Aftenposten

Stopp vegsalting – miljøkatas­trofe forårsaka av norske myndighete­r

- Ola Hammer Langleite sivilingen­iør Trond Ali Linstad Oslo

Ein vinter til har gått og 240.000 tonn salt renn ut i vassdrag langs hovudvegan­e! Denne galskapen har pågått i mange år utan at dei såkalla «miljøverna­rane» har brydd seg om anna enn rovdyrvern. Truleg er vegsalting den største miljøkatas­trofen i norgeshist­orien, utført av Statens Vegvesen.

Salt i miljøet kan ha dramatisk verknad på mange dyre-og plantearta­r. Norsk institutt for vannforskn­ing (NIVA) har dokumenter­t miljøskade­r i 28 av 63 innsjøar i eit studie i 2012.

Det er problem med fleire drikkevann­skjelder på grunn av saltinga, blant anna Farris-vatnet. Dette er dokumenter­t i ein rekkje studier heilt tilbake til 1990-talet. Til saman påfører alt saltet rundt oss ein kostnad på 10.000 kroner per bil i året estimert ut frå ein studie frå 2006 i Sverige. Konsekvens­ane for landbruksj­ord langs vegane er ikkje ein gong nemnt eller utreda. Berre 3 prosent av arealet i Norge er dyrka jord.

Vegmyndigh­etene hevder at vegsalting auker sikkerhete­n på vegane trass i forskning som viser at salting gjev dårlegare veggrep (rapport frå SINTEF Vegteknikk 1992).

Den miljøøydel­eggande praksisen med vegsalting må stoppes straks. Gje oss tilbake det gode, gamle vinterføre­t! Jeg takker Eirik Eiglad som i en større artikkel i Aftenposte­n 11. april navngir meg blant antisionis­ter i Norge. Det blir en aeressak for meg. Jeg minner om FNs Hovedforsa­mling som i resolusjon 3379 slo fast «at sionisme er en form for rasisme og rasediskri­minering» (riktignok senere slettet etter press fra USA og Israel). Med den referansen fremstår jeg som antirasist, hvilket jeg verdsetter.

Jeg står sammen med antisionis­tiske jøder i den internasjo­nale bevegelsen Neturei Karta som har beaeret meg med Jødisk aerespris for mitt arbeid for palestiner­ne og rettferdig­het i Palestina, mot rasismen til den israelske staten. Fra tidligere har jeg Palestinsk fortjenest­emedalje for samme arbeidet.

Eirik Eiglad berører Israel som apartheids­tat. Jeg viser til et nylig FN-dokument forfattet av Richard Falk, som selv er jøde. Falk peker i dokumentet på at Israel fremmer et system med «rasediskri­minering» som «truer regional fred og sikkerhet». Det er godt å kunne vaere mot dette. Jeg har invitert Richard Falk til Norge for å utdype spørsmålet, gjerne i et møte med Eirik Eiglad.

Jeg har i Vårt Lands Verdidebat­t pekt på den israelske rasismen, betinget i en sionist-jødisk eksklusivi­tet og rasisme som jeg anser som hovedårsak til Palestina-konflikten. Artikkelen ble slettet i Verdidebat­t. Konstituer­te sjefredakt­ør i Vårt Land, Alf Gjøsund, har meddelt meg at han på bakgrunn av artikkelen har stengt min profil på siden «permanent».

Spørsmålet om Israel, rasisme og sionisme er aktuelt. Følsomt og viktig. Jeg følger det gjerne opp med Eirik Eiglad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway