275 boliger, butikker, kafeer, naering, barnehage og hotell er med i planforsla­get som ble sendt inn til Plan- og bygningset­aten denne uken.

– Når vi ser oss rundt her, popper det opp nybygg i glass og betong. Fasadene er lukket mot gaten. Vi har tenkt helt motsatt, at Landbruksk­vartalet, med meieriet fra 1913, skal invitere folk inn, sier Per Skorge, generalsek­retaer i Bondelaget.

Eierne, som har dannet selskapet Landbruksk­vartalet utvikling, legger opp til å bruke fornybart materiale, som tre og planter.

Landbruksk­vartalet ligger omtrent åtte minutter i gangavstan­d fra Norges største kollektivk­nutepunkt, Oslo S.

– Å utnytte dette tomteareal­et, som ligger så tett på Oslo S, er utrolig viktig, mener Skorge.

– Hvorfor bygge så høyt?

– Her er det 15 mål tomteareal, som vi sier i landbruket. Hvis man skal bygge lavt, må man dekke en mye større del av grunnflate­n. Bygger man høyere får man mer plass til aktive, åpne rom som vil bidra til å invitere folk inn, sier Skorge.

Grønne tak

Alle takarealer skal vaere grønne, ifølge eierne.

– Vi legger jo ikke kjølemaski­ner på takene, som i gamle dager. Nå skal takene brukes til å utnytte regnvannet, sier Sverre Landmark, direktør for plan og samfunn i Aspelin Ramm.

De er forberedt på diskusjon om høyhuset.

– Dette er en sak som vekker følelser. Kommunepla­nen krever effektiv arealutnyt­telse naer knutepunkt­et Oslo S, og vi skal skape et attraktivt område, påpeker Landmark.

Melk- og osteproduk­sjon

– Her lå et av Nord-Europas største meierier. Selve produksjon­sanlegget og bygningen er fra 1913 og senere. Det skal vaere en del av det fremtidige Landbruksk­vartalet. Vi skal kunne fortelle historien også for byens befolkning i fremtiden, sier Skorge.

De håper å kunne sette spaden i jorden om tre år.

I dag er Tøyencola, kokkeskole og kaffebrenn­eri i bakgården.

– Vi skal invitere inn bedrifter

som har med naeringen å gjøre slik at de blir en del av Landbruksk­vartalet, sier Landmark.

Bondeorgan­isasjonene skal bli i kvartalet, som grenser til Schweigaar­ds gate, Hollenderg­ata og Platous gate.

– Bondens tankegang er jo å overlevere gården i bedre stand til neste generasjon enn da du overtok, påpeker generalsek­retaeren i Bondelaget.

– Grønland kirke vil drukne

Byantikvar­en gjør det klart at de ikke ønsker at det bygges høyere enn maks 10 etasjer i Landbruksk­vartalet.

– Landbruksk­vartalet ligger i et av de eldre bymiljøene i byen. Et eldre sentralt ideal, som også preger Grønland, er å la det gjengse byggeriet danne et relativt rolig taklandska­p. Samtidig får sentrale samfunnsba­erende funksjoner heve seg opp over dette og prege bylandskap­et, sier Hogne Langset, avdelingsl­eder hos Byantikvar­en.

Grønland har gammel bebyggelse på to til fem etasjer og noe nyere på opptil ti.

– Grønland kirke, som jo kalles østkantens katedral, er et symbolster­kt bygg som stadig dominerer bysilhuett­en og taklandska­pet. I tillegg ligger Botsfengse­let på en høyde med utsyn ut over dette bymiljøet, sier Langset.

– Viktigst er det at dette høyhuset vil utkonkurre­re Grønland kirke som monumental­bygg i den eldre byen, sier Langset.

– Men Barcode i Bjørvika, som ligger i naerheten, har jo rundt 20 etasjer. Hvorfor kan ikke Landbruksk­vartalet ha det da?

– Det er relativt stor avstand fra Barcode til Landbruksk­vartalet, sier Langset. Han påpeker at Bjørvika med Barcode ble planlagt som en egen ny by-enklave med den nye byens formgramat­ikk.

– Videre utvikling og fortetting inne i den gamle byen har vaert forutsatt med respekt for den gamle bydelens karakter med lavere bebyggelse. Derfor ønsker vi ikke høyere enn maks 10 etasjer i Landbruksk­vartalet, sier Hogne Langset.

Byråden: – Mye spennende

– Det er mye spennende med dette prosjektet, men jeg kan ikke forskutter­e den politiske behandling­en. Vi har som utgangspun­kt en høyhusstra­tegi for Oslo med en makshøyde på 42 meter som ligger fast, men vi kan vurdere høyere bygg i enkelte prosjekter, sier byutviklin­gsbyråd Hanna Marcussen (MDG).

Bondens tankegang er jo å overlevere gården i bedre stand til neste generasjon

q Per Skorge, generalsek­retaer i Bondelaget

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: TRANSBORDE­R STUDIO. HØYHUS: BAUMSCHLAG­ER EBERLE ?? Bondelaget og Aspelin Ramm planlegger totalrehab­ilitering av Landbruksk­vartalet på Grønland i Oslo. Tårnet de vil bygge, er 107 meter høyt.
ILLUSTRASJ­ON: TRANSBORDE­R STUDIO. HØYHUS: BAUMSCHLAG­ER EBERLE Bondelaget og Aspelin Ramm planlegger totalrehab­ilitering av Landbruksk­vartalet på Grønland i Oslo. Tårnet de vil bygge, er 107 meter høyt.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: TRANSBORDE­R STUDIO. HØYHUS: BAUMSCHLAG­ER EBERLE ?? Slik ser eierne for seg Landbruksk­vartalet i fremtiden. Denne uken sendte de inn regulering­splan til Plan- og bygningset­aten. I forslaget ligger bl.a. 275 boliger og et høyhus på 30 etasjer.
ILLUSTRASJ­ON: TRANSBORDE­R STUDIO. HØYHUS: BAUMSCHLAG­ER EBERLE Slik ser eierne for seg Landbruksk­vartalet i fremtiden. Denne uken sendte de inn regulering­splan til Plan- og bygningset­aten. I forslaget ligger bl.a. 275 boliger og et høyhus på 30 etasjer.
 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Sverre Landmark, direktør for plan og samfunn i Aspelin Ramm, og Per Skorge, generalsek­retaer i Bondelaget. Grønland kirke sees i bakgrunnen. Byantikvar­en mener at kirken vil drukne ved siden av et tårn på 30 etasjer.
FOTO: INGAR STORFJELL Sverre Landmark, direktør for plan og samfunn i Aspelin Ramm, og Per Skorge, generalsek­retaer i Bondelaget. Grønland kirke sees i bakgrunnen. Byantikvar­en mener at kirken vil drukne ved siden av et tårn på 30 etasjer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway