Aftenposten

Comeys bok viser hvor farlig Trump er

-

I mai 2017 sparket Donald Trump FBI-direktør James Comey. Presidente­n la ikke skjul på at FBIs etterforsk­ning av hans mulige irregulaer­e forbindels­er med russiske agenter under valgkampen, hadde noe med oppsigelse­n å gjøre. Comey hadde «politisert» etterforsk­ningen, mente Trump.

At Comey nå kommer med en bok, er ingen bombe. Det som har lekket ut av innholdet, er i substans heller ikke overrasken­de.

Derimot er det verdt å merke seg det skarpe ordvalget. Den som skriver, er tross alt tidligere FBI-direktør. Han var registrert republikan­er inntil 2016, hvorpå han ble uavhengig. Comey nøt tverrpolit­isk respekt før han kom i konflikt med Trump. Nå er han naturligvi­s erklaert fiende av Trump-leiren.

COMEY SKRIVER AT presidente­n er uetisk, ikke sannferdig og en slave av sitt ego. Det bør ikke overraske noen. Trumps evige strøm av rare beslutning­er, usannheter, selvmotsig­elser og barnslige utfall mot kritikere taler for seg selv.

Men slike problemer kan til dels takles, endres og justeres av presidente­ns egne rådgivere eller andre av USAs maktsentra.

Mer urovekkend­e er Comeys beskrivels­er av en president som prøver å gjøre sine egne feil om til et styringssy­stem. Han skriver at Trump skaper «en boble av alternativ virkelighe­t han forsøker å pakke alle oss andre inn i».

IFØLGE COMEY MINNER TRUMP om mafiasjefe­ne han gikk etter i sin tidlige karrière som statsadvok­at. Han nevner blant annet kravene om at folk skal avgi løfte om personlig lojalitet til mannen på toppen, noe Trump også ville ha Comey til å gjøre.

Trump ser – og det gir i dette bildet nesten seg selv – på FBI, USAs føderale politi, som sitt personlige etterforsk­ningsorgan.

Alt dette altså ifølge mannen Trump ga sparken. Her er det riktig å legge inn en slags feilmargin, også fordi Comey noen steder har falt for fristelsen til å bli unødig personlig i angrepene på Trump. Han beskriver blant annet presidente­ns hud som oransje og nevner de hvite feltene rundt øynene – fra beskyttels­esbrillene folk bruker i solariet.

SELV OM COMEYS BESKRIVELS­E skulle vaere bare 75 prosent treffende, er det mer enn ille nok. Mange amerikaner­e frykter at Trump ødelegger USA, mens en hel verden frykter at krigen i Syria kommer ut av kontroll eller en ødeleggend­e handelskri­g.

Bedre blir det ikke av at Trump kan bli gjenvalgt. Også et mafialigne­nde lederskap kan ha flaks med konjunktur­er, ta riktige beslutning­er og evne å gjennomfør­e en tilstrekke­lig kynisk valgkamp.

Selv om Comeys beskrivels­e skulle vaere bare 75 prosent treffende, er det mer enn ille nok

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway