Aftenposten

Stemmer over eggdonasjo­n

-

I dag avgjør Venstre om partiet vil gå lenger enn Høyre om eggdonasjo­n. En foreløpig votering støtter forslaget om at enslige kan få donert både egg og saed.

Dermed ser det ut til at partiet kan komme til å gå lenger enn Høyre, som på sitt landsmøte sist helg unnlot å klargjøre om enslige skal kunne få donert både egg og saed. Venstre vedtok på landsmøtet i fjor å si ja til både eggdonasjo­n og til at single kan få assistert befruktnin­g.

Summen av disse vedtakene kan tolkes ulikt, og det er denne uklarheten redaksjons­komiteen på Venstres landsmøte i år har foreslått å rydde av veien.

Behandles i to runder

Saken behandles i to runder på årets landsmøte. Første votering, i en gruppebeha­ndling på landsmøtet i går, endte med flertall for at enslige skal kunne få slik dobbeltdon­asjon, altså både saed og egg. Denne kombinasjo­nen er tillatt i Danmark. En ny avstemning i plenum i dag vil avgjøre saken endelig. Redaksjons­komiteen går inn for det kontrovers­ielle forslaget. Det samme gjør partiets helsepolit­iske talsmann Carl-Erik Grimstad:

– Vi har allerede gått inn for å tillate altruistis­k surrogati, så forskjelle­n her blir at surrogaten føder og blir forelder for barnet, sier han.

Tok dissens

Sentralsty­remedlem Inger Noer har tatt dissens og vil stryke forslaget.

– Med dette får vi barn som genetisk sett ikke har noe med forelderen å gjøre. Vi bør stoppe opp og reflektere litt over det. På disse spørsmålen­e har vi strekk i laget, og mange mener vi har gått langt nok i programmet allerede, sier hun.

Også nestleder Ola Elvestuen mener det er galt å åpne for eggdonasjo­n for enslige: – Selv om vi er et liberalt parti, trenger vi ikke alltid ligge foran. Det handler om å ligge riktig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway