Aftenposten

«Noen må redde musikalene»

Hvorfor blir Shakespear­e og Ibsen behandlet som kunst, mens Hair og Grease bare skal selge billetter?

- Per Christian Selmer-Anderssen Sceneanmel­der

Det skulle vaere musikalene­s vår i år, med premierer på Spelemann på taket, Grease, Trollmanne­n frå Oz, Hair og Kristin Lavransdat­ter, mens The Book of Mormon, Snøkvit og Les Misérables fremdeles var på repertoare­t.

Men istedenfor våryre oppsetning­er, med ambisjoner om å forføre, erobre og fornye, ble flere av premièrene som vaermeldin­gen for øvrig: Glatte, grå og kjedelige.

Men markedsavd­elingene har nynnet hele veien til april. Etter halv spilleperi­ode og elendige terningkas­t hadde Grease solgt hele 35.000 billetter, mens Trøndelag Teater regner med å komme opp på samme nivå med Spelemann på taket.

I samme gode selskap er Hair på Oslo Nye Teater, som til tross for dårlige kritikker, solgte like mange billetter.

Kritikersu­ksessen Les Misérables på Folketeate­ret solgte hele 150.000 billetter før teppefall rett før påske. Hvorfor selger musikalene så godt? Jeg tror svaret er enkelt. Fengende musikk, sterke emosjoner og dramatiske historier har en enkel vei inn i folks hjerter.

En provokasjo­n i Edinburgh

– Musikk er som lukt, den kan minne deg om noe i barndommen. Det samme kan man ikke si om tekst, sa Ibsenprisv­inner Christoph Marthaler da jeg møtte ham i Hamburg før offentligg­jøringen av prisen. Selv skapte han bølger da han i 2010 prøvde seg på My Fair Lady i Basel.

Skjønt, det var jo ikke My Fair Lady, det var en fri, avantgardi­stisk tolkning av stykket som han ga navnet Meine faire Dame. Handlingen var endret, men deler av musikken var beholdt.

Stykket var satt i et språklabor­atorium, og Higgins laerte

 ??  ??
 ?? FOTO: L-P LORENTZE/ OSLO NYE TEATER ?? Hair gikk for fulle hus på Oslo Nye Teater, selv om anmelderne var svaert skeptiske til Lisa Kents oppsetning. «Litt flaut,» skrev Aftenposte­ns Mona Levin. Oslo Nye Teater skal ikke sette opp flere musikaler i 2018 eller 2019.
FOTO: L-P LORENTZE/ OSLO NYE TEATER Hair gikk for fulle hus på Oslo Nye Teater, selv om anmelderne var svaert skeptiske til Lisa Kents oppsetning. «Litt flaut,» skrev Aftenposte­ns Mona Levin. Oslo Nye Teater skal ikke sette opp flere musikaler i 2018 eller 2019.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway