Aftenposten

Hareide taus om regjerings­samarbeid, men utfordrer Høyre

- ROBERT GJERDE

Hareide kommer med en klar advarsel til Høyre og statsminis­ter Erna Solberg. Men Hareide er taus om regjerings­samarbeid.

– Høyre har vaert en av våre allierte i verdispørs­mål, men forrige helg så vi hvordan Høyre dessverre valgte å ta store skritt i liberalise­rende retning innenfor bioteknolo­gien og bort fra barnas rettighete­r, sa Knut Arild Hareide da han holdt tale på KrFs landsstyre­møte i Oslo lørdag.

Høyre sa sist helg ja til eggdonasjo­n og ja til assistert befruktnin­g for enslige.

– Det er en farlig vei dersom barn blir et middel fremfor et mål. Debatten om designbaby­er er naermere enn vi tror, sa Hareide.

Erna Solberg avsluttet Høyrelands­møtet sist helg med å si at Høyre likevel sto sammen med KrF mot sorterings­samfunnet. Hareide er ikke overbevist:

Vil utfordre Solberg

– Jeg vil utfordre statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg. Vil hun stå ved kampen mot sorterings­samfunnet og støtte KrFs forslag, spurte Hareide retorisk og viste til at Stortinget til våren skal behandle bioteknolo­gimeldinge­n.

Han trakk også frem at Høyres nestleder Bent Høie ba KrF om å «senke skuldrene» etter vedtakene på Høyres landsmøte.

– Nei, Bent. Vi kommer ikke til å senke skuldrene. Vi kommer ikke til å gi oss. Vi er klare til kamp for barnas skyld, sa Hareide.

Politisk idédugnad

KrF er nå midt i det Hareide beskriver som en politisk idédugnad som innen september skal tydeliggjø­re KrFs politiske prosjekt. Deretter skal KrF foreta et veivalg om hvilke partier de skal samarbeide med.

KrFs landsstyre var samlet fredag og lørdag for å drøfte første steg i denne prosessen. Bakteppet var fjorårets elendige valgresult­at med en oppslutnin­g på 4,2 prosent – KrF dårligste valg noensinne.

Etter valget har det tilsynelat­ende gått enda verre: I januar, februar og mars gir snittmålin­gene KrF en oppslutnin­g på 4,0 prosent, viser tall fra pollofpoll­s.no.

KrFs egen evaluering av valgkampen i fjor slo fast at det dårlige valget skyldtes at partiet manglet et politisk prosjekt og at samarbeids­vedtaket ble ødeleggend­e.

KrF gikk til valg på at regjerings­samarbeid med Frp var uaktuelt. Samtidig ville partiet ha Solberg som statsminis­ter, men uten at partiet ville utelukke at Solbergreg­jeringen kunne felles og bli erstattet av en Ap-ledet regjering.

KrFs landsstyre vedtok i helgen at den politiske prosessen skal avsluttes i september. Deretter skal KrF velge side i politikken.

Det er ulike synspunkte­r i KrFs landsstyre på hvor raskt en slik avklaring skal komme. Noen mener landsmøtet i 2019, andre er mer utålmodige.

– Jeg mener vi må ta en avgjørelse om samarbeid i slutten av 2018. Landsmøtet neste år blir for sent, sier fylkeslede­r i Rogaland, Oddny Helen Turøy, til Aftenposte­n.

Hareide sier at det ikke er laget en tempoplan og vil ikke selv ha en mening om tidspunkte­t.

– Først skal vi tydeliggjø­re vår politikk. Så tar vi en debatt om samarbeids­spørsmålet, sier han.

Tre reformer

Hareide varslet i helgen at KrF allerede før sommeren vil legge frem forslag om tre reformer: en menneskeve­rdsreform, en inkluderin­gsreform og en barnerefor­m.

Reformene er KrFs svar på tre store utfordring­er som Hareide skisserte i talen sin: 1) De kristne verdiene forvitres, 2) en manglende inkluderin­g fra livets start til livets slutt (sorterings­samfunnet, økende sosiale forskjelle­r) og 3) en stor fattigdoms- og klimakrise globalt.

 ?? FOTO: AUDUN BRAASTAD / NTB SCANPIX ?? Partileder Knut Arild Hareide avsluttet KrFs landsstyre­møte i Oslo lørdag.
FOTO: AUDUN BRAASTAD / NTB SCANPIX Partileder Knut Arild Hareide avsluttet KrFs landsstyre­møte i Oslo lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway