Aftenposten

Narko-thriller på landsmøtet

- STINE BARSTAD SOLVEIG RUUD Gardermoen

– Dette vil leses synonymt med legaliseri­ng, selv om det står «vurdere» i forslaget, sa parlamenta­risk leder Terje Breivik under rusdebatte­n på partiets landsmøte i går.

Aftenposte­n har tidligere skrevet at Unge Venstre vil vurdere kontroller­t salg av rusmidler som hasj, khat og LSD i butikk. Både partiets helsepolit­iske talsmann, sosialbyrå­den i Bergen og statssekre­taer Sveinung Rotevatn i Justisdepa­rtementet støtter forslaget.

Splitter partiet

Men både landsstyre­t og en rekke lokallag har foreslått å stryke det omstridte punktet fra uttalelsen partiet skal vedta om ruspolitik­k.

Både Breivik og stortingsr­epresentan­t Ketil Kjenseth argumenter­te under debatten mot å vurdere salg av hasj i butikk. Breivik frykter et «hasj over disk»-vedtak vil ta oppmerksom­heten vekk fra rusreforme­n partiet fikk gjennomsla­g for i Jeløy-erklaering­en – en reform han mener er en viktig seier for Venstre.

Delt på midten

– Jeg vet vi hadde en kjempedeba­tt om dette på Jeløya, men jeg mener vi må ta debatten ett steg videre. Vi kan ikke nekte oss å vurdere en regulert omsetning av narkotika, sa helsepolit­isk talsmann Carl-Erik Grimstad.

Gruppen som debatterte ruspolitik­k, var delt nøyaktig på midten når det gjaldt å vurdere hasj i butikk. 33 delegater stemte for, mens 33 stemte imot. Dermed går forslaget til votering i plenum i formiddag. Skulle forslaget bli vedtatt, vil det møte sterk motstand i Regjeringe­n og ikke minst i samarbeids­partiet KrF.

– Å tillate salg av brukerdose­r av flere rusmidler vil vaere en dramatisk oppmykning av dagens narkotikar­egelverk. En slik oppmykning ønsker ikke Frp, sier partiets helsepolit­iske talsmann, Bård Hoksrud.

– Å legalisere narkotika, ved å gi lettere tilgang til narkotiske stoffer, frykter jeg vil senke terskelen for at ungdom begynner med narkotika. Det er en utvikling vi ikke kan akseptere, legger han til.

– Ikke noe folkekrav

KrF-nestleder Olaug Bollestad advarer også sterkt:

– Vi frykter at den legger til rette for mer rus, mer rekrutteri­ng av unge og mer problemer totalt sett.

Også rusfeltets samarbeids­organ, Actis, frykter hasj over disk vil føre til økt narkotikab­ruk.

– Ruspolitik­ken handler om å beskytte de sårbare. Derfor er det viktigste vi gjør, å forebygge rusproblem­er. Vi vet fra rusforskni­ng at økt tilgjengel­ighet gir økt bruk, og dermed også økte problemer. Derfor er det et veldig dårlig forslag å legalisere, sier generalsek­retaer Per Gunnar Dahl.

Han viser til at Colorado, som legalisert­e cannabis i 2012, har blant den høyeste cannabisbr­uken av delstatene i USA. Antall trafikkdre­pte med påvist THC i blodet har økt parallelt med bruken av cannabis.

– Det er ikke et folkekrav å legalisere cannabis, så her er Venstre i utakt med folket. Mer enn tre av fire nordmenn ønsker å beholde et fortsatt forbud mot cannabis, sier han.

 ??  ?? I dag stemmer Venstres landsmøte over om partiet skal vurdere narkomonop­ol for cannabis og LSD. Her er partileder Trine Skei Grande på scenen.
I dag stemmer Venstres landsmøte over om partiet skal vurdere narkomonop­ol for cannabis og LSD. Her er partileder Trine Skei Grande på scenen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway