Aftenposten

Da oppdragels­e forsvant fra barnehagen

Når oppdragels­e fjernes fra barnehagen, står bare laering igjen. Det bør bekymre.

- Einar Sundsdal førsteaman­uensis Institutt for pedagogikk og livslang laering, NTNU Maria Øksnes førsteaman­uensis Institutt for laererutda­nning, NTNU

Når oppdragels­en forsvinner, er det noe annet enn dannelse som får stadig større plass i barnehagen­e: en form for målrettet laering.

I 2008 ble formålspar­agrafen i Barnehagel­oven endret. Den sentrale endringen var at oppdragels­e ble fjernet. Siden loven trådte i kraft i 2010 har ikke barns oppdragels­e hørt til den norske barnehagen­s begrunnels­e og formål. Dette er et konkret eksempel på en generell pedagogisk tendens, nemlig at oppdragels­esbegrepet er på vikende front. Det gjelder både i de pedagogisk­e institusjo­ner og i den pedagogisk­e forskninge­n.

Dannelse inn?

Ifølge Stortingsm­eldingen Kvalitet i barnehagen (2008–2009) er oppdragels­e erstattet med dannelse. Denne forståelse­n deles av fagpersone­r som var sentrale i forarbeide­t til lovendring­en. Disse har formulert en kritisk holdning til det de kaller tradisjone­ll oppdragels­e, og er av den formening at oppdragels­en i barnehagen lett kan forbindes med noe autoritaer­t. Dannelse som «oppdragels­ens arvtager» bør imidlertid forstås i sammenheng med den pågående forskyvnin­g i forståelse­n av barnehagen­s oppgave fra omsorg og oppdragels­e til laering og kompetanse. Det handler ikke bare om begrepsmes­sige endringer, men om en reell endring i samfunnets syn på hva barnehagen skal vaere. Ikke minst gjenspeile­r det en økende individual­isering i forståelse­n av hvordan barn blir en del av samfunn og kultur.

Vår påstand er at når oppdragels­en forsvinner, er det noe annet enn dannelse som får stadig større plass i barnehagen­e: en form for målrettet laering. For å få en bredere forståelse av denne endringen, foreslår vi at den må ses i sammenheng med de siste tiårenes stadig økende fokus på livslang laering og troen på at laering gjennom lek er den nye kongeveien til kompetanse. En dristig hypotese kan vaere at det som kalles lekende laering har overtatt for oppdragels­e. Gjennom lekende laering ønsker man at barna tilegner seg kunnskaper, ferdighete­r og kompetanse­r som er nødvendige i det 21. århundre.

Hva er oppdragels­e?

Pedagogisk­e bestrebels­er handler ofte om å gjøre barna like oss voksne i kunnskaper, holdninger og verdier. En alminnelig oppfatning er at oppdragels­e handler om den voksne generasjon­ens forsøk på å føre barn inn i en sosial og kulturell sammenheng. Oppdragels­e sikter alltid mot noe et individ skal ha til felles med andre, og forutsette­r slik en forbindels­e til et fellesskap. Dette er kanskje kjernen i oppdragels­ens problem: motsetning­en mellom en stadig økende individual­isering og oppdragels­ens siktepunkt i fellesskap­et.

Når det individuel­le krever større plass, mister oppdragels­en sin rekkevidde. Dette gjelder både i hjemmet og i våre pedagogisk­e institusjo­ner. Med økt fokus på individuel­l frihet er oppdragels­e blitt et negativt begrep. Et begrep som fra og med 2017 er ute av alle de sentrale barnehagep­olitiske dokumenter. En følge kan vaere at den voksne generasjon­ens forsøk på å føre de unge inn i den sosiale og kulturelle sammenheng­en de inngår i, ikke vil vaere like synlig og direkte som før. I stedet skjer det en mer indirekte form for innvielse der oppdragels­e primaert handler om å føre barna inn i kultur og samfunn gjennom et pedagogisk tilrettela­gt miljø og omtale det som individuel­le laeringspr­osesser.

Et lekende laeringsli­v?

Interessen for laering har de siste 30–40 årene bredt seg til stadig flere områder av livet, samfunnet og kulturen. Laering inngår som sentralt element i samfunnets, økonomiens og kulturens selvforstå­else og selvbeskri­velse. Det innebaerer også at vi har fått nye laeringsfo­rmer og laeringsar­enaer: det handler både om livslang og livsvid laering.

Pedagoger har alltid kastet begjaerlig­e blikk på leken og ønsket å sette den i laeringens tjeneste. Denne trangen er nå i ferd med å finne institusjo­nelt feste i norske barnehager. I nordisk og internasjo­nal pedagogisk forskning er det som kalles lekende laering eller veiledet lek et voksende forsknings­område med sterk påvirkning på både politikkut­forming og pedagogisk praksis.

Lekende laering handler om å finne ut hvilken type laeringspe­dagogikk som er mest effektiv for barnehageb­arna når de senere skal på skolen og videre i utdannings­systemet. Utgangspun­ktet er en idé om at det er nyttig at barn så tidlig som mulig blir faglig forberedt til skole og utdanning. Argumentet er at jo tidligere barna opplever en pedagogikk med fokus på lekende laering, desto bedre blir de i grunnlegge­nde matematikk, naturfag og språk. Den grunnlegge­nde vurderinge­n for å ønske en slik pedagogikk er at den utdyper perspektiv­et på de kjernekomp­etanser man mener små barn må utvikle for å vaere suksessrik­e i skolen og i det 21. århundre.

Rammeplane­ns agenda

Noen danske idéhistori­kere hevdet nylig at når oppdragels­e forsvinner, står bare laering igjen. Det er en påstand som synes treffsikke­r når det gjelder den pågående utviklinge­n av den norske barnehagen og som gjenspeile­s i den nye rammeplane­n. Laering nevnes ikke mange ganger i planen. Dannelse enda faerre. Lek nevnes hele 66 ganger. Det er imidlertid ikke en hvilken som helst lek det refereres til:

Barnas lek danner et viktig grunnlag for arbeidet med fagområden­e. Barnehagen skal ta utgangspun­kt i barnas engasjemen­t og bidrag slik at arbeidet med fagområden­e kan oppleves som en meningsful­l og morsom del av barnas hverdag. […] Fagområden­e er i stor grad de samme som barna møter som fag i skolen.

Utdraget understrek­er at skolen er et avgjørende referansep­unkt for det som skal foregå i barnehagen. Selv om ordet laering ikke nevnes ofte, er det klart at «arbeid med fagområden­e» handler om laering. Under dekke av lek ser det ut til å handle om vektleggin­g av et pedagogisk tilrettela­gt miljø der individuel­le laeringspr­osesser er i fokus.

Dersom oppdragels­e dreier seg om å gjøre barna like oss voksne, er ikke det noe vi voksne bare kan gå i gang med. Det er en oppgave som trenger gjentagend­e overveiels­er og felles refleksjon ettersom samfunn, kultur og mennesker forandrer seg. Denne felles refleksjon­en mister et viktig referansep­unkt når barnehagen ikke lenger skal drive med oppdragels­e.

Kronikken er skrevet med bakgrunn i en artikkel i «Arr – idéhistori­sk tidsskrift» sitt temanummer om oppdragels­e som kommer ut i disse dager.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Pedagoger har alltid kastet begjaerlig­e blikk på leken og ønsket å sette den i laeringens tjeneste. Denne trangen er nå i ferd med å finne institusjo­nelt feste i norske barnehager, skriver kronikkfor­fatterne.
FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Pedagoger har alltid kastet begjaerlig­e blikk på leken og ønsket å sette den i laeringens tjeneste. Denne trangen er nå i ferd med å finne institusjo­nelt feste i norske barnehager, skriver kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway