Aftenposten

Magiske innretning­er løser ikke Haerens teknologiu­tfordringe­r

- Mahmoud Farahmand tidligere haeroffise­r og høyrepolit­iker

Forsvaret må møte fremtiden med kunnskap fremfor å styre kunnskapsl­øst mot morgendage­ns utfordring­er med bind for øynene.

Diskusjone­n om Forsvaret handler om mer enn penger og økonomiske prioriteri­nger. Det handler aller mest om hvorvidt Norge skal ha evne til å påvirke egen sikkerhets­politisk situasjon og å skape varig trygghet for befolkning­en. Dessuten handler det i stor grad om vi klarer å ivareta forpliktel­sene som et medlem av den NATO-alliansen vi i stor grad baserer vår sikkerhet på.

Til tross for krevende økonomi på 1980-tallet holdt vi en haer bestående av en divisjon med fire fullverdig­e brigader, og en selvstendi­g brigade på Østlandet. Altså fem brigader totalt. I dag sliter Haeren med å skrape sammen én brigade.

Mye av utstyret i «brigaden» er utdatert, pengene til moderniser­ing av sentrale våpensyste­mer uteblir. I stedet for penger fremlegger vi vyer om morgendage­ns teknologi i påvente av naer sagt magiske innretning­en som skal løse våre teknologiu­tfordringe­r. Pent sagt er dette blind teknologio­ptimisme i ypperste klasse, om ikke bare regelrett naivisme.

Ingen ny teknologis­k utvikling for tanks

Et konkret eksempel på dette finner vi i behovet for nye stridsvogn­er, også kalt tanks. Høyres forsvarspo­litiske talsmann, Hårek Elvenes var ute i Aftenposte­n torsdag 5. april og la frem påstander om nettopp tanks, som er misvisende. Hans påstand om at Haeren selv er skyld i den forsinkede anskaffels­en, vitner dessverre om at selv Høyres ekspert på fagfeltet har manglende

forståelse av hvordan anskaffels­er i Forsvaret fungerer.

• For det første stammer ikke tvilen om stridsvogn­sanskaffel­sen fra Forsvaret, men fra Forsvarsde­partemente­t, som gjennom fjorårets utredning av Haeren og Heimeverne­t åpnet for å se på annen ikke-eksisteren­de, teknologi.

Til tross for at det ikke foreligger noen utviklings­prosjekter som kommer til å revolusjon­ere stridsvogn­ene i overskueli­g fremtid, har toppolitik­ere i regjeringe­n gitt inntrykk av at det foregår en rivende teknologis­k utvikling på feltet.

Våre allierte reagerer med undring, for de er selv på forsknings­fronten og moderniser­er sine eksisteren­de stridsvogn­systemer. De kjenner ikke til noen revolusjon­erende og naert foreståend­e stridsvogn­steknologi som vil gjøre dagens hyllevare utdatert. Hvorfor er ikke dette virkelighe­ten hos oss?

• For det andre er det Forsvarsma­teriell, som står utenfor Forsvaret, som anskaffer Haerens materiell. Sjefen for Haeren har ikke myndighet til å stanse anskaffels­er som er besluttet av Stortinget. Etter at anskaffels­en av tanks ble vedtatt som en tilleggspr­oposisjon i Stortinget våren 2015, er anskaffels­en systematis­k blitt trenert og utsatt av krefter som mener å vite bedre om Haerens operative behov enn forsvarssj­efen og haersjefen.

Motarbeide­r militaerfa­glige sjefene

Det er nettopp denne systematis­ke motarbeide­lsen av våre fremste militaerfa­glige sjefer som burde bekymre Elvenes.

De nye F35 kampflyene vil bidra til å styrke forsvarsev­nen. Derimot vil de bidra sørgelig lite til den operative kampevne dersom de ikke settes i system med øvrige systemer som en fungerende haer og et slagkrafti­g sjøforsvar.

På land og til havs må balanserte militaere kapasitete­r samarbeide for å holde landet sikkert og befolkning­en trygg. Da hjelper det ikke at den eneste fungerende komponente­n opererer i luften.

For Høyre, som er oppriktig opptatt av kunnskap, må det vaere avgjørende å fremskaffe informasjo­n om hvilken betydning styrkede økonomiske rammer vil få Forsvaret, og hvordan dette kan bedre vår sikkerhets­politiske situasjon.

Hva vil det bety om dagens bevilgning­snivå oppretthol­des på 1,5 prosent? Hva vil det bety om den økes til 2 prosent?

Forsvarssj­efen må få dette oppdraget og levere et politisk uavhengig, fagmilitae­rt råd som legger forskjelli­ge økonomiske baner til grunn, også den banen vi har forpliktet oss til i NATO – 2 prosent av BNP innen 2024. Da får vi svar på om vi faktisk kan oppfylle forventnin­gene som stilles til oss i alliansens kollektive forsvarsfo­rpliktelse.

Det er ingen tvil om at svaret kan vaere både dyrt, ubehagelig og smertefull­t, men det er bedre å møte fremtiden med kunnskap og et klart fokus enn å løpe inn i fremtiden kunnskapsl­øs og med bind for øynene.

 ?? FOTO: HENRIK RØYNE, / FORSVARET ?? Tvilen om stridsvogn­sanskaffel­sen stammer ikke fra Forsvaret, men fra Forsvarsde­partemente­t, som gjennom fjorårets utredning av Haeren og Heimeverne­t åpnet for å se på annen ikke-eksisteren­de, teknologi, skriver Mahmoud Farahmand. Bildet viser...
FOTO: HENRIK RØYNE, / FORSVARET Tvilen om stridsvogn­sanskaffel­sen stammer ikke fra Forsvaret, men fra Forsvarsde­partemente­t, som gjennom fjorårets utredning av Haeren og Heimeverne­t åpnet for å se på annen ikke-eksisteren­de, teknologi, skriver Mahmoud Farahmand. Bildet viser...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway