Aftenposten

38.000 tonn grus skal fjernes

- CHRISTIAN SØRGJERD

Oslo kommune har strødd rekordmye grus i vinter. Nå skal gatene vaskes.

På grunn av den sene vinteren, er rengjøring­en av gatene blitt forsinket. De aller fleste gatene skal vaere klare til 17. mai, lover kommunen.

Vårrengjør­ingen i Oslo er blitt forsinket på grunn av en lang vinter, men nå er den så smått i gang.

I tillegg til at 1250 kilometer med vei og gater skal feies, skal det spyles, hull i asfalten skal lappes og sluk skal tømmes.

På det meste vil åtte ulike arbeidslag, med totalt 70 maskiner, vaere i sving hele døgnet. Gangog sykkelveie­r står ikke på oversikten, men tas når arbeidslag­ene befinner seg i området.

Byen skal rengjøres gate for gate, og det skal skiltes om rengjøring minst 24 timer i forveien. I fjor vår ble mer enn 3000 biler, som ikke var flyttet i tide, tauet bort.

Gruset alle rekorder

Det har vaert en svaert glatt vinter, og kommunen har strødd rekordmye. Allerede i starten av februar ble tidligere rekorder slått.

Totalt endte kommunen med å bruke i overkant av 38.000 tonn grus på byens fortau. Det tilsvarer over 2400 lastebilla­ss.

Til sammenlign­ing: Forrige vinter ble det bare brukt 15.000 tonn grus.

– Vi har lagt bak oss en krevende vinter i år, med store snøfall og mange temperatur­svingnin- ger rundt frysepunkt­et. Vi har brukt rekordstor­e ressurser på brøyting, strøing og fjerning av snø. Aldri før har det vaert flere maskiner eller et større mannskap i sving, sier miljø- og samferdsel­sbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

Senere enn vanlig

Tradisjone­lt har 17. mai vaert en merkestein for vårrengjør­ingen, til nasjonalda­gen skal alt vaere klart.

I år, på grunn av den sene vinteren, er rengjøring­en blitt forsinket. Kommunen kan derfor ikke garantere at absolutt alle gater vil vaere ryddet.

– Det vil nok vaere enkelte gater som gjenstår også etter 17. mai, sier presseansv­arligMonic­a T. Olsen i Bymiljøeta­ten.

Mange steder i høyden, pri- maert i boliggater, ligger det dessuten snø fortsatt. Den vil ikke bli ryddet vekk, men må smelte naturlig, opplyser hun.

Grusen brukes ikke på nytt

Har du lurt på hva som skjer med all grusen som feies opp?

Den leveres til ulike godkjente deponier, der den brukes til å dekke over andre masser. Den skal ikke brukes på nytt i bygatene.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Rengjøring­en av byen etter vinteren er i full gang.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Rengjøring­en av byen etter vinteren er i full gang.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway