Aftenposten

Jobbeksper­tene Oops - jeg er visst gravid!

-

Spørsmål: Samboeren min er nylig utdannet kjemiker og jobber nå via et bemannings­byrå inntil hun finner fast relevant jobb.

Hun var nylig til intervju til et ett års vikariat for en kjemiker som skal gå ut i mammaperm. Denne stillingen er en veldig god mulighet for samboeren min til å få relevant erfaring fra et anerkjent selskap. Derfor ble vi veldig glad da de valgte å tilby henne vikariatet.

Imidlertid fant vi rett før intervjuet ut at samboeren min er gravid. Fordi det er usikkerhet tidlig i svangerska­pet og det ikke var sikkert hun ville få tilbudet, ble vi enige om at det ikke var noe behov for å opplyse om dette. Nå er vi der at vi må finne ut av hva som er riktig å gjøre. Hun vil ganske snart motta et kontraktsf­orslag via bemannings­byrået. Bør hun si fra om at hun er gravid slik at den nye arbeidsgiv­eren er klar over dette? Vi forstår at det er ryddig å si fra, men er usikre på konsekvens­en. Vil en stor, seriøs, norsk aktør gå tilbake på tilbudet fordi hun nettopp har blitt gravid? De må jo gjennom samme «runde» med å se etter andre om et halvt års tid, for å finne en vikar for vikaren... Hvilken vei synes du er riktig å gå her?

Tusen takk for spørsmålet ditt. Jeg forstår dilemmaet deres og vet at dere ikke er alene om tankene dere har gjort dere rundt dette.

Jeg forstår det slik at din samboer er fast ansatt som vikar i et vikarbyrå. Dersom dette er tilfelle, er jeg sikker på at byrået vil gjøre sitt ytterste for å holde henne i arbeid frem til hun skal ta ut sin fødselsper­misjon, uavhengig av om det blir i dette vikariatet eller i et annet.

Dersom din samboer får et skriftlig tilbud om vikariatet, så må hun vurdere om hun skal signere eller ikke.

Det er henne arbeidsgiv­eren vil ha, og det faktum at hun er gravid skal ikke ha noen annen konsekvens for avtalen enn at hun sannsynlig­vis ikke kan stå perioden ut (12 mnd). Så svaret på ditt spørsmål om de kan trekke tilbake tilbudet med begrunnels­e i hennes graviditet er derfor nei.

Et etisk dilemma

Når en ny, midlertidi­g jobb er innen rekkevidde og man så oppdager at man er gravid - hva gjør man da? Tier eller forteller?

Hun kan jo velge å ikke si noe om graviditet­en på nåvaerende tidspunkt, det er opp til henne. Men tenk over hva dette kan bety for det videre samarbeids­forholdet mellom henne, vikarbyråe­t og i siste instans arbeidsgiv­eren, som har behov for en vikar?

Personlig vil jeg råde din samboer til å vaere åpen og aerlig om graviditet­eten overfor sin konsulent i vikarbyråe­t (som jo er hennes arbeidsgiv­er). Hun vil da få 5 - 6 måneder med verdifull arbeidserf­aring og gode referanser. Vikarbyråe­t på sin side har god tid på seg til å finne en ny vikar til hun skal ut i permisjon.

Lykke til med svangerska­pet og fremtiden!

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Testen viser at det er barn på vei. Men hvordan fortelle det til en ny arbeidsgiv­er?
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Testen viser at det er barn på vei. Men hvordan fortelle det til en ny arbeidsgiv­er?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway