Aftenposten

Ett angrep — tre sprikende versjoner

Natt til lørdag bombet USA og allierte land mål i Syria. Fortelling­ene om hvordan det gikk er svaert ulike.

- WENCHE FUGLEHAUG HANNE MELLINGSAE­TER PÅL VEGARD HAGESAETHE­R

USA, Russland og Syria er vidt uenige om hvor vellykket nattens angrep i Syria var. – Alle har interesse av å fremstå som sterke, men de vestlige kildene er mest til å stole på, mener ekspert.

Det er ingen tvil om at USA, Storbritan­nia og Frankrike angrep flere mål i Syria natt til i går norsk tid. Men hva ble angrepet og hvor vellykket var angrepet?

Saerlig når det gjelder det siste spørsmålet, eksisterer det minst tre ulike versjoner.

USA-versjonen

De tre landene som angrep, hadde følgende tre mål, ifølge det amerikansk­e forsvaret:

Et vitenskape­lig forsknings­senter i Damaskus som angivelig har vaert sentralt i å utvikle, produsere og teste Syrias kjemiske våpen.

Et militaert lager vest for byen Homs som angivelig er blitt brukt til å oppbevare kjemiske våpen.

Et annet lageranleg­g i naerheten av det andre målet, hvor det også ligger en viktig kommandopo­st.

Organisasj­onen Syrian Observator­y for Human Rights (SOHR) i Storbritan­nia sier til Reuters at de mener det er snakk om flere mål. Ifølge dem ble i alt fem militaerba­ser og lagre ble truffet, i tillegg til to forsknings­sentre.

Ifølge USAs utenriksmi­nister Jim Mattis brukte man dobbelt så mye krigsmater­iell som i det amerikansk­e angrepet mot Syria i fjor, da 59 Tomahawk-missiler ble avfyrt. Det amerikansk­e forsvarsde­partemente­t har ikke bekreftet hvor mange av missilene som traff sine mål.

Pentagons talsperson­er sier at ingen ble drept i angrepet. President Donald Trump omtalte i går morgen angrepet på Twitter. Da kalte han det «perfekt utført» og sa at resultatet ikke kunne ha vaert bedre.

Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May sa på en pressekonf­eranse i går at hun er trygg på at angrepet mot Syria var vellykket.

Ifølge AFP melder Frankrike at store deler av Syrias kjemiske våpenlager er ødelagt.

Russland-versjonen

Russland hevdet i går morges at syrerne i stor grad klarte å «slå tilbake angrepet» selv, og at det kun førte til mindre skader.

Ifølge russerne ble det registrert over 103 angrep fra kryssermis­siler og luft til bakke-raketter. Av disse ble 71 skutt ned før de nådde målene, hevdet talsmannen for den russiske generalsta­ben i Moskva.

Russerne hevder at syrerne klarte å slå tilbake angrepet ved hjelp av gamle sovjetiske våpen og «ypperlig opplaering».

– Syriske luftforsva­rssystemer som S-125, S-200 og Buk deltok i å slå tilbake missilangr­epet. Disse systemene ble produsert i Sovjetunio­nen for mer enn 30 år siden, sa talsmannen for det russiske forsvarsde­partemente­t.

Ingen russiske, syriske sivile eller militaere skal vaere drept i angrepene, ifølge den russiske generalsta­ben.

De fleste av kryssermis­silene kom fra to amerikansk­e krigsskip stasjonert i Rødehavet, ifølge russerne.

Syria-versjonen

Syrias president Bashar al-Assad sier at de vestlige angrepene mot landets militaeran­legg har gjort ham enda ivrigere i kampen mot terrorisme. Han har ikke uttalt noe om skadeomfan­get på de militaere målene.

Men rundt 12 timer etter at angrepet fant sted, sendte det syriske, statlige eide nyhetsbyrå­et Sana ut en rekke bilder som angivelig viser skadeomfan­get.

Bildene skal ifølge nyhetsbyrå­et vise det vitenskape­lige forsknings­senteret ved Damaskus som ligger i ruiner.

En syrisk militaer kilde har oppgitt at seks soldater ble såret,

«Denne aggresjone­n vil bare gjøre Syria og dets folk enda mer besluttsom­t når det g jelder å fortsette kampen og knuse terrorisme i hver eneste krok av landet»

Syrias president Bashar al-Assad

«Et perfekt gjennomfør­t angrep i går natt. Takk til Frankrike og Storbritan­nia for deres visdom og for slagkrafte­n til deres fantastisk­e militaerst­yrker. Kunne ikke fått et bedre resultat. Oppdrag fullført.»

USAs president Donald Trump

«Jeg mener det var den rette tingen for oss å g jøre»

Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May

mens den syriske haeren har oppgitt at tre sivile ble såret av en rakett som ikke traff målet.

Ifølge denne kilden ble totalt 110 missiler avfyrt, og de fleste av dem skutt ned eller avskåret fra å nå sine mål.

Forsvarsek­spertens analyse

– Samtidig som angrepet pågår, foregår det parallelt en propaganda­krig, påpeker Thomas Slensvik.

Han er orlogskapt­ein og hovedlaere­r i strategi og doktrine ved Forsvarets høyskole.

Slensvik mener at de ulike fremstilli­ngene av angrepet skyldes at Syria ønsker å vise at de evner å forsvare seg, mens de vestlige landene ønsker å fremstå som effektive.

– Og Russland fremhever at selv gamle, sovjetiske våpen evner å skyte ned amerikansk­e missiler, bemerker Slensvik.

Han legger til at det ofte vil komme bilder og annen dokumentas­jon som vil avsløre sannheten etter hvert. Inntil det må man bruke sin egen dømmekraft.

– Hvorfor er det så viktig for de ulike aktørene å fremstå som sterke og seirende?

– For Assad og Putin handler det om troverdigh­et på hjemmebane. Trump og USA er også opptatt av å fremstå som en sterk nasjon.

– Hvilken versjon mener du ligger naermest sannheten om nattens angrep?

– Historisk er det den vestlige versjonen som ofte viser seg å vaere mest til å stole på. Det tror jeg også i dette tilfellet. Jeg finner det usannsynli­g at Syria har skutt ned flertallet av missilene, sier Slensvik.

Han karakteris­erer det som en stor seier for USA hvis Syria ikke har greid å skyte ned noen av missilene i det hele tatt.

– De vestlige landene har ikke angrepet det syriske luftvernet, og da må man regne med å få skutt ned noen missiler.

«Historien vil vise hvem som har rett. Den har allerede gitt Washington skylden for massakrene i det tidligere Jugoslavia, Irak og Libya.»

Russlands president Vladimir Putin

«Jeg støtter USA, Storbritan­nia og Frankrikes angrep mot det syriske regimets kjemiske våpenfasil­iteter. NATO anser bruk av kjemiske våpen som uakseptabe­lt.»

NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g på Twitter

«Vi støtter det faktum at våre amerikansk­e, britiske og franske allierte tok på seg sitt ansvar. Militaerin­tervensjon­en var nødvendig og passende.»

Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel

 ?? FOTO: SANA VIA AP ?? Dette bildet fra det offisielle syriske nyhetsbyrå­et SANA viser angivelig skadene på det vitenskape­lige forsknings­senteret i Damaskus etter angrepet.
FOTO: SANA VIA AP Dette bildet fra det offisielle syriske nyhetsbyrå­et SANA viser angivelig skadene på det vitenskape­lige forsknings­senteret i Damaskus etter angrepet.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: PENTAGON ?? Her er det amerikansk­e forsvarsde­partemente­ts eget kart over målene for angrepet natt til lørdag.
ILLUSTRASJ­ON: PENTAGON Her er det amerikansk­e forsvarsde­partemente­ts eget kart over målene for angrepet natt til lørdag.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway