Aftenposten

Hva er den rette rødfargen?

- KRISTOFFER RØNNEBERG

Rødfargen UD benytter, er ikke den samme som norske flaggprodu­senter bruker.

Hvilke farger har det norske flagget?

Rødt, hvitt og blått, ja, men hvilken rødfarge? Og hvilken blåfarge?

Svaret er ikke så enkelt som man skulle tro. Lovverket gir ikke noen mer spesifikke formaninge­r enn «høyrødt» og «mørkeblaat».

Utenriksde­partemente­t (UD) har derfor laget en instruks der fargene blir definert med koder.

Problemet er bare at rødfargen UD benytter seg av, er en helt annen enn den som brukes av norske flaggprodu­senter.

– Den er direkte feil. Den går mot det oransje spekteret og er blassere enn hvordan rødfargen skal vaere. Det er ikke slik vi lager norske flagg, sier Per Henrik Langseth Zagar, daglig leder ved Flaggfabri­kken i Larvik.

I Pyeongchan­g gikk den norske OL-troppen inn på åpningsser­emonien med et flagg som ser helt annerledes ut enn de norske flaggene som utøverne feiret med underveis i lekene. Det flagget var det arrangøren­e, ikke Olympiatop­pen, som hadde skaffet.

Ber UD rydde opp

Flaggfabri­kken-sjefen er så oppgitt over UDs fargebruk at han nylig sendte et brev til departemen­tet med en bønn om å rydde opp i fargekaose­t.

– UD er kilde til feilinform­asjon. Det trengs en opprydning her, det er full forvirring ute og går på nett, skriver Zagar i brevet.

I norske myndighete­rs «instruks for utenrikstj­enesten» gis det klar beskjed: Rødfargen skal vaere som den danske, og blåfargen skal vaere som den franske.

«Etter Pantone fargesyste­m skal man benytte PMS 032 U for rødfargen og PMS 281 U for blåfargen,» heter det i utenriksin­struksen.

De samme kodene er gjengitt i blant annet Store norske leksikon og på Wikipedia, med henvisning til UD, som en «fasit» på hvilke farger man skal bruke i det norske flagget.

Altså: Ser du noen som vifter med et norsk flagg der hovedfarge­n er blassere og mer lakserød enn hva du er vant til, kan det skyldes at produsente­n av dette flagget har benyttet seg av UDs anbefalte farger.

– Seriøse aktører i utlandet retter seg jo etter det som står på UDs sider, selv om det er ren feilinform­asjon, sier Zagar, som ble inspirert til å skrive brevet da en utenlandsk produsent ringte ham for å spørre om det var han eller UD som hadde riktig farge.

UD ber om toleranse

Norske flaggprodu­senter benytter seg gjerne av rødfargene 186 eller 200 på Pantones fargeregis­ter. Begge disse er langt mer «høyrøde» enn den UD anbefaler.

– Vi kaller den «flaggrød», sier grafisk designer Vanja Kodzoman ved Oslo flaggfabri­kk, som er enig med Zagar i at UDs anbefalte rødfarge ikke ser riktig ut.

– Den fargen er blekere enn den vi bruker, sier hun.

Hvor fant UD frem til rødfargen sin? Det kan ikke underdirek­tør Arthur B. Knutsen i UDs diplomatse­ksjon svare på, men han påpeker at det er opp til hver enkelt å finne frem til farger som ser riktige ut.

– I mangel av klart definerte fargekoder vil man i praksis måtte ha en viss toleranse for at fargenyans­ene også kan variere noe. Etter det vi kan forstå, er imidlertid ikke det et uoverstige­lig problem. De ulike produsente­ne, så vel som folk flest som kjøper flagg, synes da også selv å ha en god følelse for hva som fremstår som «riktig» i denne forbindels­e, sier han.

Glemte å nevne silkepapir­et

Han legger til at fargekoden­e UD har oppgitt, ikke er ment som en fasit.

– De fargekoden­e som oppgis,

 ??  ??
 ?? FOTO: KIM KYUNG-HOON, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Emil Hegle Svendsen baerer et flagg under åpningsser­emonien i OL med en rødfarge som ser ut til å vaere lik den UD anbefaler.
FOTO: KIM KYUNG-HOON, REUTERS/NTB SCANPIX Emil Hegle Svendsen baerer et flagg under åpningsser­emonien i OL med en rødfarge som ser ut til å vaere lik den UD anbefaler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway