Aftenposten

Forsvarer statsråder­s rett til å vaere på Facebook

- THEA STORØY ELNAN

Torsdag uttalte toppbyråkr­at Anne Kari Lande Hasle til Aftenposte­n at statsråder ikke bør ha egne Facebooksi­der eller blogger hvor de uttrykker private meninger. Lande Hasle har selv vaert departemen­tsråd i 14 år.

Hun mener det skaper forvirring og usikkerhet om hvilken rolle statsråder har.

Flere reagerer på uttalelsen. – En viktig del av demokratie­t er at politikere kommuniser­er med befolkning­en. I 2018 skjer mye av kommunikas­jonen på digitale flater som Twitter og Facebook. Å ta fra statsråden­e en av de fremste kommunikas­jonskanale­ne vi har, det går bare ikke an. Det svekker demokratie­t, sier Sindre Beyer, partner i Try reklamebyr­å og tidligere kommunikas­jonssjef for Arbeiderpa­rtiets stortingsg­ruppe.

– Statsappar­atet har ansvar

I dag har alle statsråden­e offisielle profiler på Facebook. Mens Sylvi Listhaug (FrP) har over 160.000 følgere, har kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) litt over 19.000 følgere og kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen (H) 26.000 følgere. Nesten alle har også private kontoer, flere har profiler på Instagram og Twitter.

Beyer har selv vaert både politisk rådgiver og statssekre­taer ved Statsminis­terens kontor under Jens Stoltenber­g.

Han har forståelse for at sosiale medier kan lage utfordring­er for departemen­tene når det gjelder å sørge for korrekte uttalelser, oppfølging og svar på forespørsl­er og arkivering av korrespond­anse. Men det må statsappar­atet, ikke statsråden­e selv, finne en løsning på, mener han.

– Det finnes mange eksempler på at en statsråd har gitt friske intervjuer til medier, som hverken er blitt klarert med statsminis­teren eller departemen­tene. Det er en utfordring uansett om uttalelsen­e skjer på sosiale medier eller ikke.

– Facebook er ikke problemet

Michael Tetzschner, stortingsr­epresentan­t for Oslo Høyre og første nestleder i Stortinget­s kontrollog konstitusj­onskomité, er også blant dem som mener Lande Hasle treffer dårlig i sin kritikk av statsråder­s Facebook-bruk.

– Det er ikke Facebook som er problemet, det er innholdet i ytringene som kan bli målt opp mot den rolleforve­ntningen man naturlig har til en statsråd, sier han.

Tetzschner mener det er feil å hevde at statsråder skal avstå fra å bruke Facebook når alle andre bruker mediet. Det blir det samme som å si at en politiker ikke lenger kan bruke bestemte aviser eller medier for å uttale seg, sier han.

– Alle skjønner at det følger forpliktel­ser med statsrådsp­osten, og at man må opptre med klokskap når man ikke bare represente­rer seg selv.

– Vi bør nok snakke mer om skikk og bruk på sosiale medier, men det må vaere den enkelte som trekker grensene for egen ytringsfri­het og baerer konsekvens­ene av den, sier Tetzschner.

– Må trå varsomt

Anne Kari Lande Hasle er enig i at det ikke er Facebook som kanal, men innholdet som publiseres, som er problemet. Hun mener imidlertid at mangelen på redaktøran­svar, sitatsjekk og modererte kommentarf­elt, gjør at statsråder må trå ekstra varsomt på sosiale medier.

– Statsråder har ikke fritid, i den forstand at de ikke har lov til å vaere noe annet enn statsråd. Det vil alltid vaere en mulighet for at statsråder kommer med friske uttalelser, men de gjør det alltid i rollen som statsråd. De kan ikke komme etterpå og si at de gjorde det som privatpers­on, selv om de postet det på sin private Facebookpr­ofil, sier hun.

Hun er redd for at engasjemen­t på sosiale medier skal føre til at statsråden­e bruker tiden på egenmarker­ing, på bekostning av å vaere statsråd.

– Når Beyer sier at demokratie­t svekkes av at politikere ikke er på sosiale medier, så vil jeg understrek­e at jeg mener statsråden selvfølgel­ig kan vaere på Facebook, men da som statsråd. Men er det noe statsråder har lite av, så er det tid, sier Lande Hasle. og Blant hans andre svaert kjente filmer er Hair fra 1979, en musikal og antikrigsd­rama om ungdomsopp­røret i USA og Vietnamkri­gen, basert på en Broadway-musikal fra 1968.

Forman var født i Tsjekkia, men bosatt i USA. Fredag døde han etter kort tids sykdom, opplyser kona Marina til nyhetsbyrå­et CTK.

 ??  ?? Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland deler gjerne feriebilde­r på sin private Instagramk­onto. Kulturmini­ster
Trine Skei Grande viser bilder «bak fasaden» på Instagram.
Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland deler gjerne feriebilde­r på sin private Instagramk­onto. Kulturmini­ster Trine Skei Grande viser bilder «bak fasaden» på Instagram.
 ??  ?? Sindre Beyer har både vaert politisk rådgiver og statssekre­taer på Statsminis­terens kontor under Jens Stoltenber­g (Ap) og hjalp den davaerende statsminis­teren med kommunikas­jon på sosiale medier.
Sindre Beyer har både vaert politisk rådgiver og statssekre­taer på Statsminis­terens kontor under Jens Stoltenber­g (Ap) og hjalp den davaerende statsminis­teren med kommunikas­jon på sosiale medier.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway