Aftenposten

Velferdsst­aten er ingen hemsko for likestilli­ngen

- Forskere ved CORE – Senter for likestilli­ngsforskni­ng, Institutt for samfunnsfo­rskning

Hvorfor dominerer menn stadig toppleders­tillinger i Norge, som ellers topper internasjo­nale målinger av likestilli­ngsutvikli­ngen?

Vi trenger mer kunnskap om trekk ved norske familie- og likestilli­ngspolitik­k som kan bidra til at «glasstaket» oppretthol­des også i Norge, men vi tror ikke Nima Sanandajis analyse er til saerlig hjelp for å forstå denne problemati­kken.

Sanandaji skriver i Aftenposte­n 10. april at det står saerdeles dårlig til med andelen kvinner i lederstill­inger i Norden.

For det første kritiserer han lovreguler­ingen av kjønnsbala­nse i bedriftsst­yrer for ikke å ha hatt den ønskede effekten. Dersom en går ut fra at ønsket effekt nettopp var å øke andelen kvinner i bedriftsst­yrene, tar Sanandaji feil. Kvinneande­len i børsnotert­e selskap har økt fra ca. 5 prosent ved årtusenski­ftet til 40 prosent i dag. Regulering­en har med andre ord vaert vellykket i dette perspektiv­et.

Men mange hadde større forventnin­ger, blant annet at andelen kvinner også i topplederg­rupper og blant CEOs skulle øke som en følge av flere kvinner i styrene. Dette har ikke slått til, som vi har vist i flere publikasjo­ner, og i CORE Topplederb­arometer. En ny versjon vil bli presentert i juni i år.

Et tveegget sverd

For det andre kritiserer Sanandaji at fremvekste­n av velferdsst­aten har vaert et tveegget sverd for kvinners karrière. Dette er et svaert interessan­t spørsmål som står sentralt i vår forskning.

En av utfordring­ene i denne forskninge­n er å finne statistikk som faktisk er sammenlign­bar på tvers av land. Saerlig er det utfordrend­e å sammenlign­e land med ulike arbeidsmar­kedsog ledelsesst­rukturer, uten å ta høyde for forskjelle­r i andel mellomlede­rposisjone­r og småbedrift­er. De sammenlign­bare tallene vi kjenner til, viser en forbausend­e likhet i andel kvinner i toppleders­tillinger og som CEOs i de største selskapene i en rekke land. I Norge, England og USA er det ca. 20 prosent kvinner i topplederg­ruppene og mindre enn 10 prosent kvinner blant CEOs. Det er viktig å forstå hvorfor Norge ikke scorer bedre, men å konkludere ut fra dette at den norske velferdsst­aten er en hemsko, er det foreløpig ikke grunnlag for.

 ?? Liza Reisel ??
Liza Reisel
 ?? Mari Teigen ??
Mari Teigen
 ?? Sigtona Halrynjo ??
Sigtona Halrynjo

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway