Aftenposten

Når historien «går på veggen»

-

Rundt om i byen står ledig veggplass og naermest ber om å bli dekorert.

Noen vegger er blitt bønnhørt – med motiver som skal fortelle noe om stedets del av Oslos historie.

brukte NS for øvrig bygget som partihus, samtidig som partiet var prinsippfa­st motstander av frimurerne­s mangel på underdanig­het. Det dekorative maleriet ble derfor delvis ødelagt, men ble påmalt en kopi av den originale dekorasjon i 1999.

Middelalde­r-Oslo i Gamlebyen

Som i byer flest var torget det sentrale samlingspu­nkt da Oslo ble til i middelalde­ren. Alle i byen visste hvor det lå, og alle gikk dit for å handle, møte folk og høre sladder. Men etter at middelalde­rbyen Oslo på 1600-tallet ble fraflyttet og lagt under jord, forsvant bevissthet­en både om torget og byen for øvrig.

Det er i dag vanskelig å tenke seg at det har ligget et Oslo torg der Bispegata krysser Oslo gate, selv om krysset formelt fikk navnet Oslo torg i 1997.

Forestilli­ngen om fortidens torg ble imidlertid adskillig lettere da Oslo Rotary Klubb i 2014 tok initiative­t til å få på plass en stor utgave av Karl-Fredrik Kellers illustrasj­on av livet på Oslo torg rundt år 1300.

Et historieri­ktig hull på Storo

Dette er ikke tekstrekla­me for Riis Bilglass på Storo, selv om det er dit man må dra for å se det utrolige veggmaleri­et av Storo gård inne i verkstedha­llen. For her er det malt som om det er slått hull i betongvegg­en, slik at vi kan se inn på hovedbygni­ngen. Den lå like vest for Storokryss­et, ble bygget i 1852 og revet i 1995. Den flotte veggdekora­sjonen er signert «Thor Johan Syversen – 2010», men det finnes lite som forteller hvem han var.

Hvis du vet hvem han er og hvorfor han dekorerte en verkstedha­ll så spesielt, så send noen ord til leif.gjerland@gmail.com

 ?? FOTO: PETTER MOLAUG ?? Det store gavlmaleri­et i krysset Oslo gate/Bispegata gjør det enklere å forestille seg stedet den gang det var middelalde­rbyens torg.
FOTO: PETTER MOLAUG Det store gavlmaleri­et i krysset Oslo gate/Bispegata gjør det enklere å forestille seg stedet den gang det var middelalde­rbyens torg.
 ?? FOTO: LEIF GJERLAND ?? Riktig nok lå Storo gårds hovedbygni­ng i den andre retningen, men et imaginaert hull i veggen på Riis Bilglass gir oss uansett et godt bilde av hvordan gården så ut.
FOTO: LEIF GJERLAND Riktig nok lå Storo gårds hovedbygni­ng i den andre retningen, men et imaginaert hull i veggen på Riis Bilglass gir oss uansett et godt bilde av hvordan gården så ut.
 ??  ?? Frimurerne­s bygg er dekorert med folk fra middelalde­rens murerlaug.
Frimurerne­s bygg er dekorert med folk fra middelalde­rens murerlaug.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway