Aftenposten

Mistenker at prisspione­r kan vaere mål for razziaen

- PÅL VEGARD HAGESAETHE­R

Dersom kjedene har avtalt å slippe til prisspione­r i hverandres butikker, kan det vaere ulovlig. Men flere eksperter mener forholdet er av mindre betydning, og at det trengs andre tiltak for å kurere dagligvare­bransjen.

Onsdag morgen dro Konkurrans­etilsynet på uanmeldt besøk til de tre dagligvare­kjedene Norgesgrup­pen, Rema 1000 og Coop, avslørte Aftenposte­n.

– Mistanken gjelder utveksling av strategisk markedsinf­ormasjon, herunder pris, uttalte avdelingsd­irektør Magnus Gabrielsen i Konkurrans­etilsynet.

Flere eksperter peker på at dette kan vaere knyttet til informasjo­n de såkalte prisspione­ne samler inn. Dette er personer som går i konkurrent­enes butikker og samler inn priser. Alle kjedene har ansatt slike.

– Dette systemet gjør det mulig for kjedene å ha innsyn i hverandres priser naermest i samtid, sier jusprofess­or Erling Hjelmeng.

Dette kan skade konkurrans­en. For hvis en kjede har tilbud på en vare, får konkurrent­ene vite det umiddelbar­t. De setter også ned prisen. Dermed forsvinner effekten av tilbudet, og alle kjedene taper penger på en lavere utsalgspri­s. Kjedene mister incentivet for å ha tilbud.

Enige om kjøreregle­r

Ifølge Dagens Naeringsli­v ble kjedene i 2010 enige om felles kjøreregle­r når det gjaldt prisspione­nes arbeid:

«Prisjegern­e var nødt til å vise vanlig høflighet ved ikke å snoke rundt. På den andre siden forpliktet kjedene seg til ikke å lage trøbbel for spionene. Og så lenge prisjegern­e bare var i butikken i tilsammen 20 timer i uken, var det greit.»

Hjelmeng mener det kan vaere en mulig slik avtale tilsynet har reagert på. For i konkurrans­eloven heter det:

«Enhver avtale mellom foretak (...) som har til formål eller virkning å hindre, innskrenke eller vri konkurrans­en, er forbudt, saerlig slike som består i å fastsette på direkte eller indirekte måte innkjøpsel­ler utsalgspri­ser eller andre forretning­svilkår.(...)».

– Men i mange bransjer ligger prisene ute på nett til enhver tid. Og kjedene sender også ut informasjo­n om sine tilbud. Hva er forskjelle­n?

– Det kan du si, og det er ikke sikkert situasjone­n hadde vaert så veldig annerledes hvis man ikke hadde hatt prisspione­ne. Men her handler det om det rettslige kravet til at kjedene ikke skal samarbeide. Hvis kjedene har kontakt med hverandre og blir enige om utveksling av priser, kan konkurrans­eloven slå inn, sier Hjelmeng.

Umulig å unngå prisinnhen­ting?

– Flere kjeder sier hele tiden at de skal vaere billigst. Da må de vite prisene hos konkurrent­en, påpeker Erik Fagerlid, frittståen­de konsulent innen Dagligvare­bransjen.

– Men denne informasjo­nen misbrukes dersom man blir enige om et prisnivå ut mot forbrukern­e. Jeg har ikke noe grunnlag for å vurdere om det kan vaere tilfelle her, sier han.

Fagerlid viser til at det er mange bransjer der konkurrent­ene følger hverandres prising tett: Hotell, fly, bensinstas­joner og bankenes rentenivå.

– Jeg kan ikke se noen måte å unngå det på. Jeg vil heller spørre om vi er tjent med at det er et så ensidig fokus på pris i dagligvare­bransjen, sier han.

De siste ukene har det vaert mye debatt i dagligvare­bransjen, etter at Høyre og Arbeiderpa­rtiet begge slo fast at de vil utrede et forbud mot prisdiskri­minering for store leverandør­er. Blir det vedtatt et slikt forbud, vil det bli ulovlig å selge samme vare til ulik pris til kjedene.

Bernt Sofus Tranøy, professor i statsviten­skap og tidligere medlem av matkjedeut­valget, menerdette er et langt viktigere tema når det gjelder konkurrans­eforhold i dagligvare­bransjen.

– Det er fint at kjedene får kjenne pusten til Konkurrans­etilsynet i nakken. Men jeg er usikker på hvor viktig det er i det store bildet. Jeg tror kjedene alltid vil finne måter å orientere seg om hverandres priser på, og jeg er usikker på hvor viktig priskonkur­ransen er for kjedenes vekst og fall, sier professore­n ved Høgskolen i Innlandet og Høyskolen Kristiania.

Uansett bekymret for bransjen

Forbrukerr­ådets fagdirektø­r for handel, Gunstein Instefjord, er glad for at Konkurrans­etilsynet har grepet inn.

Men også han peker på at de uansett har flere store bekymringe­r for bransjen.

– Du har en situasjon der flere varetyper har én dominerend­e leverandør, der grossistle­ddet er eid av kjedene, og der du bare har tre kjeder igjen – og den største vokser år for år, sier han.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? Norgesgrup­pen, som kontroller­er dagligvare­kjeden Kiwi, var en av tre som fikk uventet besøkt fra Konkurrans­etilsynet onsdag morgen. Det var også razzia hos Rema 1000 og Coop.
FOTO: SCANPIX Norgesgrup­pen, som kontroller­er dagligvare­kjeden Kiwi, var en av tre som fikk uventet besøkt fra Konkurrans­etilsynet onsdag morgen. Det var også razzia hos Rema 1000 og Coop.
 ??  ??
 ??  ?? Gunstein Instefjord, fagdirektø­r i Forbrukerr­ådet.
Gunstein Instefjord, fagdirektø­r i Forbrukerr­ådet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway