Aftenposten

Elektrosjo­kk som nødrett

- Fred Heggen overlege i psykiatri, Lovisenber­g Diakonale Sykehus

FNs menneskere­ttighetsko­mité kom 6. april 2018 med kritikk av Norge for blant annet bruk av ECT – elektrosjo­kkbehandli­ng – uten pasientens samtykke.

Tvungen ECT forekommer, men heldigvis ikke ofte. Denne behandling­smetoden gis som hovedregel kun hvis pasienten samtykker til en slik behandling. Indikasjon­en er alvorlig depresjon, men behandling­smetoden kan også brukes mot psykoser som ikke lar seg påvirke av medikament­er. Min erfaring er at de aller fleste pasienter med alvorlig depresjon, herunder barseldepr­esjoner, takker ja til tilbudet om ECT.

Skulle pasienten takke nei til ECT, forsøker man andre behandling­smetoder. Det er ikke slik at man overprøver pasientens standpunkt fordi man som behandler mener ECT ville vaert den beste behandling­en. Heller ikke fordi det foreligger selvmordsf­are. Et nei fra pasientens side vil bli respektert, så sant pasienten vurderes å vaere samtykkeko­mpetent.

Død eller alvorlig helseskade

ECT på nødrett gis kun hvis pasienten er i en depressiv-psykotisk tilstand, som gjør vedkommend­e ute av stand til å forstå at det foreligger en alvorlig psykisk lidelse som i neste omgang kan føre til død eller alvorlig helseskade.

Hvis den eldre mannen – på depressivt-psykotisk grunnlag – slutter helt å ta til seg mat eller drikke, samtidig som han nekter alle form for behandling, kan det vaere indikasjon for å gi ECT på nødrett. Alternativ­et er å la mannen dø.

Hvis den unge kvinnen på psykotisk grunnlag bedriver alvorlig selvskadin­g, som å tenne på sine egne klaer eller stikke skarpe gjenstande­r inn i kroppens hulrom, samtidig som hun nekter all form for behandling, vil det vaere indikasjon for å gi ECT som nødrett. Alternativ­et er å la kvinnen få påføre seg selv potensielt livstruend­e skader.

Hvis den nybakte moren på psykotisk grunnlag plutselig avviser sitt ukes gamle barn og plent nekter å ha noe med barnet å gjøre, samtidig som hun nekter så vel behandling som naeringsin­ntak, bør det vaere indikasjon for å gi ECT på nødrett.

Siste utvei

ECT på nødrett gis i Norge som en siste utvei for å forhindre at pasienter skal dø eller få varige skader, som en følge av en alvorlig depresjon med psykotiske symptomer.

La oss beholde muligheten til å kunne gi denne behandling­en mot pasientens vilje, dersom dette er det som må til for å forhindre død eller alvorlig helseskade.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway