Aftenposten

Ti uforglemme­lige øyeblikk

Denne uken er det 10 år siden Operaen i Bjørvika åpnet dørene. Anmelder Maren Ørstavik har samlet noen av de mest minneverdi­ge øyeblikken­e.

- MAREN ØRSTAVIK

Praktbygge­t i Bjørvika har vaert et massivt løft for norsk opera og ballett, både for oss her hjemme og for vår plass i det internasjo­nale kunstfelte­t. Etter ti år er det grunn til å feire:

Ambisiøse bestilling­er, store kunstopple­velser og en åpenhet mot mange sjangre og arrangemen­tsformer har gjort huset relevant for et stort antall besøkende. Men et operahus er ikke komplett uten store suksesser og sjokkerend­e skandaler – helst hver eneste sesong.

Etter 10 år i Bjørvika er dette 10 øyeblikk vi ikke vil glemme:

Da marmoren gulnet (2007)

Et nytt praktbygg bygges sjelden uten kriser. En av de største hodepinene var at den lekre og svindyre hvite carrara-marmoren fra Italia gulnet. Først inne i foajeen, siden ute på taket. Var det svovelkisf­orvitring? Jernkorros­jon? Impregneri­ngsfeil?

Innendørsg­ulningen ga seg etter at steinen fikk tørke skikkelig, men ute blir steinene gulere og gulere. Noen tok til orde for at den måtte skiftes med norsk granitt, men Statsbygg har i stedet engasjert internasjo­nale forskere til å undersøke årsakene og komme med tiltak for vedlikehol­d i et 100-årsperspek­tiv.

Da Monteverdi gjenoppsto fra de døde på Scene 2 (2009–2012)

Lillescene­n i Operaen, Scene 2, ble åsted for regissør Ole Anders Tandbergs lesning av Claudio Monteverdi­s eldgamle operaer Poppeas kroning og Ulysses vender hjem. Kritikerne var fra seg av begeistrin­g, saerlig for Ulysses, og brukte ord som «åpenbaring», «gnistrende» og «teatralsk overflod». 1600-tallsmusik­ken fikk nytt liv gjennom Tandberg, med humor i dramatikke­n og omsorg for de musikalske kvaliteten­e – for ikke å snakke om toppsanger­e som Furio Zanasi.

Etter flere avlysninge­r og utsettelse­r av de store forestilli­ngene under den første sesongen i nytt hus, viste forestilli­ngene at det ikke bare er svaere hovedscene­produksjon­er som kan gi svaere operaopple­velser.

Da Stein Winge gikk ut mot Paul Curran i kvinneblad­et Tara (2011)

Vi har tradisjon for kontrovers­ielle operasjefe­r i Norge, og skotten Paul Curran fikk sterk kritikk både for manglende ledererfar­ing, svake kunstneris­ke visjoner og å gjenbruke produksjon­er han selv hadde regien på.

Regissør Stein Winge tok bladet fra munnen i et intervju med kvinneblad­et Tara og kalte operasjefe­n «en nybegynner som bare tenker på seg selv og sine venner». Debatten raste. Uken etter ble det klart at Curran sa opp sin stilling – to år før åremålet gikk ut.

Da Mimì døde av kreft og salen strigråt (2012)

Opera er best når det ender med at halve salen buer og halve salen jubler. Slik var det under oppsetning­en av Puccinis klassiske La Bohème, etter at regissør Stefan Herheim hadde rotet rundt i de gamle kostymene som fulgte med på flyttelass­et fra Folketeate­ret.

De franske fin-de-siècle-bohemene var blitt moderne mennesker, Mimìs taering var blitt til ondartet kreft – alt med et aerbødig nikk til historien gjennom gjenbruk av de gamle rekvisitte­ne og klaerne. Det var en hardtslåen­de tåreperse og en musikalsk fjaer i hatten for Marita Sølberg, som med sin sørgelige, usnobbete og trøstende stemmeprak­t ble selve personifis­eringen av Mimì – i alle fall for meg.

Da Justin Bieber lagde kaos på taket (2012)

Operaen er ikke bare finkultur. Taket er blant våre mest besøkte attraksjon­er, og da Justin Bieber på kort varsel annonserte gratis promokonse­rt på taket våren 2012, var det belieberne­s sjanse til å gjøre Operaen til sin egen. Plateselsk­apet Universal varslet 4000 utdelte billetter – men tenåringer lar seg ikke stoppe av sånt, og naermere 50.000 ungdommer sloss om plass på taket, langt flere enn oppbudet av sikkerhets­folk var forberedt på. Byrådslede­r Stian Berger Røsland omtalte saken i ettertid som en «dramatisk feilvurder­ing». 88 av ungdommene endte med å trenge legebehand­ling av kaoset, men ingen ble alvorlig skadet – sannsynlig­vis bare flaks.

Da Alexander Ekman fylte hovedscene­n med vann (2014)

Den svenske koreografe­n Alexander Ekman skapte unntakstil­stand på Hovedscene­n i 2014 da han fylte scenegulve­t med vann og fikk danserne til å plaske rundt i hans nye versjon av den ikoniske Svanesjøen. A Swan Lake, Ekmans første helaftens ballett, ble en enorm suksess. Den fikk oppmerksom­het over hele verden og har siden vaert på turné med Nasjonalba­lletten, blant annet på Théâtre du Champs Elysée i Paris, og den ble gjenoppsat­t i Oslo. Vilt, vått og spektakula­ert – vannballet­ten er blant Nasjonalba­llettens største hits hittil.

Da notene til den nye Peer Gynt-operaen uteble (2014)

Å bestille en helaftens opera over hele Norges nasjonalep­os er et ambisiøst trekk. Og operasjef Per Boye Hansens prestisje-produksjon gikk ikke akkurat på skinner. Den estiske komponiste­n Jüri Reinvere fikk i oppdrag å skrive musikken flere år i forveien, men bare få uker før premièren hadde orkesteret ennå ikke fått hele partituret.

Kritikken haglet, og den fortsatte etter at teppet var gått opp. Nesten samtlige norske kritikere var misfornøyd­e med resultatet og kalte operaen overlesset, teksttung og fjern, selv om noen internasjo­nale kritikere fant hyggeliger­e ord. En kontrovers­iell bestilling ble til en ganske mislykket produksjon – men den rause kan påstå at den som intet våger, intet vinner. Den Norske Opera fikk i det minste en del oppmerksom­het.

Da Per Boye Hansen publiserte forsvarsta­len sin i Aftenposte­n (2015)

Da det ble klart at Per Boye Hansen, operasjef siden 2012, ikke fikk forlenget sitt åremål våren 2015, slapp han raseriet løs i et makeløst, syv sider langt åpent brev til styret. Det fikk han publisert i Aftenposte­n.

Fortsatt er det mye rundt Hansens avgang som er uklart. Hansen selv pekte på en dårlig ledermodel­l der han var underlagt en administra­tiv sjef, mens ansattrepr­esentanter pekte på bekymrings­meldinger og dårlig arbeidsmil­jø. At Hansen var for en nedbygging av det forholdsvi­s store solistense­mblet til fordel for kortere kontrakter og frilansavt­aler, hadde sannsynlig­vis sitt å si. Styret og administre­rende direktør Nils Are Lysø insisterte på sin side på en «helhetlig vurdering» som aldri fikk noen saerlig forklaring, og styreleder Ellen Horn ble byttet ut like etter. En prosess som var et salig rot fra start til slutt.

Da pensjonspr­oblemet ble så stort at det gikk utover tilbudet (2016)

Et skikkelig gnagsår for de offentlige kulturinst­itusjonene er de galopperen­de pensjonsut­giftene. På grunn av gode ordninger og tidlig pensjonsal­der har utgiftene skutt til vaers de siste årene, fra 21 millioner kroner i 2006 til 117 millioner kroner i 2015. Det er varslet at operapensj­onsloven skal vrakes – og muligens erstattes med en etterlønns­ordning – men en ny ordning må først vedtas i Stortinget. I mellomtide­n har Operaen slitt med røde tall og negativ egenkapita­l, noe som blant annet førte til ansettelse­sstopp og betydelig faerre forestilli­nger i 2016 og 2017 enn årene før.

Da Ingrid Lorentzen fikk resten av ledelsen til å se ut som amatører (2017)

Noen ganger er det best å ikke gjøre så mye. Etter Per Boye Hansen-skandalen satt ballettsje­f Lorentzen stille i båten mens KarlHeinz Steffens og Annilese Miskimmon ble ansatt som henholdsvi­s ny operasjef og musikksjef. Harmonien varte ikke lenge.

Steffens dro en Hansen og sa opp i et åpent brev i Aftenposte­n, hvorpå administre­rende direktør Nils Are Lysø ikke så noen annen råd enn å ta sin hatt og gå selv. Mens de andre sjefene kranglet seg imellom, gjorde Lorentzen det hun gjør best: I april tok hun med seg Nasjonalba­llettens solide kombo av eget materiale, moderne dans og klassisk ballett på turné til Paris og Wien og imponerte Europa. Å vaere kulturlede­r er ingen dans på roser, men Lorentzen har vist at stormende konflikter ikke er nødvendig for drivende god kunstneris­k utvikling.

 ?? FOTO: MARIANNE LØVLAND / NTB SCANPIX ?? I går markerte ca. 3000 korsangere, i det som skal vaere verdens største operakor, 10 års-jubileet på operataket i Bjørvika.
FOTO: MARIANNE LØVLAND / NTB SCANPIX I går markerte ca. 3000 korsangere, i det som skal vaere verdens største operakor, 10 års-jubileet på operataket i Bjørvika.
 ??  ?? OPERAEN 10 ÅR
OPERAEN 10 ÅR
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Ballettsje­f Ingrid Lorentzen holder seg i bakgrunnen og lar danserne gjøre det de kan best.
FOTO: ROLF ØHMAN Ballettsje­f Ingrid Lorentzen holder seg i bakgrunnen og lar danserne gjøre det de kan best.
 ?? FOTO: ERIK BERG ?? Alexander Ekmans vannballet­t A Swan Lake gikk for fulle hus i 2014 og 2016 og har vaert med Nasjonalba­lletten på turné.
FOTO: ERIK BERG Alexander Ekmans vannballet­t A Swan Lake gikk for fulle hus i 2014 og 2016 og har vaert med Nasjonalba­lletten på turné.
 ?? FOTO: ERIK BERG ?? Nils Harald Sødahl og David Hansen ga alt i den megaambisi­øse Peer Gynt.
FOTO: ERIK BERG Nils Harald Sødahl og David Hansen ga alt i den megaambisi­øse Peer Gynt.
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Tårene satt løst hos mange den dagen Justin Bieber inviterte til popup-konsert på operataket.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Tårene satt løst hos mange den dagen Justin Bieber inviterte til popup-konsert på operataket.
 ?? FOTO: ERIK BERG ?? Jorden rundt på 80 dager kom endelig på scenen i 2010, halvannet år etter planen.
FOTO: ERIK BERG Jorden rundt på 80 dager kom endelig på scenen i 2010, halvannet år etter planen.
 ??  ?? Per Boye Hansen.
Per Boye Hansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway