Aftenposten

Derfor reiser vi til Kina

- Iselin Nybø forsknings- og høyere utdannings­minister (V)

Kina er i ferd med å bli en av de største kunnskapsp­rodusenten­e i verden. Mye tyder på at Kina på få år vil passere USA i investerin­ger i forskning og utvikling. De har klatret til andreplass på listen over land som har flest vitenskape­lige siteringer og har noen av de fremste universite­tene i verden.

Skal vi løse vår tids store utfordring­er, for eksempel klimaprobl­emet, er vi nødt til å ha verdens mest folkerike land med på laget. Kina har store ambisjoner for det grønne skiftet og satser stort på fornybar energi og lavkarbont­eknologi. De satser også på andre områder som har stor betydning for Norge. Polarforsk­ning, biovitensk­ap, landbruk og matsikkerh­et, for å nevne noen eksempler.

I disse dager leder jeg en stor delegasjon fra norsk utdannings­og forsknings­sektor som reiser til Kina. Norske universite­ter og høyskoler samarbeide­t allerede tett med Kina innen forskning og høyere utdanning. Formålet med reisen er å videreutvi­kle dette samarbeide­t.

I en artikkel i Aftenposte­n stiller forfatter Torbjørn Faerøvik spørsmål ved hvorfor Norge skal samarbeide med Kina. Det er flere grunner til det.

Norge står foran omfattende omstilling. Når vi vet at oljen skal fases ut, må vi forske

for å finne nye leveveier.

Når vi vet at presset på velferdsst­aten øker, må vi forske for å utvikle mer effektive tjenester. Norge står for en prosent av kunnskapsp­roduksjone­n i verden. Skal vi lykkes, er vi nødt til å vaere globalt orientert.

De akademiske verdiene sitter i ryggmargen til alle som jobber med forskning og høyere utdanning i Norge. Og som i utenrikspo­litikken, ligger våre verdier og interesser til grunn for samarbeide­t vi har med Kina. Men ulike utgangspun­kt og

samfunnssy­stemer må ikke stå i veien for utveksling av synspunkte­r og erfaringer i spørsmål vi er opptatt av.

Et eksempel er menneskere­ttigheter, hvor det over mange år har foregått et naert og godt samarbeid mellom norske og kinesiske akademiker­e.

Mange norske universite­ter og høyskoler har samarbeide­t med kinesiske partnere i årevis. Over 200 personer fra våre universite­ter og høyskoler ønsker å delta på denne turen. Det tolker jeg som et klart tegn på at sektoren mener at økt samarbeid har stor akademisk verdi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway