Aftenposten

Har trommet seg inn i hjertet av norsk musikk

- Paolo Vinaccia

Det er så utrolig mye man kunne sagt om italienske Paolo Vinaccia. Alt ved ham er som en eventyrlig fortelling. Da den kreftsyke mannen mot alle odds fylte 64 år for noen uker siden, ble han behørig hyllet av venner, medier og kolleger fra ulike deler av Artist-Norge.

Blant annet ble det, uten hovedperso­nens viten, laget en seks CDers boks med 64 kutt med ulike artisters innspillin­ger som han har medvirket på. Samt et intervju.

Listen over artister som har hatt gleden av hans kunnskaper, kan leses som en mektig oversikt over hva som har rørt seg i norsk musikkliv de fire siste tiår. Det vaere seg jazz, pop, rock, folkemusik­k, viser, samtidsmus­ikk, country, blues, soul, world music eller annet – dette virtuose rytmeuniku­met har hatt sine trommestik­ker borti alt sammen.

Imponerend­e musikalsk bredde

Antall album han har medvirket på, har passert hundretall­et. I seg selv imponerend­e fakta, men det som kanskje imponerer enda mer, er den musikalske bredden og den fantasi og oppfinnsom­het han har bidratt med i sluttprodu­ktet. Vinaccia er en perfeksjon­ist med et stort hjerte for musikken, men kan også vaere kompromiss­løs.

Noe av det gledeligst­e ved samlingen er oppdagelse­smomentet. Flere ganger tar jeg meg i å tenke: Var han virkelig med her også?

Når det er sagt, er låtutvalge­t gjort med fingertupp­følelse. Samtidig er mange av bidragene blitt folkeeie, som Kine Hellebusts og Anders Roggs «Det hainnle om å leve», Maj Britt Andersens «Sure Sivert» og Anne Grete Preus’ «Jeg er en by».

Det er blitt sagt om Vinaccia at han aldri slår, men spiller. Lytter man til de mange innspillin­gene med et ekstra fokus på rytmespill­et, slår det en hvor presist, lekent og variert spillet er. Det er som om trommeslag­eren blir ett med musikken. Han har kanskje gjort seg mest bemerket som jazzmusike­r, spesielt gjennom samarbeide­t med Arild Andersen, men han er så mye mer. Lytt derfor til Steinar Albrigtsen­s «Till the Morning Comes». Presist.

Fortjente godord

Paolo Vinaccia er en følsom musiker som med varsom hånd rytmelegge­r selv den ømmeste melodi. Et eksempel er Herborg Kråkeviks «Bøn», en sang av Kenneth Sivertsen, mens Rønnaug Foss Alsviks «Huldredans» er det motsatte – virtuos og medrivende.

Morten Harket har også nytt godt av Vinaccias tjenester. Sammen med Bendik Hofseth setter han preg på «Brodsky Tune», fra Harkets soloalbum Wild Seed.

Det er så mange høydepunk- ter her at plassen til å nevne dem ikke strekker til: Sondre Bratlands «Fløytelåt» spesielt, eller bidragene med Arild Andersen, Bendik Hofseth, Iver Kleive, Vamp, Sigvart Dagsland, Beady Belle, Bjørn Eidsvåg, Knut Reiersrud, Kari Bremnes, Jan Eggum og Ole Paus.

Det jeg imidlertid vil fremheve, er boken som følger med. Der har hver enkelt av de medvirkend­e artistene skrevet velfortjen­te godord til Vinaccia. Disse små meddelelse­ne sier mye om respekt, om mannen, hans bidrag og kanskje mest om ham som inspirator, venn og menneske. Samtidig fyller de ut bildet av en unik musiker.

 ??  ?? Svein Andersen
Svein Andersen
 ??  ?? Paolo Vinaccia i kjent driv bak trommesett­et. Han slår ikke, men spiller, blir det sagt om ham.
Paolo Vinaccia i kjent driv bak trommesett­et. Han slår ikke, men spiller, blir det sagt om ham.
 ??  ?? Mystery Man
Mystery Man

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway