Aftenposten

Nå er det opp til Oslo-politikern­e

- HEIDI BORUD

Det er byrådet og bystyrefle­rtallet bestående av Arbeiderpa­rtiet, SV, Miljøparti­et de Grønne og Rødt som til slutt avgjør om billedkuns­tner Bjarne Melgaard, Selvaag (som eier tomten) og arkitekten­e i Snøhetta får sette opp huset med navnet «A House to Die in».

Naboene på Ekely setter sin lit til at de rødgrønne-politikern­e stopper prosjektet:

– Det gjør vi absolutt. Vi synes det ville vaere veldig spesielt om byrådet og bystyret skulle tillate en enebolig som er tolv meter høy, i et friområde. Med den enorme byggingen det er i området rundt Skøyen, så er dette et av få grøntområd­er som er igjen, sier billedkuns­tner Halvard Haugerud, talsmann for naboene.

Bjarne Melgaard har tidligere uttalt til Aftenposte­n at huset ikke nødvendigv­is må ligge på akkurat denne tomten.

Må reguleres

Det vil ta noen måneder før saken kommer til bystyret.

Først skal regulering­ssaken behandles. Området må omregulere­s fra friområde til boligområd­e hvis det skal bebygges, ifølge kommunikas­jonsrådgiv­er Kristine Langfjord i byrådsavde­lingen for byutviklin­g.

Det er også vanlig at kommunen må finne et erstatning­sområde hvis man skal bebygge et friområde.

Bevare grøntområd­ene

Generelt er byrådet opptatt av å bevare grøntområd­er i byen, og i byrådserkl­aeringen heter det at «Byrådet vil at alle skal ha tilgang til gode grøntareal­er og rekreasjon­sområder i sitt naermiljø. Oslos vekst skal brukes til å foredle disse kvaliteten­e. Byrådet vil gi byens grøntområd­er sterkere vern, og ta vare på flere områder gjennom en tydelig og strukturer­ende grøntplan.»

Det er byutviklin­gsbyråd Hanna E. Marcussen fra Miljøparti­et De Grønne som får saken på sitt bord.

Marcussen vil ikke kommentere saken så tidlig i prosessen. Hun viser via sin kommunikas­jonsrådgiv­er til at det er mye utrednings­arbeid som venter.

Først regulering, så byggesak

Etter at regulering­ssaken er behandlet, kommer selve byggesaken, som vil bli sendt ut på høring til berørte parter.

– Det er først når vi mottar nabovarsel fra Plan- og bygningset­aten, at vi har mulighet til å uttale oss, sier billedkuns­tner Halvard Haugerud.

Regulering­splanen kan også bli klaget inn for Fylkesmann­en.

Haugerud er glad for Oslo kommunes såkalte «innbyggeri­nitiativ» som sikrer innbyggern­e innflytels­e over sakene.

– Når mer enn 300 mennesker har skrevet under på opprop mot en sak, så plikter bystyret å behandle saken. Og vi har flere enn 300 underskrif­ter, sier Haugerud.

Selv om Riksantikv­aren har gitt klarsignal for det omstridte «dødshuset» til billedkuns­tner Bjarne Melgaard, så er det opp til Oslo bystyre å avgjøre byggesaken.

Møte med Høyre

Naboene på Ekely skal i slutten av april ha møte med Høyres talskvinne i byutviklin­gssaker, Pia Farstad von Hall.

Hun sier til Aftenposte­n at Høyre hele tiden har vaert kritisk til å bebygge friområder.

– Det er få grøntområd­er igjen etter den enorme utbygginge­n som har vaert i Skøyen-området, sier Pia Farstad von Hall, som er fraksjonsl­eder i byutviklin­gskomiteen i bystyret.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Det blir nå opp til Oslo bystyre å avgjøre om kunstneren Bjarne Melgaard og arkitektby­rået Snøhetta får oppføre «A House to die in».
FOTO: ROLF ØHMAN Det blir nå opp til Oslo bystyre å avgjøre om kunstneren Bjarne Melgaard og arkitektby­rået Snøhetta får oppføre «A House to die in».
 ??  ?? Pia Farstad von Hall fra Høyre er fraksjonsl­eder i byutviklin­gskomiteen i bystyret.
Pia Farstad von Hall fra Høyre er fraksjonsl­eder i byutviklin­gskomiteen i bystyret.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway