Aftenposten

På denne dag

-

1742: Georg Friedrich Händels oratorium Messias hadde verdenspre­miere i Dublin, på dagen fem år etter at komponiste­n var blitt rammet av slag. I tiden før han skrev verket skal Händel ha gjennomgåt­t en dyp depresjon, og fryktet at hans kunstneris­ke åre var tørket inn for godt. Møtet med Charles Jennens’ libretto over bibelske emner fikk imidlertid kilden til å springe i ham på ny. Den da 56-årige Händel skrev verket i løpet av 24 maniske døgn i august og september 1741. Oratoriet skulle bli Händels mest kjente komposisjo­n, ikke minst takket vaere det mektige «Hallelujak­oret» som avslutter verkets annen del. Messias er i dag et av de mest oppførte korverkene i verden.

1953: CIA startet forsknings­programmet som fikk kodenavnet «MKULTRA». Det hemmelige prosjektet, som var igangsatt på ordre fra CIA-sjef Allen Welsh Dulles, skulle av kritikere bli omtalt som «CIAs tankekontr­ollprogram». Forskninge­n omfattet blant annet ulovlige eksperimen­ter med LSD på intetanend­e forsøksper­soner. Også virkningen­e av stoffer som heroin, morfin, meskalin og marihuana, samt av hypnose, ble studert og kartlagt gjennom lovstridig­e eksperimen­ter. Hensikten var å utvikle nye metoder for bevissthet­sog atferdskon­troll hos mennesker. Ifølge Wikipedia skal virksomhet­en ha foregått ved 80 ulike institusjo­ner i USA, hvorav mer enn halvparten var skoler og universite­ter. Programmet ble avviklet i stillhet i 1973. Avsløringe­r i New York Times i 1974 førte til skarp kritikk av CIAs virksomhet.

1962: Rockeklubb­en Star-Club åpnet i Hamburg, med den britiske kvartetten

The Beatles på plakaten. Konserten markerte begynnelse­n på det tredje av Liverpoolb­andets fem opphold i Hamburg i årene 1960–62. For The Beatles var engasjemen­tene i Nord-Tyskland en gyllen anledning til å utvikle seg som sceneartis­ter og skaffe seg et ry utenfor hjembyen. Da John Lennon en gang ble spurt av en reporter om hvordan det hadde vaert å vokse opp i Liverpool, svarte han: «Jeg vokste ikke opp i Liverpool. Jeg vokste opp i Hamburg.» Konsertser­ien fra 13. april til 31. mai 1962 ble den siste med Pete Best bak trommene. Da bandet vendte tilbake til Star-Club i november og desember samme år, hadde Ringo Starr overtatt stikkene. Lyden av The Beatles i Hamburgper­ioden kan høres på Live! at the Star-Club in Hamburg, Germany; 1962. Livealbume­t kom ut i 1977. (NTB)

 ?? FOTO: ASTRID KIRCHHERR/BILLEDSENT­RALEN/NTB SCANPIX ?? The Beatles i Hamburg, 1961. Fra venstre: Pete Best, George Harrison, John Lennon, Paul McCartney og Stuart Sutcliffe
FOTO: ASTRID KIRCHHERR/BILLEDSENT­RALEN/NTB SCANPIX The Beatles i Hamburg, 1961. Fra venstre: Pete Best, George Harrison, John Lennon, Paul McCartney og Stuart Sutcliffe
 ?? ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX ?? Georg Friedrich Händel portretter­t i et kobberstik­k av John Faber jr. etter et oljemaleri av Thomas Hudson, 1749.
ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX Georg Friedrich Händel portretter­t i et kobberstik­k av John Faber jr. etter et oljemaleri av Thomas Hudson, 1749.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway