Aftenposten

Quislings barn

-

gjorde det samme. Alt er beskrevet i boken til Nils-Johan Ringdahl Mellom barken og veden – Politiet under okkupasjon­en, utgitt i 1987.

Fridtjof Nansen og Christian Michelsen var forbilder for «Fedrelands­laget», den historiske forløper for NS – nazipartie­t til Vidkun Quisling. I Norge, Danmark, Sverige, Polen og Ungarn er 1930-tallets sympatiser­ing med nazismen i Tyskland som bolverk mot bolsjevike­ne, underfokus­ert. Den britiske historiker David Faber skrev Munich i 2009, som viser det samme i London forut for og under München-konferanse­n i 1938. Boken baseres på nyåpnede, britiske arkiver. Israels ambassadør i Oslo bør også lese Fra idé til dom. Nasjonal samling 1933–1945 av Rolf Danielsen og Stein Ugelvik-Larsen.

Det vil opplyse Raphael Schutz’ sinn.

Effekten av russisk innvandrin­g

I juninummer­et av «Internasjo­nal politikk» nr. 4, 2004 ble mitt arbeid om effekten av en million innvandrer­e fra Russland til Israel etter 1991 publisert etter feltarbeid i Israel. Konklusjon­en var at de russiske eller sovjetiske innvandrer­ne militarise­rte høyresiden av israelsk politikk. Det fikk sogar Ariel Sharons regjering merke da den trakk Israel ut av Gaza. Jødene fra den tidligere Sovjetunio­nen brakte med seg til Israel det tradisjone­lle synet på kaukasiere blant russere, og parallellf­orskjøv dette synet til palestiner­ne. At grensegjer­det på Vestbredde­n var en rotekte, russisk idé, redegjorde jeg også for. Et merkenavn i denne «russifiser­ingsproses­sen» av israelsk politikk var Israels senere utenriksmi­nister Avigdor Lieberman, som tjente mellom 2009 og 2012 og 2012–2013.

«Feilfokuse­ring» i studiet av Midtøsten

For 35 år siden var svaert mange stortingsr­epresentan­ter med og støttet organisasj­onen «Med Israel for fred». I dag har sympatien som den gang rådde, snudd til en kritisk holdning til Israel blant mange av våre folkevalgt­e. Kåre Willoch kan kanskje symboliser­e skiftet i synet på Israel.

Min påstand er at i mange ekspertlei­rer både i Norge og ute skjedde det noe som jeg vil kalle «feilfokuse­ring» i studiet av Midtøsten. Man brukte svaert mye ressurser på å studere IsraelPale­stina-konflikten. Den er alvorlig. Men den angår ikke direkte så mange millioner mennesker i Midtøsten. Det man forsømte, var studiet av det arabiske storsamfun­net, føydalisme­n, brutalitet­en og korrupsjon­en.

Resultatet var at den arabiske våren kom uventet i 2010/2011 på disse miljøene. Mediene bidro til den naive troen på at «den arabiske våren» innebar varig forandring og var en studentdre­vet aksjon på Facebook og Twitter. Tilbakesla­gene i Libya og Egypt overrasket like mye. USA og Vestens håndtering av Irak og Syria er en sak for seg. Tre millioner flyktninge­r i sørøstre Tyrkia er fasit.

Da Israels ambassadør Raphael Schutz stemplet oss nordmenn som Quislings etterkomme­re nylig, begikk han en flåsethet, bare overgått av en av hans forgjenger, Miryam Shomrat.

Be om unnskyldni­ng, Schutz!

I Sovjetunio­nen hadde 50 millioner borgere sine kulturelle røtter i islam. Vladimir Putin lot seg ikke beruse av den arabiske våren da den kom. Putin advarte i 2013, at det var verre krefter enn Assad-regimet i Syria, nemlig IS, men ble ignorert den gangen. I dag har Russland et bedre forhold til Israel enn Norge. Uansett er Israel med sine lyter den eneste stat i Midtøsten som kan kalles en stat av europeisk modell. I 1979 advarte den senere israelske ministerrå­den i Oslo, Ariel Yativ, meg da jeg skulle tiltre som korrespond­entvikar for NRK i Midtøsten med ordene: «Young man – you are now entering the most arrogant state in the world.»

Nåvaerende ambassadør Schutz har lagt dumskap til arrogansen ved å hevde at alle nordmenn stammer fra Vidkun Quisling. Han bør, som den nevnte forgjenger Miryam Shumrat, be om unnskyldni­ng for flåsethete­n hvis han vil kommuniser­e med oss nordmenn.

 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? Israels ambassadør Raphael Schutz har fått mye kritikk etter at han skrev på sin Facebook-side at nordmenn er etterkomme­re etter Quisling.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX Israels ambassadør Raphael Schutz har fått mye kritikk etter at han skrev på sin Facebook-side at nordmenn er etterkomme­re etter Quisling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway